
Amit a kínaiak reggeliznek, attól te estig nem lennél éhes
Cikkek


Pirított tészta fél órán belül: aromás szósz adja meg az ízét

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Puha almás-mazsolás muffin: kevert süti pillanatok alatt

Így készül a cigány húzott tészta: szaftosabb ételek mellé tökéletes

Zöldfűszeres burgonyagratin tejmentesen: rakott krumpli francia módra

Tartalmas, tejszínes karfiolleves: sok zöldség gazdagítja

A 6 legédesebb áfonyás receptet mutatjuk: mutatósak és finomak
Nagyon szeretek reggelizni, és mióta belezúgtam a világ egyik legfinomabb levesébe, a vietnami pho-be, ami történetesen egy reggeli étel, tudom, hogy egyáltalán nem muszáj leragadni a tojás, kifli, müzli körvonalon.
Na jó, sokáig én is csak ebédnek tudtam elképzelni, aztán egy hosszabb éjszaka utáni fájó reggelen arra ébredtem, hogy ezen az állapoton csak egy extra nagy fazék illatos, fahéjas-ánizsos illatú, zöldfűszeres, rizstésztás leves segíthet. És tényleg így történt, azóta egyáltalán nem zárkózom el a meleg főételek reggeli fogyasztásától.
Reggeli a nagyvilágban
Nálunk alap, hogy nem eszünk olyasmit reggel, amit délben vagy este szoktunk, meleg, sós, húsos, krumplis, tésztás ételek, levesek szóba se jönnek. A világ nagyobb részén ez egyáltalán nem furcsa, sőt, megszokott dolog még az előző napi vacsora maradékainak elfogyasztása is. Többfelé esznek súlyos, nehéz, meleg ételeket, mint gondolnánk, és minél inkább elrugaszkodnak ezek a mi pirítósainktól, annál jobban szeretném őket kipróbálni, ezért összegyűjtöttem a bakancslistámat: ezek azok a meleg, súlyos reggelik, amiket ki kell egyszer próbálnom.

Kínai tészták és gombócok
A legdurvábbak a kínai reggelik, náluk nincs szó kímélő, könnyű, egyszerű, gyors ételekről. Minden reggeli étel éppen olyan fűszeres, húsos és nehéz, mint a nap többi étkezése. Ahogy a töltött gombócnak, úgy a pirított, húsos tésztáknak is megvan a maga reggeli verziója.
Perzsia: Kuku sabzi
Ez a perzsa étel tulajdonképpen valamelyest hasonlít az olasz frittatára: egy olyan tojáslepény, amiben rengeteg zöldfűszer van, dió, és rózsaszirmok. Egyszerűen mesés lehet, és még csak nem is tűnik bizarrnak vagy súlyosnak reggelire, maximum az ízek szokatlanok kissé együtt.

Fülöp-szigeteki savanyú, fokhagymás sült rizs
Rizst enni reggelire már önmagában elég új dolog a mi kultúránkban, hát még, ha elmondom, hogy ebben összesen tizennégy gerezd fokhagyma van, a végén pedig egy ecetes öntettel locsolják meg, majd megfejelik egy tükörtojással. Biztosan kipróbálom egy szép, magányos napon, mikor senki nem jön a közelembe.
Sós, lengyel túrópalacsinta
Krakkóban a talponállókban már reggel hétkor eszik a savanyú krumplileveseket, amikben gigantikus kolbászok is találhatóak. A lengyelek is tudják, hogyan kell reggelizni egy megterhelő napon, ezt azonban még ott helyben sem mertem kipróbálni. Viszont van egy sós túrópalacsintájuk, amit kaporral és tejföllel esznek, ezt mindenképp tesztelni kell, mert zseniálisan hangzik.

Meleg és többfogásos
A japánoknál a reggeli is komoly szertartás, nem olyasmi, amit állva, pár perc alatt intéz el az ember. Kerül az asztalra rizs, misoból, azaz erjesztett szójababpasztából készült leves, hal és savanyított zöldségek is. Persze gyakran azért van ez így, mert egyszerűsítenek és a vacsoramaradékokat adják reggelire is. Nagyon menő japán reggeli még a forró rizs, amit nyers tojással kevernek el, így a tojás pont annyira fő meg, hogy lágy, krémes bevonatot képez a rizsen.
Az biztos, hogy egyre jobban tágítani fogom az itthoni reggelik behatárolt műfaját, szokatlan reggeli receptekre bőven lehet számítani a jövőben.