Tudtad, hogy a sárgaborsó igaziból zöldborsó? Ismerjük meg jobban az egészséges hüvelyest

sargaborsocover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Aprócska sárga szemek, amelyek a boltok polcain várják a vásárlókat. Sokan unalmasnak vélik, a sárgaborsó-főzeléken kívül nem látnak több lehetőséget a hüvelyesben, pedig értékes és változatos alapanyag.

Először is tudni kell, hogy a sárgaborsó, mint termés, nem létezik, a szemek a zöldborsó alapos lehántolásának, szárításának köszönhetik sárga színüket. Jellegzetes félgömbalakja miatt felesborsónak is szokták nevezni.

A sárgaborsó nagyon egészséges

A mellőzött hüvelyest a világ egyik legegészségesebb táplálékaként tartják számon, szénhidrátban, rostokban, valamint ásványi anyagokban gazdag. Fehérjetartalma nagyon magas, rosttartalmának köszönhetően pedig jót tesz az emésztésnek. Csupa létfontosságú anyagot tartalmaz, ezért gyakrabban kellene fogyasztanunk, érdemes meglátni a sárgaborsóban rejlő megannyi lehetőséget.

A sárgaborsó elkészítése

A sárgaborsót a babhoz és lencséhez hasonlóan főzés előtt érdemes vízbe áztatni. Az áztatós technikára mindenkinek van egy bevált módszere, sokan a főzést megelőző este vízbe teszik a felesborsót, akár 8-12 órára is, míg mások villámmegoldást választva forró vízzel öntik le a szemeket, és mindössze 20 percig hagyják így.

sargaborso2ct

Társaihoz hasonlóan remek leveseket készíthetünk belőle, és ha gondos kezek alkotják meg a híres sárgaborsó-főzeléket, akkor nagyon finom egytálas kerül az asztalra, bármilyen hihetetlen is. Modern, mai, izgalmas fűszerekkel melengető, újragondolt főzeléket készíthetünk, amely Indiába repít minket.

Pürének és salátának is alkalmas a sárgaborsó, bátran fűszerezhetjük, különleges ízekkel párosítva fenséges fogást tálalhatunk.

A sárgaborsóból liszt?

Igen, van ilyen. Bioboltban állandó termék, de mi is el tudjuk készíteni otthon: ha a sárgaborsót finomra daráljuk, a kukoricaliszthez hasonló állagú végeredményt kapunk. Kekszeket, reggelihez amerikai jellegű palacsintát készíthetünk belőle.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük