Válaszd ősszel a sokszínű olaszrizlinget: fröccsként is ihatod, de édeset is találni belőle

olaszrizling
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Sokszínű szőlőfajta az olaszrizling, sok helyen találkozni vele, így érdemes megismerni, hogy ezentúl magabiztosan választhass a palackok közül.

Az olaszrizling Magyarországon a legnagyobb mennyiségben termesztett fehérszőlő-fajták egyike; ha számszerűsíteni akarjuk, akkor közel 3500 hektárnyi van belőle. Noha a környező országokban, így Horvátországban, Szlovákiában, Csehországban, Romániában és Ausztriában is művelik, előszeretettel gondolunk rá a sajátunkként. 

Kevés kivétellel az összes borvidékünkön megtalálható, ahol azonban a leginkább a középpontban van, az a Balatoni borrégió. A tó körüli pincészetek vezető szerepet szánnak neki, akár az alapkategóriában, mint a BalatonBor, akár a prémiumszegmensben, mint a szigorú előírásairól ismert Csopaki Kódex tételei.

Az olaszrizling nem kényes fajta, így a borászok még a nehezebb évjáratban is nagy biztonsággal le tudják szüretelni. A hűvös évjáratokban is szépen beérik, a melegekben pedig az átlagosan magas savaiból még tud veszíteni. Borát a neutrális csoportba sorolják, talán egy kicsit ez is hozzájárul ahhoz, hogy kevésbé népszerű, hiszen az illatos fajták könnyebben behízelgik magukat. Viszont ha kíváncsi vagy egy-egy borvidék talajára vagy a borász saját stílusára, akkor ezeket jobban közvetítik az olyan neutrális borok, mint az olaszrizling.

olaszrizling2

A teljesen egyszerű, reduktív, akár fröccsboroktól indul az olaszrizling, ha a stílusát keresed. Érlelhetik részben vagy egészben hordóban. Jól áll neki, ha rövidebb ideig, és csak egy kis fűszert kap tőle, de a hosszabb érlelés sem okoz gondot nála. Narancsbornak is kiváló, sőt, édes is készülhet belőle, ha tovább kint hagyják a tőkéken.

Mi mindenhez illik?

A gasztronómiában is jól működik, nem nyomja el az ételek ízét, inkább kiegészíti azokat. Ha könnyedebb, frissebb olaszrizlinget választasz, akkor ahhoz jól passzolnak a zöldsaláták, egy tabulé, sült csirke, friss sajtok, egyszerű grillezett halak, párolt zöldségek. Egy komolyabb tételnél előkerülhetnek más szárnyasok, de akár a nyúl vagy a sertés is, tejszínes mártással készült tésztaételek, érlelt hegyi sajtok, vagy akár egy klasszikus májas hurka.

olaszrizling3

Bökő Dávid „Parti sétány” Olaszrizling 2020

A fiatal balatoni pincészet 2015-ben jelent meg az első palackokkal a piacon, noha Dávid édesapja már a ’80-as évektől foglalkozott a szőlővel. 10 hektárnyi organikusan művelt területeik Tihanyban, Balatonfüreden és Csopakon találhatóak. A hangsúlyt az olaszrizlingre helyezték, mellette kékfrankos, sárga muskotály és zweigelt tőkéik vannak. A Parti sétány tartályban és hordóban erjedt, szűretlen és derítetlen fehérbor. A körtés, barackos jegyeket szépen egészíti ki a gyógynövényesség és a fűszeresség. Emlékezetes olaszrizling.

Bökő Dávid fotó Bortársaság.png

Fotó: Bortársaság

Káli Kövek Rezeda 2020

Szabó Gyula borász a mesebeli szépségű Káli-medencében gondozza 2,5 hektárnyi szőlőterületét és készíti borait. Tradicionálisan és természetesen dolgozik, célja, hogy a lehető leghitelesebben mutassa be a káli terroirt. Ha egy őszi kirándulást fontolgatsz, csodás úti cél a borászat és annak vinotékája. A Rezeda négy dűlő gondosan válogatott termése, amely hat hónapig érlelődött fele-fele arányban tartályban és hordóban. A bor aromatikájában érezhető fehér húsú gyümölcsök, kamilla, mandula és kis sósság az olaszrizling egyik legszebb arcát mutatják.

Káli Kövek fotó Bortársaság.png

Fotó: Bortársaság

Szöllősi Olaszrizling Selection 2020

A Neszmélyi borvidéken az egyik legjelentősebb gazdálkodó a Szöllősi család, akik 35 hektáron termesztenek szőlőt. Főleg az itt jellemző fehér fajtákra helyezik a hangsúlyt, a hűvösebb klimatikus viszonyok miatt. Egy 1830-ban, gróf Zichy Miklós által építtetett pincét állítottak helyre, ahol a borkészítés és a vendéglátás zajlik. Az Olaszrizling Selection illatában és ízében érett fehér húsú gyümölcsöket érezni, kis vaníliával és mézességgel, a korty végén grépfrútos fanyarsággal.

Szöllősi.png

Cover és első két kép: Getty Images

Ezt is szeretjük