Mi az a rebarbara, és hogyan érdemes felhasználni?

Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A rebarbara a spárgával együtt a tavasz első hírnökeinek egyike, áprilistól júniusig tart a szezonja.  A rebarbara ugyan zöldség, mégis gyümölcsként bánunk vele, általában süteményekben szoktuk viszontlátni: eperrel például remek párost alkot ez a fanyar ízű növény. 

A rebarbarának nem a termését, nem is a levelét, hanem a szárát fogyasztjuk. Zsenge állapotban nyersen is ehető, de később a külső rétegét le kell hámozni és kisebb darabokra felvágni. 

A rebarbara, a spárgához hasonlóan, akkor friss, ha a szára lédús, ezt legjobban a körmünkkel tudjuk ellenőrizni.  A zöldség leveleiből zöld bokrok nőnek, a szára színe a rózsaszíntől a bíborvörösig terjedhet. 

A rebarbara, melynek jelentése a barbárok gyökere, több ezer éve létezik, de csak pár száz éve kezdték használni. Én gyerekkoromban hallottam róla először, amikor édesanyám barátnője rebarbarás süteménnyel kínált - akkor még nem tudtam hova tenni a fanyar ízét, így nem is lett a kedvencem.  

rebarbara

A rebarbara egészséges

A rebarbara már csak vitamintartalmánál fogva is nagyon egészséges: B-vitamin forrás, magas az A-, C-, E-,K-vitamin tartalma, gazdag olyan ásványi anyagokban, mint a kálcium, kálium, cink és a vas. Bővelkedik antioxidánsokban, valamint élelmirostforrás is. Magas a víztartalma, így szuper szomjoltó.

A rebarbarának nagyon alacsony a kalória- és a szénhidráttartalma, így fogyókúrázóknak is ideális. 

A rebarbara felhasználása

A rebarbarának számtalan felhasználási módja létezik, csinálhatunk belőle szörpöt, kompótot, lekvárt vagy mártást, tehetjük süteményekbe. Arra vigyázni kell, hogy a savanykás íze miatt ne cukrozzuk meg nagyon, mert akkor pont ellenkező hatást érünk el. Párosíthatjuk gyümölcsökkel, de jól illik hozzá a vanília, a fahéj és a gyömbér is. Elkészítésénél vigyázzunk, mert nagyon hamar szétfő. 

Ha megjött hozzá a kedvetek, készítsétek el ezt a fűszeres rebarbarakompótot, epres-rebarbarás pitét, vagy ezt az egyszerű rebarbarás-almás süteményt, nem fogtok bennük csalódni.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon