Húszéves pezsgő volt a bortúra csúcsa: ilyen a Neszmélyi Borvidék

dűlők látkép nagy
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Gyönyörű lankák, finom borok és tökéletes vendéglátás - így tudnám jellemezni a Neszmélyi borvidéket, ahová egy bortúra keretében jutottam el.

Ha fel kellene sorolni az ismert és szeretett magyar borvidékeket, mindannyian a Balaton-felvidéket, Tokajt, Villányt vagy Szekszárdot említenénk elsősorban. Pedig vannak olyan régiók, amelyek bár kevéssé ismertek, pedig ugyanolyan értéket hordoznak, mint a felkapottabb területek. Ilyen borvidék a Neszmélyi, ahol a Magyar Turisztikai Ügynökség által szervezett tanulmányúton nyerhettünk bepillantást a helyi pincészetekbe és kóstolhattuk meg a környék borait. 

A vidék történelme

A Neszmélyi borvidék már az 1300-as években ismert volt, a magyar királyok már itták a régióból származó borokat. A török hódoltság idején a régió is hanyatlásnak indult, és csak az  1700-as évek végére vált újra termőterületté. A hírnevét az Eszterházyak Tata-Tóvárosi mintagazdaságának köszönheti a 19. századtól, ekkor már pezsgőgyártással is foglalkoztak. Az 1890-es években az egész országon végigsöpört az Amerikából behozott szőlőgyökértetű, vagyis filoxéra járvány, és csak a 20. század elején, a 30-as években indult újra az élet a borvidéken. Ekkor már kisebb terület tartozott hozzá, 1924 előtt még nagyobb területet fedett le, akkor még a Móri, a Pannonhalmai és a Somlói borvidék is a Neszmélyi régióhoz tartozott.

Baj Turay

A szőlővel betelepített 1400 hektáros Neszmélyi borvidék a Vértes és a Gerecse Dunára néző lejtőin terül el. Az időjárás kicsit hűvösebb, de a Duna mikroklímája és a vízről visszaverődő reggeli napsütés az északi dűlőkön kedvez a karakteres boroknak. Bár ezen a vidéken inkább erőteljes savtartalmú, aromás fehérborokat készítenek, de már egyre több vörösbort adó szőlőt is telepítenek. A terület talaja lösz, dolomit, homokkő, mészkő és márga alapon barna erdőtalaj. A környék jellemző szőlőfajtái az Irsai Olivér, a sauvignon blanc, a chardonnay, a szürkebarát, az olaszrizling és az ezerjó. 

A borvidék, mint úticél 

A Neszmélyi borvidék Komárom-Esztergom megyében található, és óriási előnye, hogy autóval is gyorsan megközelíthető, ideális egy hétvégi kiruccanáshoz. A bortúrán főként kisebb, családi pincészeteket látogattunk meg, de nem hagytuk ki a borvidék szívében fekvő Hilltop borászatot sem.

Turay

Turay Pincészet

A látogatást Bajon kezdtük, ahol a két és fél hektáron gazdálkodó Turay családi pincészettel ismerkedtünk meg. A pince 2002-ben került a család birtokába, és 2006-ban kezdték meg a szőlők újratelepítését.

A fajtákat a márgás, agyagos, mészköves talajnak megfelelően válogatják, így rosalia, olaszrizling, generosa, pinot noir terem a napsütötte dűlőkön. Tavaly a meglévő szőlőfajták mellé rezisztens fajtákat is ültettek, valamint áttértek a bioorganikus gazdálkodásra is. A hangulatot egy 2018-as Hárslevelűvel és frissen, a kemencéből kivett langallóval, vagyis kenyérlángossal alapoztuk meg. 

kősziklás

Kősziklás borászat

A következő állomásunk Dunaszentmiklós volt, ezen az 500 lakosú településen alapította meg borászatát két barát 2008-ban. A Gerecse-hegy északi határán lévő pincészet a közeli Kősziklás-dűlőről kapta a nevét, a borok címkéjét pedig egy stilizált sas díszíti. A barátok 45 hektáron gazdálkodnak, főleg reduktív jellegű fehér- és rozéborokat, többek között királyleánykát, rizlingszilvánit, irsai olivért és sárga muskotályt készítenek.

