![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Válaszd ősszel a sokszínű olaszrizlinget: fröccsként is ihatod, de édeset is találni belőle
![olaszrizling](https://kep.index.hu/1/0/4017/40173/401739/40173907_3065707_7c664975d2bd67cf334b1253cd218919_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Sokszínű szőlőfajta az olaszrizling, sok helyen találkozni vele, így érdemes megismerni, hogy ezentúl magabiztosan választhass a palackok közül.
Az olaszrizling Magyarországon a legnagyobb mennyiségben termesztett fehérszőlő-fajták egyike; ha számszerűsíteni akarjuk, akkor közel 3500 hektárnyi van belőle. Noha a környező országokban, így Horvátországban, Szlovákiában, Csehországban, Romániában és Ausztriában is művelik, előszeretettel gondolunk rá a sajátunkként.
Kevés kivétellel az összes borvidékünkön megtalálható, ahol azonban a leginkább a középpontban van, az a Balatoni borrégió. A tó körüli pincészetek vezető szerepet szánnak neki, akár az alapkategóriában, mint a BalatonBor, akár a prémiumszegmensben, mint a szigorú előírásairól ismert Csopaki Kódex tételei.
Az olaszrizling nem kényes fajta, így a borászok még a nehezebb évjáratban is nagy biztonsággal le tudják szüretelni. A hűvös évjáratokban is szépen beérik, a melegekben pedig az átlagosan magas savaiból még tud veszíteni. Borát a neutrális csoportba sorolják, talán egy kicsit ez is hozzájárul ahhoz, hogy kevésbé népszerű, hiszen az illatos fajták könnyebben behízelgik magukat. Viszont ha kíváncsi vagy egy-egy borvidék talajára vagy a borász saját stílusára, akkor ezeket jobban közvetítik az olyan neutrális borok, mint az olaszrizling.
![olaszrizling2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4017/40173/401739/40173917_f520602287025b87d96b9c12bac0867d_wm.jpg)
A teljesen egyszerű, reduktív, akár fröccsboroktól indul az olaszrizling, ha a stílusát keresed. Érlelhetik részben vagy egészben hordóban. Jól áll neki, ha rövidebb ideig, és csak egy kis fűszert kap tőle, de a hosszabb érlelés sem okoz gondot nála. Narancsbornak is kiváló, sőt, édes is készülhet belőle, ha tovább kint hagyják a tőkéken.
Mi mindenhez illik?
A gasztronómiában is jól működik, nem nyomja el az ételek ízét, inkább kiegészíti azokat. Ha könnyedebb, frissebb olaszrizlinget választasz, akkor ahhoz jól passzolnak a zöldsaláták, egy tabulé, sült csirke, friss sajtok, egyszerű grillezett halak, párolt zöldségek. Egy komolyabb tételnél előkerülhetnek más szárnyasok, de akár a nyúl vagy a sertés is, tejszínes mártással készült tésztaételek, érlelt hegyi sajtok, vagy akár egy klasszikus májas hurka.
![olaszrizling3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4017/40173/401739/40173919_a2109bdabfa3038289e2cc035729df36_wm.jpg)
Bökő Dávid „Parti sétány” Olaszrizling 2020
A fiatal balatoni pincészet 2015-ben jelent meg az első palackokkal a piacon, noha Dávid édesapja már a ’80-as évektől foglalkozott a szőlővel. 10 hektárnyi organikusan művelt területeik Tihanyban, Balatonfüreden és Csopakon találhatóak. A hangsúlyt az olaszrizlingre helyezték, mellette kékfrankos, sárga muskotály és zweigelt tőkéik vannak. A Parti sétány tartályban és hordóban erjedt, szűretlen és derítetlen fehérbor. A körtés, barackos jegyeket szépen egészíti ki a gyógynövényesség és a fűszeresség. Emlékezetes olaszrizling.
![Bökő Dávid fotó Bortársaság.png](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4017/40173/401737/40173785_4d3ded3a7ac3025df85c96270097f727_wm.png)
Fotó: Bortársaság
Káli Kövek Rezeda 2020
Szabó Gyula borász a mesebeli szépségű Káli-medencében gondozza 2,5 hektárnyi szőlőterületét és készíti borait. Tradicionálisan és természetesen dolgozik, célja, hogy a lehető leghitelesebben mutassa be a káli terroirt. Ha egy őszi kirándulást fontolgatsz, csodás úti cél a borászat és annak vinotékája. A Rezeda négy dűlő gondosan válogatott termése, amely hat hónapig érlelődött fele-fele arányban tartályban és hordóban. A bor aromatikájában érezhető fehér húsú gyümölcsök, kamilla, mandula és kis sósság az olaszrizling egyik legszebb arcát mutatják.
![Káli Kövek fotó Bortársaság.png](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4017/40173/401737/40173787_685a7e92318b7a2f00d084b05617abdd_wm.png)
Fotó: Bortársaság
Szöllősi Olaszrizling Selection 2020
A Neszmélyi borvidéken az egyik legjelentősebb gazdálkodó a Szöllősi család, akik 35 hektáron termesztenek szőlőt. Főleg az itt jellemző fehér fajtákra helyezik a hangsúlyt, a hűvösebb klimatikus viszonyok miatt. Egy 1830-ban, gróf Zichy Miklós által építtetett pincét állítottak helyre, ahol a borkészítés és a vendéglátás zajlik. Az Olaszrizling Selection illatában és ízében érett fehér húsú gyümölcsöket érezni, kis vaníliával és mézességgel, a korty végén grépfrútos fanyarsággal.
![Szöllősi.png](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4017/40173/401737/40173789_bce858cab1404bf31086193dc05a03c4_wm.png)
Cover és első két kép: Getty Images