![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Sör, mint reggeli ital? Nem véletlenül itták kávé helyett
![sörcover](https://kep.index.hu/1/0/3930/39306/393061/39306169_2998805_fe67381763a231db492b6dc966664607_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Ahogyan ma elképzelhetetlen a reggel kávé nélkül, úgy a középkori Angliában sör nélkül nem indulhatott a nap.
Akkortájt Angliában mindennapi dolognak számított, hogy az emberek sörrel kezdték a napot - és sokszor azzal is folytatták -, csak utána álltak neki a munkának. Jogosan merülhet fel ezek után a kérdés: mindenki részeg volt akkoriban? Nem egészen, az a sör még egészen más volt, mint amit ma kaphatsz a boltok/főzdék polcain.
Sör, mint reggeli ital
Az angolok kedvelt reggeli sörét "small beer"-nek, vagyis kis sörnek hívták. Ennek az alkoholtartalma jóval kevesebb volt, mint a mai kézműves söröknek, maximum 2,8% lehetett - olvasható a Lancaster Brewery oldalán. Mivel alacsony volt az alkoholfoka, bátran ihatták, 1-2 korsónyitól semmi bajuk nem lett, nem érezték meg a hatását.
Egyes történészek szerint víz helyett is sört ittak a középkori emberek, ugyanis előbbi szennyezett volt, nem volt biztonságos a fogyasztása. Ezzel azonban ma már sokan vitatkoznak: az ellenvélemények szerint az egyes falvakat és városokat természetes ivóvizek, források köré építették, és mivel ingyenes és könnyen hozzáférhető volt a víz, a sör nem vehette fel vele a versenyt.
![sör2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3930/39306/393061/39306183_286ebb49494f53ab7db2321af1e7bd73_wm.jpg)
Miért reggel fogyasztották?
A sör népszerűségének oka a magas kalóriatartalomban keresendő, egészséges, tápláló italként tartották számon. Ebben az időben rengetegen végeztek fizikai munkát, a legtöbben mezőgazdálkodással foglalkoztak, de sok kovács és kőfaragó is volt köztük. Ezek a szakmák mind rengeteg energiát, erőt igényeltek - és igényelnek ma is -, és mivel a sör szénhidrátban gazdag, valódi kalóriabomba volt, szuper napindítónak bizonyult: ellátta a szervezetet a szükséges tápanyagokkal és feltöltötte energiával. Mivel alacsony volt az alkoholtartalma, akár munka közben is sört ittak, de jellemzően reggeli ital volt a státusza.
Talán ahhoz lehetne hasonlítani a reggeli sörivást, mint mikor ma egy energiaszelettel vagy egy tál müzlivel indítjuk a napot, hogy feltöltsenek minket energiával, kibírjuk ebédig. A "kis sört" férfiak, nők és gyerekek is fogyasztották.
![sör3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3930/39306/393061/39306185_358f5e880068784f0d42f24906b707af_wm.jpg)
Akik nem fizikai munkát végeztek, tehát a felsőbb osztálybeliek, inkább bort ittak, sokszor vízzel és mézzel keverve, ezzel próbálták javítani a víz ízét.
Valójában nem is ital volt az akkori sör
Természetesen nem lett volna ilyen népszerű a sör, ha költséges, de igazság szerint nagyon egyszerű és olcsó volt házilag is előállítani: csak vízre, élesztőre, komlóra és gabonára volt szükség hozzá. Mint a hozzávalókból is látni, jó tápértékkel bírt az így készült ital (inkább kanalazható étel). Túlzás lenne azért azt állítani, hogy lecserélték rá a vizet, de a sör egyértelműen a mindennapok részét képezte.
![sör](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3930/39306/393061/39306191_cc332136d51a624ca329aaad63a709a2_wm.jpg)
Akkoriban a sört nem szűrték, és bár ma is kapni szűretlent, a középkorban inkább a kásához hasonlított az állaga. A sör így egyszerre hidratálta és töltötte fel energiával a szervezetet, szó szerint laktató volt, ennél jobb napindító nem létezett a középkori Angliában.
Mindezek ellenére nem ajánljuk, hogy sörrel indítsd a napot, ma már máshogyan készülnek és az alkoholfokuk is jóval magasabb, inkább válaszd a zabpelyhet, ha tartalmas reggelire vágysz.
Fotók: Getty Images