A 10 legjobb paprikás receptünket mutatjuk: sütve, töltve, párolva is isteni
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Ropogós
Alufólia mint tisztítóeszköz? 4 bevált tippet mutatunk
Ázsiai sült kelbimbó: szójaszósszal pirul ropogósra
Mennyei szendvicskrém aszalt paradicsommal: csicseriborsótól tartalmas
Illatos narancsos süti kukoricaliszttel: egyszerű kevert tésztája van
Tepsis kakukkfüves csirkeszárny: jó ropogós lesz a bőre
A magyar konyha meghatározó zöldsége, a paprika dúskál a C-vitaminban, ezért a legjobb nyersen fogyasztani, de sütve és főve is elvitathatatlanul finom.
A szépkorúak esküsznek rá, hogy a mindennapi paprikafogyasztás a hosszú élet titka, rengeteg betegség megelőzhető a fogyasztásával. Beépítve az étrendünkbe - nyersen fogyasztva - segít legyűrni a krónikus fáradtságot, jót tesz az egészségnek.
Változatos színekben, formákban, édesen vagy csípősen használhatjuk fel, tehetjük izgalmasabbá ételeinket, a paprika sütve, párolva, töltve, fonnyasztva, kencének, levesnek és ecetesen készítve is nagyszerű lesz. Alább adunk néhány ötletet, milyen ételeket készíthetünk a paprikából.
Lecsók sokasága
A kedvelt egylábasos ételt rengeteg módon tehetjük izgalmassá, van, aki jó csípősen készíti, van, aki nokedlivel kínálja vagy rántott húst készít mellé, de ezt még bőven tovább lehet gondolni. Ha már újragondolás és lecsó, akkor muszáj megemlítenem a szabolcsi lecsót, amit cigánylecsóként is szoktak nevezni. Ezt bográcsban szokták készíteni, mivel rengeteg minden kerül bele: sárga paprika, hegyes erős, paradicsom, hagyma, hús, szalonna és káposzta.
Az ezerféleképpen szervírozható lecsóból a paprika sosem hiányozhat, készíthetjük kolbásszal, tojással, cukkinivel, mindegy, melyik változatát készítjük, a paprika az benne lesz. A Közel-Kelet kedvelt lecsójában, a shakshukában is roppan a paprika.
Töltött verziók
A nyár egyik hazai kedvence a töltött paprika, sűrű, ízes mártásban készítve. A paprikákat húsos-rizses keverékkel töltjük meg, és mivel nincs két egyforma recept, vannak háztartások, ahol zeller is kerül a fazékba, ez gazdagabb ízt ad az ételnek.
A kaliforniai paprikát is érdemes tölteni, rengeteg izgalmas receptből lehet válogatni. Az egyik nagy kedvenc karfiollal, sajttal és izgalmas fűszerezéssel készül, hús nélkül. A kaliforniai paprikába fűszeres árpagyöngyöt is érdemes tölteni, amit paradicsomos szósszal nyakon öntve tolunk a tepsibe.
A tüzes jalapenót is sokféle módon az asztalra tehetjük, az egyik megúszós receptben krémsajttal töltjük, majd baconnel körbetekerve sütjük meg a tepsiben. Van egy kissé melósabb változat is, amiben a töltött csípős paprikát ropogós bundában, forró olajban kisütjük.
Üvegbe zárt finomságok
A paprika tökéletesen alkalmas savanyításra, ez a legegyszerűbb recept: 20 dekagramm darabolt sárga paprikát 1-2 darab chilipaprikával kevés olajon pirítunk, majd teszünk mellé babérlevelet, édesköményt, sót és borsot, 2 deci vizet, illetve 2 deci fehérborecetet. 6-8 percig főzzük, majd tiszta, jól zárható üvegbe adagoljuk - így készítve 2 hétig gond nélkül tárolhatjuk.
A paprikából különböző ízes krémeket is készíthetünk, amiket kenyérre kenve fogyaszthatunk, az egyik nagy kedvenc az ajvár, amit grillhúsok mellé érdemes kínálni.
Sültpaprika-krémleves
Nyáron érdemes könnyű, színpompás, zamatos levest készíteni kápiából. A paprikát érdemes grillezni, mert akkor sokkal finomabb lesz, a leves hidegen és melegen egyaránt tökéletes lesz.
Fotók: Getty Images