Illatos, könnyed, tavaszi ital a sauvignon blanc: spárga mellé mindenképp próbáld ki

fehérbortavasz
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Tél végén alig várjuk, hogy az üde, friss tavaszi növények kikeljenek, zöldbe borítsák a tájat és persze az asztalunkat is. Az első tavaszi zöldségek roppanásához fogható érzés kevés van, ilyenkor a borkedvelők is a hasonló aromatikájú tételeket részesítik előnyben.

Ha egy bort úgy írnak le, hogy citrus, egres, zöldalma, frissen vágott fű, csalán, bodza, akkor bizony egyből a sauvignon blanc-ra gondolunk. Ez a francia eredetű, a Loire völgyéből induló fajta ma már az egész világon népszerű, meg is található szinte az összes bortermelő országban. 

Az Újvilágban kifejezetten kedvelik, az új-zélandi sauvignon blanc talán ma már híresebb is, mint az eredeti francia. Nálunk szereti a hűvösebb klímájú területeket, így a legjobban az Etyek–Budai, a Móri, a Neszmélyi és a Mátrai borvidéken érzi jól magát, de a Balaton körül is gyakori.

Milyen ételekhez illik?

Illatos fajta, könnyen felismerhető, jellegzetes aromatikával, így a bor-étel párosítás terén is könnyű dolgod lesz vele. Nem mondom, hogy a tavaszhoz találták ki, de majdnem. Az abszolút kedvenc és klasszikus párja a spárga. Bármilyen formában készíted is el – grillezve, párolva, rizottónak, krémlevesnek, hollandi mártással körítve, quiche-be sütve, baconbe tekerve –, a mellé tett bor kiválasztásán nem kell sokat töprengened, csak vegyél le a polcról egy palack sauvignon blanc-t.

bortavasz

Emellett a többi tavaszi zölddel is jól harmonizál, legyen az friss fejes saláta, római saláta, zöldborsó, spenót, medvehagyma, retek, sóska, snidling. Az ezekkel az alapanyagokkal készített könnyed, egyszerű, egészséges fogások mind-mind jól passzolnak a sauvignon blanc üdeségéhez. 

Bujdosó Sauvignon blanc 2020

A dél-balatoni Bujdosó család 90 hektár szőlőt művel a Somogyi-dombságon található dűlőiben. Több generáció dolgozik együtt a szőlőben és a pincében, így minden munka gördülékenyen megy, és még a család kedvenc hobbijára, a vitorlázásra is marad elég idő. A Matróz sorozatba tartozó borok – köztük ez a sauvignon blanc – mind reduktívan készülnek, hogy a gyümölcsaromák maradjanak abszolút előtérben. A jellegzetes, vágott füves aroma mellett zöld almát, grépfrútot és gyógynövényeket érezni. Könnyen iható, élénk savú bor, ami mondjuk egy salátával körített hal mellé remek választás.

Bujdosó Csordás-Ádám

Fotó: Csordás Ádám

Bolyki Egri Sauvignon blanc 2020

Sajnos most nem tudunk Bolyki Janinál kóstolni, pedig az egri kőfejtőben kialakított birtokközpontja az egyik legmenőbb pince, amit el lehet képzelni. Most is szívesen üldögélnénk kint nála a napsütésben és elemeznénk a címkéket, persze egy-egy pohár Bolyki-bor társaságában. Ha a személyes élmény még várat is magára, a borok kóstolását ne halogasd. A sauvignon blanc mindig az egyik első tavaszi hírnök a szortimentben. Az intenzív, fanyar zöld almás, kesernyés citrushéjas, zöldpaprikás aromák dominálnak a borban, a test közepes, a savak lendülete kitart a korty végéig. Grillezett spárga mellé mindenképpen próbáld ki!

Bolyki fotó Csordás-Ádám

Fotó: Csordás Ádám

Balla Kolna Sauvignon blanc 2020

Balla Géza a határainkon túl, a Ménesi borvidéken borászkodik. Az Aradtól 20 km-re elhelyezkedő terület kiváló földrajzi fekvése, talajadottságai és a Marosnak köszönhető mikroklímája miatt ideális a szőlőtermesztéshez és a borkészítéshez. Bár a 120 hektáros birtok kis részén találhatóak csak fehérszőlő-fajták, a sauvignon blanc azért meglelte itt a helyét. Illatos, intenzív aromatikájú bor zöldpaprikával, trópusi gyümölcsökkel, citrussal, fehér virágokkal, zöld almával. Eleven savszerkezete végig elkíséri kortyot, amelynek a végén egy kis édesség teszi még szerethetőbbé a bort.

Cover és az első kép: Getty Images

Ezt is szeretjük