A Napraforgó lett 2021-ben Magyarország Tortája: a négy évszak ízvilágával hódít a többrétegű torta

magyarország-tortája-szeletcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A vilmoskörte friss ízével, a hársmézes friss joghurt savanykásságával és a pirított napraforgó roppanásával készült a Napraforgó fantázianevű torta, amely idén elnyerte a Magyarország Tortája címet, de a másik két kategória győztese is hasonlóan izgalmas ízvilágot képvisel.

A tizenötödik, jubileumi alkalommal megrendezett Magyarország Tortája versenyre idén is nagyon sok izgalmas kreáció érkezett, amelyből Fodor Sándor, a budapesti Habcsók Cukrászda cukrászának művét, a Napraforgó elnevezésű édességet találta a legjobbnak a zsűri. Az Ország Cukormentes Tortája kategóriában is győztest hirdettek, valamint idén először az "Egy a természettel" Vadászati és Természeti Világkiállítás tiszteletére is készültek munkák, amelyekből szintén kihirdették az első három helyezettet. 

A megmérettetésre olyan munkákat vártak, amelyek nem tartalmazhattak semmilyen adalékanyagot, vagyis csak természetes, hazai hozzávalókból készülhettek a torták és pékáruk. A kreativitás most is fontos volt, az összetevőkben pedig meg kellett mutatkozniuk a Magyarország erdeiben és mezein megtalálható ízeknek is.

Magyarország Tortája 2021

A nyertes kreáció, a Napraforgó készítésekor Fodor Sándort, a Habcsók Cukrászda cukrászmesterét a nyári napraforgómezők inspirálták. A készítő szerint a torta mind a négy évszakot képviseli, hiszen jólesik a sütemény a nyári melegben a vilmoskörte üdeségével és a hársmézes friss joghurt savanykásságával, a hűvösebb napokon pedig a melegebb, teltebb ízű pirított napraforgó és csokoládé íze érződik erősebben benne. A torta többrétegű, a csokoládés, ropogós talpon búzalisztmentes, pirított napraforgó-őrleménnyel készült alapon helyezkednek el a különböző textúrák. A versenyben a második helyezett a budapesti Nándori Cukrászda csapata által készített Őszi Pitymallat lett, míg a harmadik helyen a Szabacsi Rubato, Lakatos Pál cukrász (Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós) alkotása végzett.

ország-tortája

Magyarország Cukormentes Tortája 2021

Az idei győztes a Beszterce Rózsája lett, melyet a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda cukrászmestere, Füredi Krisztián készített. A torta nem tartalmaz hozzáadott cukrot, ízvilágában a sárgabaracké a főszerep. A nyári gyümölcs több rétegben, zselé és mousse formájában is megjelenik a textúrák között, sőt, a piskótában is barackmaglisztként. A torta friss íze tökéletesen harmonizál a benne található dióval és étcsokoládéval, ez a párosítás jellemzi a magyar tradicionális süteményeket. A Beszterce Rózsájának energiatartalma a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének számításai szerint szeletenként 206,3 kcal és 12,4 gramm szénhidrátot tartalmaz, így cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. 

magyarország-cukormentes-tortája-1-szelet

A leginnovatívabb recept különdíjat a szegedi REÖK Kézműves Cukrászda cukrászai, Novák Ádám és Dovalovszky Barbara nyerték el a Szeszélyes Dió nevű tortával. A legjobb gyógyhatású alapanyaggal készült tortáért a különdíjat Karikó Orsolya, a Vanília & Gelarto Cukrászda cukrásza kapta Erdei Nimfa nevű tortájáért. 

Egy a természettel - Torta a Vadászati Világkiállításra

A Vadászati és Természeti Világkiállítás tiszteletére idén az Ipartestület a Magyarország Tortája verseny alkategóriájaként meghirdette az „Egy a Természettel” versenyt is. Erre a megmérettetésre olyan új, kreatív sütemények nevezését várták, melyek jellegzetes, meghatározó ízeiről a Magyarország erdeiben és mezein megtalálható összetevők gondoskodnak. 

nimród-szelet

A győztes a Nimród fantázianevű sütemény lett, amely a tavalyi Magyarország Tortája győztesének, Füredi Krisztiánnak az alkotása. Az édesség harmonikusan ötvözi a vegyes bogyós erdei gyümölcsök, a feketeribizli és a gesztenye ízét. A készítő a gesztenyéhez illő likőrt is választott, méghozzá a vadászok egyik ikonikus italát, a St. Hubertust. A kakaós sablé-ra helyezett gyümölcsös és gesztenyés rétegeket körbeöleli a könnyű vaníliás mousse.

Hol és mikortól lehet megkóstolni őket? 

A két győztes tortát augusztus 19-től az ország több cukrászdájában árusítják, itt  tudod majd megnézni, hogy hol kóstolhatod meg az édességeket. 

Magyarország kenyere

Kihirdették a X. Szent István-napi Kenyérverseny nyerteseit is, vagyis a Szent István-napi kenyeret, mely egyben az Ország Kenyere, valamint 2021. Innovatív Kenyerét is. A döntőbe 7 Szent István-napi kenyér és 7 innovatív kenyér jutott, ebből választotta ki a zsűri a két győztest. 

Az Ország Kenyerének fődíját a solymári Hel Pékség Solymár Gyöngye elnevezésű kenyere nyerte, amely igazi hagyományos ízvilágot képvisel, kovásszal készült pékáru. Az innovatív kategóriában pedig a Fejedelmi Pékség Tisza-parti magvas kézműves kenyere győzött. 

magyarország-kenyere

A hagyományos, Szent István-napi kenyér esetében előírás volt, hogy kovászos technológiával, legalább kétféle liszt felhasználásával készüljön, döntő részben gabonaőrleményekből, kizárólag magyar, természetes alapanyagok felhasználásával, adalékanyagok nélkül. Az innovatív kenyér feltétele, hogy újdonság jelenjen meg a termékben. Az idén harmonikusabb, lágyabb ízekkel találkozott a zsűri, a pékárukban a fűszerek, gyógynövények domináltak. 

Fotók: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük