Sör, mint reggeli ital? Nem véletlenül itták kávé helyett

sörcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ahogyan ma elképzelhetetlen a reggel kávé nélkül, úgy a középkori Angliában sör nélkül nem indulhatott a nap.

Akkortájt Angliában mindennapi dolognak számított, hogy az emberek sörrel kezdték a napot - és sokszor azzal is folytatták -, csak utána álltak neki a munkának. Jogosan merülhet fel ezek után a kérdés: mindenki részeg volt akkoriban? Nem egészen, az a sör még egészen más volt, mint amit ma kaphatsz a boltok/főzdék polcain.

Sör, mint reggeli ital

Az angolok kedvelt reggeli sörét "small beer"-nek, vagyis kis sörnek hívták. Ennek az alkoholtartalma jóval kevesebb volt, mint a mai kézműves söröknek, maximum 2,8% lehetett - olvasható a Lancaster Brewery oldalán. Mivel alacsony volt az alkoholfoka, bátran ihatták, 1-2 korsónyitól semmi bajuk nem lett, nem érezték meg a hatását.

Egyes történészek szerint víz helyett is sört ittak a középkori emberek, ugyanis előbbi szennyezett volt, nem volt biztonságos a fogyasztása. Ezzel azonban ma már sokan vitatkoznak: az ellenvélemények szerint az egyes falvakat és városokat természetes ivóvizek, források köré építették, és mivel ingyenes és könnyen hozzáférhető volt a víz, a sör nem vehette fel vele a versenyt.

sör2

Miért reggel fogyasztották?

A sör népszerűségének oka a magas kalóriatartalomban keresendő, egészséges, tápláló italként tartották számon. Ebben az időben rengetegen végeztek fizikai munkát, a legtöbben mezőgazdálkodással foglalkoztak, de sok kovács és kőfaragó is volt köztük. Ezek a szakmák mind rengeteg energiát, erőt igényeltek - és igényelnek ma is -, és mivel a sör szénhidrátban gazdag, valódi kalóriabomba volt, szuper napindítónak bizonyult: ellátta a szervezetet a szükséges tápanyagokkal és feltöltötte energiával. Mivel alacsony volt az alkoholtartalma, akár munka közben is sört ittak, de jellemzően reggeli ital volt a státusza.

Talán ahhoz lehetne hasonlítani a reggeli sörivást, mint mikor ma egy energiaszelettel vagy egy tál müzlivel indítjuk a napot, hogy feltöltsenek minket energiával, kibírjuk ebédig. A "kis sört" férfiak, nők és gyerekek is fogyasztották. 

sör3

Akik nem fizikai munkát végeztek, tehát a felsőbb osztálybeliek, inkább bort ittak, sokszor vízzel és mézzel keverve, ezzel próbálták javítani a víz ízét.

Valójában nem is ital volt az akkori sör

Természetesen nem lett volna ilyen népszerű a sör, ha költséges, de igazság szerint nagyon egyszerű és olcsó volt házilag is előállítani: csak vízre, élesztőre, komlóra és gabonára volt szükség hozzá. Mint a hozzávalókból is látni, jó tápértékkel bírt az így készült ital (inkább kanalazható étel). Túlzás lenne azért azt állítani, hogy lecserélték rá a vizet, de a sör egyértelműen a mindennapok részét képezte.

sör

Akkoriban a sört nem szűrték, és bár ma is kapni szűretlent, a középkorban inkább a kásához hasonlított az állaga. A sör így egyszerre hidratálta és töltötte fel energiával a szervezetet, szó szerint laktató volt, ennél jobb napindító nem létezett a középkori Angliában.

Mindezek ellenére nem ajánljuk, hogy sörrel indítsd a napot, ma már máshogyan készülnek és az alkoholfokuk is jóval magasabb, inkább válaszd a zabpelyhet, ha tartalmas reggelire vágysz.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük