Különleges kürtőskalácsok, erdei gombák, székely termékek: továbbra is tobzódnak a gasztroprogramok

progiajcover
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Ősszel sem áll meg az élet, amíg jó az idő, addig érdemes kimozdulni, ha pedig már kint vagyunk, menjünk el egy-egy gasztrofesztiválra is.

A gasztroprogramoknak se szeri, se száma, ősszel is van miből válogatni. Ropogós kürtőskalácsra, gyümölcsös, nyáridéző borokra vagy egy kupica székely pálinkára vágyunk, ami garantáltan felmelegít a hidegben? Bőven lesz mindegyikből a hétvégén.

Kürtőskalács Fesztivál

Budapest, Városliget - október 11-13. 

Idén már a hetedik Kürtőskalács Fesztivált rendezik meg, melynek központi témája - a nevéből adódóan - a kürtőskalács, amelyet mára hungarikummá nyilvánítottak. A hagyományos és már ismert ízesítések, a különböző méretű és formájú kürtőskalácsok mellett készítenek rendhagyó kürtőskalácsokat az ételintolleranciával élők számára, valamint kürtőskalácsból készült desszertkülönlegességeket is meg lehet kóstolni. A kalácsokért természetesen fizetni kell, de a koncertek és a fesztivál ingyenes lesz. További részleteket itt olvashattok.

Somlói Juhfark Ünnep

Somló, Tornai Pincészet - október 12.

A Juhfark Ünnep a fajta reprezentatív, legnagyobb szabású bemutatója, amelyen Somló meghatározó pincéi mutatják be a közönségnek legjobb Juhfark tételeiket. A Juhfark és Somló tökéletes párt alkot, az itteni különleges, vulkanikus terroir az ebből a fajtából készült borban mutatkozik meg legszebben. Az idei sétálókóstolón a friss gyümölcsöstől a testes, érlelt tételekig 2015-16-17-es borokat és 2018-as tartálymintákat kóstolhat a közönség, 16 pince 25 borát. A kóstolót mesterkurzusok, pincetúra és dűlőtúra egészíti ki. További részletek az esemény honlapján

Heimann Birtoktúra 

Szekszárd, Heimann Családi Birtok - október 12. 

A Szekszárdi Borvidéken megtapasztalhatjuk, milyen az, mikor bár már lezajlik a szüret java, a pincében reggel-este megy a munka, erjedő murcikat lehet megkóstolni, és ha már kellő tannin és ízanyag oldódott ki a bogyókból, kezdődhet a préselés. Az őszi Birtoktúrán ebbe a hangulatba csöppenhetünk bele, a 11 kilométeres gyalogláson ki-ki a saját ütemében tudja bejárni az ültetvényeket. A Bati Kereszt kilátónál fröccsözhetünk egyet, a Présház teraszára érve pedig egytálétellel és egy pohár borral várják a vendégeket. További részletek az esemény Facebook-oldalán

Spájz Értékpiac

Siófok, Kálmán Imre Kulturális Központ - október 12.

A Spájz Értékpiacon reggel 8-tól 16-ig igazi kézműves termékekkel lehet találkozni, kézműves borok, sörök és pálinkák várják az italok szerelmeseit, de meg lehet kóstolni - és persze megvásárolni - a helyi termelők zöldségeit, gyümölcseit és a belőlük készített lekvárokat, szörpöket és zöldségkrémeket is. Ráadásul a vásárlással támogatjuk a helyi és a kistérségi magyar értékeket, termelőket is. További részletek az esemény Facebook-oldalán

VII. Magyar Sajtmustra

Budapest, Törley Pezsgőmanufaktúra - október 12-13.

A Magyar Sajtmustrát idén Budafokon, a Törley Pezsgőmanufaktúra 100 éves falai között rendezik meg, ahol a sajtkészítő szakma javát és a gasztronómia szerelmeseit várják. Hazánk legszebb sajtjainak megismerésére és kóstolására nyílik lehetőség, a kétnapos sajtvásáron a legmagasabb minőséget képviselő sajtokkal és tejtermékekkel találkozhatnak a látogatók, ráadásul megismerhetik és megkérdezhetik a készítőt is. A legkisebb kézműves műhelytől a legnagyobbakig képviselteti magát a szakma. További részletek az esemény Facebook-oldalán

Erdei- és Szarvasgomba Feszt

Budapest, Pancs Gasztroplacc - október 13.

Ősszel megérkeznek a mélyebb, komplexebb ízű vadon termő gombák, például az ínyencek kedvencének számító szarvasgomba. Ezen a fesztiválon megismerkedhetünk ezekkel a különleges alapanyagokkal, sőt, azt is megtudhatjuk, hogyan emelhetőek be a mindennapok ételeibe a különböző gombák. Számos szakemberrel, kiállítóval lehet találkozni, akiktől bátran lehet kérdezni is. A rendhagyó piaci ebédről a Triffla gombabolt gondoskodik, kávés-konyakos gombapörkölt készül a bográcsban, amihez a kenyeret Szabi A Pék süti. További részletek az esemény Facebook-oldalán.

Székely Napok

Budapest, Fővám tér - október 15-17.

Idén ősszel 14. alkalommal rendezik meg a Székely Napokat Budapesten. Széles kínálattal, közel 25 termelő munkáival és termékeivel várják az érdeklődőket. A bőrművességtől a viseletkészítésen át a gyógyteakészítésig, az ékszerkészítéstől és a hímzésen keresztül a lekvárkészítésig, minden lesz a Székely Napokon. Persze lesz itt sütemény, méz, erdélyi röviditalok, sajtok, csokoládé és még sorolhatnánk. Bár szemlélődni is érdemes, meg is lehet kóstolni a termékeket. További részletek az esemény Facebook-oldalán

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük