![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
A túlzott nátriumbevitel magas vérnyomást és szívbetegséget okozhat: ezeket az ételeket kerüld
![nátrium](https://kep.index.hu/1/0/4023/40236/402361/40236117_3070521_73bc888abfe7b768ff1570da3178ddb7_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A magas nátriumtartalmú ételek fogyasztása növelheti egyes betegségek kialakulásának kockázatát, megemeli a vérnyomást, ezáltal a szív- és érrendszerre is károsan hat.
Ha magas vérnyomással, esetleg szívbetegséggel küzdesz, figyelned kell arra, mit fogyasztasz, ugyanis a magas nátriumtartalmú ételek súlyosbíthatják a tüneteket.
A nátrium a szervezetünk számára nélkülözhetetlen ásványi anyag, szabályozza a folyadékegyensúlyt – a káliummal együtt –, így hozzájárul az idegek és az izmok megfelelő működéséhez. Emellett segíti a glükóz és az aminosavak felszívódását. Nátriumhiány ritkán fordul elő, esetleg erős hányás, hasmenés után lehet szükség az ásványi anyag pótlására.
A nátriumbevitel ideális mennyisége 2300 milligramm naponta, ez körülbelül 1 teáskanál sónak felel meg. Ha ennél többet veszel magadhoz, az károsan hat a szervezetre, ugyanis a nátrium megköti a vizet, így megemeli a vérnyomást, növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát, ezáltal stroke-ot és szívinfarktust okozhat, de a veséket is károsíthatja. A folyadékvisszatartás a láb duzzadását, vizesedését is előidézheti. Ha magas vérnyomással, cukor- vagy szívbetegséggel küzdesz, csak 1500 milligramm nátriumot vigyél be.
![nátrium4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4023/40236/402361/40236127_41ea06e5e52860bb085b3a9f34aa1d4e_wm.jpg)
Nem a sóval van a legnagyobb probléma
A só, ételeink alapvető ízesítője, valójában nem más, mint nátrium-klorid. Bár a sót sokan a nátrium szinonimájaként használják, valójában csak a 40%-a az ásványi anyag. Egy étel nátriumtartalma nem feltétlenül egyenesen arányos a sós ízzel, lehet, hogy egyes élelmiszereket nem érzel sósnak, mégis tele vannak az ásványi anyaggal.
A nátrium alapból is megtalálható egy-egy élelmiszerben, de rengeteget adnak hozzá az ételekhez a feldolgozás és előkészítés során is, az ízfokozókban is nagyon sok található. A nátrium alapvetően nem is az asztali sóból kerül a szervezetbe, sokkal inkább a feldolgozott élelmiszerekből. A nátriumot rengeteg mindenre használják az élelmiszeriparban: pácolásra, sűrítésre, ízfokozóként, tartósítószerként.
![nátrium3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4023/40236/402361/40236129_18b6e1a66c3bea7d17c0af8c2a6eefa4_wm.jpg)
Hogyan csökkentheted a bevitt só mennyiségét?
- Főzz otthon minél többet, használj minél kevesebb sót.
- Só helyett használj inkább többféle fűszert.
- A konzervzöldségeket szűrd le, öblítsd át használat előtt.
- Válassz nátriumcsökkentett termékeket, az a jó, ha egy adag ételben maximum 140 mg nátrium található.
- Figyelmesen olvasd el az élelmiszerek címkéit.
- Kerüld a feldolgozott és készételeket.
- Válassz friss vagy mirelit alapanyagokat a konzervek helyett.
- Sótlan magvakat nassolj.
![nátrium2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4023/40236/402361/40236131_0a890b7b888020e7303577bd5100f151_wm.jpg)
Magas nátriumtartalmú ételek:
- füstölt, pácolt, sózott hús, mint a sonka, szalonna, kolbász;
- konzervhal, mint a szardínia, kaviár, tonhal;
- felvágottak, virslik;
- fagyasztott, panírozott húsok, készételek, mint a pizza;
- konzerves vagy dobozos készételek;
- sózott magvak;
- konzervzöldségek, bab, lencse, kukorica;
- író;
- cottage cheese;
- zsírosabb sajtok, sajtkrémek, sajtszószok;
- sóval megszórt pékáruk, bagel;
- kész alapporok, legyen az leves, szósz, tészta, süti, amelyekhez csak folyadékot kell adni;
- ételízesítő kockák;
- kréker, chips, kekszek;
- savanyúságok, mint az olívabogyó, csemegeuborka;
- üveges tészta-, paradicsomszószok, salsa;
- fűszersó, szójaszósz, más ízesítők;
- salátaöntet;
- sózott vaj/margarin;
- pudingporok, instant krémek;
- ketchup, mustár.
Fotók: Getty Images