A borász, Béger Ákos fél évet töltött Új-Zélandon, hogy tanulmányozza az ottani borkészítési technikákat, főleg a kedvenc fajtáján, a sauvignon blanc-on keresztül. Filozófiájuk szerint bármelyik fajtából lehet jó bort készíteni, csak a hozzáértésen múlik. Kóstoltunk magas, 15-16 alkoholfokú borokat,  a fehérborok közül a nagy kedvencem a Sárga muskotály lett, de a gyümölcsös borok mellett nem tudtam betelni a házi készítésű húsoktól roskadozó hidegtállal sem. 

Hilltop

Hilltop borászat 

A környék kétségkívül legismertebb borászata a borvidék szívében, a Melegeshegy tetején található. Itt a több száz hektár szőlő közt látogathatjuk meg a tavaly 25 éves születésnapját ünneplő Hilltop borászatot. A márka Magyarországon az 1997-es Cserszegi Fűszeres piacra dobásával vált igazán ismertté. A csapatot Kamocsay Ákos főborász vezette körbe, és elmondta, hogy először kizárólag olaszrizlingtőkék voltak a területen. Most már többek közt cserszegi fűszeres, irsai olivér, hárslevelű, cabernet franc, merlot, királyleányka és pinot noir fajtákból állítanak elő borokat. A termesztés Neszmély közelében, 410 hektáron  történik.

Kamocsay Ákos elmondta, hogy a borok két fő családra oszthatók, az egyik a Hilltop borcsalád, a másik a borász nevével fémjelzett Kamocsay Ákos prémium borok. Ez utóbbiakból kóstoltunk többek közt Chardonnay-t, Olaszrizlinget, Cserszegi Fűszerest, de a legnagyobb sikert a kicsit horrorfilmbe illő, vastag porral belepett pincerészből elővarázsolt 1999-es pezsgő aratta. Amúgy is a jó pezsgővel le lehet venni a lábamról és ezzel sikerült is. A borkóstolót a csodálatos kilátású étteremben egy bőséges ebéd zárta, ahol isteni musttal is megkínáltak. 

szivek pince

Szivek Pince

Teli hassal, de töretlen lelkesedéssel folytattuk utunkat méghozzá az utolsó állomásunkra, Kesztölcre. Megmondom őszintén, nekem először a tapéta ugrott be a település hallatán, de idegenvezetőnk, Ercsey Dániel borszakíró egy nagyon érdekes történetet mesélt: a legenda szerint 1956. októberben a forradalmat követően ennek a pilisi zsákfalunak a kocsmájában megalapították a Kesztölci köztársaságot. Mi most nem ennek a legendának a nyomába eredtünk, hanem a Szivek Pincébe, ahol egy testvérpár - édesapjuk tudását felhasználva - szeretné bemutatni a boraikon keresztül a termőhely gazdagságát.

A pincéjükbe belépve rögtön egy különlegességgel is találkozhattunk, az 1867-ből származó nyomógerendás prés ma is működőképes. Két boruk, a Cserszegi Fűszeres és a Zweigelt Rosé Organikus minősítéssel is rendelkezik. A testvérek a közösségépítésre is nagy hangsúlyt fektetnek, a kesztölci dűlőkre úgynevezett "agrowellnest" is szerveznek, ahol az érdeklődők szőlőtőkék lábánál, a csodás kilátásban gyönyörködve kóstolhatják meg a borokat, és nomád módon, sátrakban elszállásolva élvezhetik a naplementét és -felkeltét. Nem is lehetett volna tökéletesebb lezárása ennek a napnak ezen a csodálatos helyen borozgatva és a saját készítésű kolbászt és pogácsát eszegetve. 

Fotó: Szász Eszter /Sóbors

Ezt is szeretjük