10 szuper feltét, amitől az unalmas piritós igazi gourmet fogás lesz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Azt gondolom, hogy simán el tudnék éldegélni kenyér nélkül vagy legalábbis minimális mennyiséggel, de van egy ok, ami miatt mégsem akarok megválni tőle - ez pedig a pirítós.
Gyerekkoromban a pirítós a gyomorrontásos időszakokhoz kapcsolódott, ezt kaptam, hogy kíméljem a gyomrom. Általában üresen ettem, de hamar meguntam. Apu kedvence a fokhagymás volt, amit később én is megszerettem. Téli estéken rendszerint előkerült, csak utána órákig mostam a fogam, hogy másnap ne fokhagymaszagúan menjek iskolába.
Ha félreteszem a rossz emlékeimet, akkor bizony a pirítós nagyon finom étel. Már azt is imádom, ahogy a vaj elolvad a forró kenyérre kenve. A tatárbifsztek mellé sem tudok mást elképzelni, de a baracklekvár is tökéletesen mutat rajta.
Az, hogy mennyire pirítjuk meg a kenyeret, ízlés dolga, én azt szeretem, ha nagyon ropog, de persze semmiképpen nem égett. Valaki csak a szélét szereti megpirítani úgy, hogy a belseje kicsit puhább marad. Azért, hogy izgalmas is legyen, mutatunk tízféle feltétet.
A pirítós 10 arca
Avokádókrémes - Nem véletlenül vettem előre ezt a változatot, nagy kedvencem ez a kence, amelynek az íze pirítóson érvényesül igazán. A tökéletes és tényleg pofonegyszerűen elkészíthető avokádókrém receptjét is mutatom. Ha még karikákra vágott paradicsomot is teszünk a tetejére, az lesz az igazi ízorgia.
Tükörtojásos - Nagy kedvenc, már csak azért is, mert amikor beleharapok a sárgájába, rögtön ráfolyik a ropogós kenyérre, ami azonnal magába szívja. A tükörtojást én lágyan, remegősen szeretem, amit aztán vajjal vagy krémsajttal megkent pirítósra helyezek rá, és már eszem is.
Sonkás-sajtos - Ez egy igazi klasszikus, csak az a lényeg, hogy igazán ízes, jó minőségű sonkát és sajtot helyezzünk rá. Serrano vagy hasonló típusú érlelt sonka tökéletesen illik hozzá. A kenyeret megkenhetjük vajjal, de túróval is nagyon izgalmas kombináció. Ínyencek a sonkát füstölt lazacra cserélhetik.
Tonhalkrémes - Bár tonhalkrémet legtöbbször melegszendvicsen eszem, pirítóson is tökéletes, és akkor nem kell addig várnunk, míg megsül. A tonhalkrém pikk-pakk elkészül, utána csak kenjük meg vele a kenyeret, és már ehetjük is.
Lágytojásos - Ezt az ételt a kedvenc kávézómban ettem, amikor még kicsik voltak a gyerekek és volt időm hosszabban reggelizni. A pirítóst csíkokra vágták, mellé lágytojást szervíroztak. Vajjal megkentem a kenyereket, mellé kanalaztam a tojást. Egyszerű, de nagyszerű étel.
Olívaolajos-balzsamecetes - Ehhez tulajdonképpen bármilyen kenyér passzol, de pirítóssal is szuper. Az extra szűz olívaolajat öntsük egy kis tálkába, nyomjunk rá egy kevés balzsamecetkrémet, majd ebbe tunkoljuk a kenyerünket. A balzsamecet krémes változata abban különbözik a simától, hogy a felére redukálják, majd egy kevés barna cukorral, borssal, citrommal és vaníliával ízesítik. Az egyik német üzletláncban gyakran lehet kapni.
Tojáskrémes - Hívjuk bárhogy, tojáskrémnek vagy zsidó tojásnak, ezt a kencét is pirítósra találták ki. Az elkészítése picit időigényesebb, de az íze kárpótol minket. Inkább ráérősebb hétvégi reggelekre ajánlom.
Vajas-lekváros - Tudom, hogy ez végtelenül egyszerűen hangzik, de reggelire kevés jobb dolgot tudok elképzelni, mint a finom vajjal megkent pirítóst valamilyen isteni, csupa gyümölcs lekvárral. A lekvár helyettesíthető mézzel is.
Mogyoróvajas - Igazi energiabomba ez a teljesen egyszerű, de nagyon laktató változat. Használhatunk bolti krémet, de házilag is könnyen elkészíthető. Garantáltan feldobjuk vele a napunkat. Ha így sem lenne elég laktató, karikázzunk a tetejére banánt.
Camembertes-körtés - A camembert gyümölccsel az igazi, és ha magában is megállja a helyét, miért ne tegyük pirítósra? Egy kevés diót is kínálhatunk mellé a tökéletes ízélmény érdekében.
Fotó: Getty Images