Ez történik, ha lenyeled a rágót - Tényleg elzáródást okozhat a belekben?

rágó3
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Biztosan neked is mondták kiskorodban, hogy ne nyeld le a rágót, mert összeáll egy gombóccá a gyomrodban. Ennyire azért nem drámai a helyzet, de van valóságalapja a figyelmeztetésnek.

Nem lesz gigantikus méretű rágógombóc a hasadban, nem lesz ott 7 évig, de összeragadni sem fog a gyomrod, mégsem feltétlenül jó, ha lenyeled a rágót. A gyomor nem tudja megemészteni a rágóban található gumit, amely körülbelül a 15-30%-át képezi az egésznek.

Miből áll a rágó?

Nem új keletű találmány a rágógumi, már 5000 évvel ezelőtt is előszeretettel rágcsálták az emberek, igaz, akkor még növényi gyantából készült és az ínyük, illetve a fogaik egészségét szolgálta. Manapság a rágók már szintetikus polimerekből állnak, az FDA (Food and Drug Administration) engedélyezte az olyan anyagok használatát is, mint a butilkaucsuk: többet között ebből készül az autógumik tömlője is - olvasható a BBC oldalán.

rágó

A rágó emellett valamilyen édesítőszert, aromát, tartósítószert és lágyító anyagot is tartalmaz, utóbbiként általában növényi olajat vagy glicerint használnak. Ezeknek az adalékanyagoknak a megemésztésével nincsen probléma, azt egyedül maga a gumi jelenti.

Minden egyes cég egyedi receptet használ, mindenkinek a tökéletesen rugalmas és nyúlós rágó a célja.

rágó2

Tényleg a gyomorban marad 7 évig?

Dr. Rodger Liddle, a Duke Egyetem gasztroenterológusa szerint lehetetlen, hogy 7 évig a gyomorban ragadjon egy rágó, ugyanis "semmi sem marad ott ennyi ideig, hacsak nem olyan nagy, hogy nem tud távozni a gyomorból, vagy esetleg elakad a bélben" - olvasható a Scientific American oldalán. A rágó minden esetben maximum 1 héten belül távozik a gyomorból, de inkább már 2-3 nap után.

Annak ellenére, hogy nem tudjuk megemészteni a rágót, mint minden más, ez is kiürül a szervezetből, változatlan formában halad át az emésztőcsatornán, a széklettel együtt távozik. A 2 centiméteres vagy annál kisebb nem megemészthető anyagok természetes módon ürülnek, nincs velük probléma, ráadásul a rágó puha, ez is előnyére válik. 

rágó4

Mi lehet a veszélye?

Mint minden esetben, itt is a mértéken van a hangsúly: nem mindegy, hogy mennyit és milyen gyakran nyel le az ember rágót. Ha sűrűn megesik, akkor tényleg problémákat okozhat, akár bélelzáródást is. Az emésztetlen rágógumik összeállhatnak egy csomóba, amely viszont már elakadhat a belekben, így azokat sebészeti úton kell eltávolítani - több ilyen esetet is feljegyeztek már, de majdnem mindig gyerekek voltak az érintettek. 

Rágógumiból bezoárkő is kialakulhat, főleg, ha más emészthetetlen anyagokkal keveredik, amelyekkel együtt gombóccá állhat össze a bélrendszerben.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük