Így helyettesítsd az étolajat: nem mindegy, hogy sütibe vagy főzéshez használnád

olaj főzés cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Akármilyen háztartást vezetsz, olajat és egyéb zsiradékot biztosan rendszeresen használsz, hiszen a reggeli rántottádat sem tudod megsütni nélküle, de süteményekbe, kalácsokba is önthetsz belőle kisebb-nagyobb mennyiséget.

Az olajban sült ételeknél nem sok népszerűbb fogás van Magyarországon, a mondás szerint minden fogást ki lehet rántani. Hogy ez mennyire egészséges, vagy nem, mindenki döntse el maga, nem fogunk pálcát törni felette, de tény, hogy a háztartásokban viszonylag nagy mennyiségű olaj fogy. 

Az olaj a legegyszerűbb és legnépszerűbb zsiradék, akár rántott húst sütsz, akár süteményt. Az olaj a legutolsó talán, amelyből kifogy a készlet. Persze előfordulhat, hogy valamilyen hozzávaló nincs otthon, de ilyenkor sem kell kétségbeesned, itt elolvashatod, melyik alapanyagokat mivel helyettesítheted. 

A háztartásokban a legtöbben növényi olajat használnak, bár egyre többen fedezik fel újra az állati zsiradékkal való sütést. Ebben a cikkben összeszedtük a növényi és az állati zsiradékkal sütés előnyeit és hátrányait. A margarin is hasonlóan megosztó zsiradék, ha bizonytalan vagy, hogy időnként beépítsd-e az étkezésedbe, akkor olvasd el ezt a cikkünket. Ha pedig mindent elolvastál, és elfogyott az olajod, ne rohanj a boltba, hanem nézd meg a kamrában, hogy milyen helyettesítőkre bukkanhatsz. 

olaj öntés álló

Avokádóolaj

Magas égési pontjának köszönhetően az avokádóolaj szuper alternatívája az étolajnak, ha bő olajban sütnél. Grillezéshez és pároláshoz is kiváló. Az avokádóolaj tele van E-vitaminnal és más tápanyagokkal, így még nagyon egészséges is. Semleges íze miatt akár sütéshez, szószokhoz és pácokhoz is használhatod.

Olívaolaj

Ha az étolaj vagy salátaöntethez adható növényi olaj helyettesítőjét keresed, akkor használj olívát. Ez a szívbarát olaj kiválóan alkalmas ételek pirítására, pácok vagy öntetek készítésére. Arra figyelj, hogy jellegzetes íze van, ezért süteménybe ne öntsd, hacsak nem olívaolajos piskótát sütsz, használj másfajta zsiradékot. 

extraszűz olívaolaj álló

Almaszósz

A süteményekhez az almaszósz isteni, ráadásul vegán növényi olaj helyettesítő. Természetesen édes ízt kölcsönöz, ezáltal a cukor mennyiségét is csökkentheted a receptekben, a sütiket puhává és szaftossá teszi. Az almaszósz kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a növényi olaj, így ha figyelsz az alakodra, még egy érv szól a használata mellett. Az almapürével a tojást is helyettesítheted a süteményekben. 

Gyümölcspüré

Ha nincs otthon almaszószod, bármilyen pépesített vagy pürésített gyümölcsöt használhatsz növényi olaj helyettesítésére. A banán, a sütőtök és az avokádó egyaránt használható arra, hogy nedvességet és ízt adjon a süteményeknek.

gyümölcspüré álló

Lenmagolaj

Egy másik egészséges olaj, amelyet étolaj helyett használhatsz. Ideális szószokhoz, pácokhoz is. Mivel a lenmagolaj égéspontja alacsony, sütéshez vagy főzéshez ne használd.

Szezámolaj

A szezámolaj tökéletes pácokhoz, öntetekhez és szószokhoz. Elképesztően ízletes, ezért a legjobb ízesítőként használni. Sütéshez vagy főzéshez is használhatod, magas az égéspontja.

szezám olaj álló

Vaj

Hacsak nem vagy vega vagy vegán, vajjal is érdemes sütni, akár főételt, akár süteményt. A növényi olajat tökéletesen helyettesíti, de zöldségek és húsok pirítására is használható. Ha nincs ellenedre, a margarint is kipróbálhatod, itt olvashatsz egy véleményt arról, hogy melyik a jobb, ha rizottót készítesz. 

Ghee

A tisztított vajból készült ghee az indiai konyha gyakran használt alapanyaga. A tisztított vajat kis lángon, hosszú hevítéssel készítik. A lassú forralás hatására a vajban lévő víz távozik, a tejfehérje és a tejcukor kiválik, és könnyedén eltávolítható róla. Az így keletkező átlátszó, arany vajzsír százszázalékos tisztaságú zsiradék, melyet jól használhatsz sütéshez, főzéshez – ugyanis nem ég meg olyan könnyen, mint a hagyományos vaj. Ebben a cikkben megtudhatod, hogy hogyan készíts otthon ghee-t. 

ghee álló ok

Joghurt

A süteményekbe nyugodtan használj natúr joghurtot a növényi olaj helyettesítőjeként. Vastag, krémes textúrája gazdagítja a sütiket, amelyek sokkal szaftosabbak és puhábbak lesznek így. A legjobb a natúr görög joghurt, de használhatsz ízesített joghurtokat is.

Kókuszolaj vagy kókuszzsír

A kókuszolaj kiválóan alkalmas sütésre, mert nagyon magas az égéspontja. A süteményekbe is tökéletes, enyhén édes és kókuszízű. A kókuszolaj szuper alapanyag tortákhoz, muffinokhoz, brownie-khoz és más süteményekhez, feltéve, ha nem zavar, hogy mindennek egy kicsit kókuszíze lesz. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük