10 szuper sós muffin nem csak reggelire: könnyedén el is csomagolhatók
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Gluténmentes karácsonyi fahéjas csillag: mennyei édesség a sütisdobozba
Fűszeres, vaníliás chai latte: felmelegíti a testet és a lelket
Így készül a házi gesztenyepüré: krémes desszertet mutatunk
Aszalt paradicsommal töltött ünnepi csirkemell: mutatós és nagyon finom
7 csokis finomság, ami gasztroajándéknak is tökéletes: bonbon, likőr és társaik
A muffin egy szuper sütemény, mivel nagyon egyszerű elkészíteni, kevert tésztája van és rengetegféleképpen ízesíthető.
Muffinsütőben nem csak édes sütemények készülhetnek, különböző sós finomságok is, amelyek reggelire is jó választások, de mivel könnyedén el is csomagolhatók, akár ebédként, de uzsonnaként is helytállnak. Az alábbiakban kedvenc sós muffinreceptjeinket gyűjtöttük össze, van köztük klasszikus, lisztmentes és teljesen vegán verzió is.
Baconös-sajtos muffin
Kezdjük is a sort egy klasszikus recepttel: az egyszerű kevert tésztát ebben a változatban sajttal és baconnel dobtuk fel. Előbbiből érdemes füstöltet használni, úgy még finomabb lesz a muffin. Ha egy picit rostdúsabb reggelire vágysz, a liszt felét cseréld teljes kiőrlésűre, így később leszel éhes, tovább tart a lendület.
Szalonnás tojásmuffin
Maradva a bacon vonalán, de elrugaszkodva a lisztes verziótól, ezt a tojásalapú muffint is érdemes kipróbálni, olyan lesz, mint egy hordozható tojásrántotta. A szalonnát érdemes megpirítani, mielőtt a tojáshoz kevered, illetve a sajtról sem szabad megfeledkezni, az állagához és az ízéhez is sokat hozzátesz. A sok tojásnak köszönhetően fehérjebomba lesz az így készült muffin, ha pedig diétásabb formában kínálnád, a bacon helyett zöldségeket keverj bele.
Bundáskenyér-muffin
Bundáskenyér-rajongók, figyelem! Az újragondolt verzióknál maradva muszáj megemlíteni ezt a receptet: lényegében egy könnyedén elcsomagolható bundás kenyér lesz a végeredmény, csak éppen olajszag nélkül, sütőben készítve. Az már rád van bízva, mivel gazdagítod az alapot, mehet bele sajt, de sonka is.
Spenótos-fetás muffin
Talán az egyik kedvencem a felsorolásból ez a muffin: az alapja a klasszikus kevert tészta, de a sós sajt és a spenót egészen új szintre emelik. Aki alapvetően nincs oda a leveles zöldért, az is adjon neki egy esélyt, szépen eloszlik a tésztában, az íze pedig csak enyhén érződik, a feta tökéletesen kiegészíti.
Cukkinis muffin
A cukkini igazi közönségkedvenc az utóbbi időben, nem véletlenül: viszonylag semleges íze miatt nagyon jól és könnyen lehet fűszerezni, ráadásul a különböző tésztákat is szaftosan tartja. Ebben a muffinban is ő a sztár: mellé kerülhet sajt és szalonna, az egyszerű só-bors párost pedig kiegészítheted fokhagymával és szerecsendióval is.
Vegán zöldséges muffin
Ha valamilyen ételérzékenységben szenvedsz, legyen az tej vagy tojás, vagy vegán étrendet követsz, ez a muffin lesz a neked való! A zöldséges alap növényi itallal és „lenmagtojással” áll össze, de ízeiben is nagyon izgalmas, ugyanis tofu is gazdagítja. Utóbbi miatt valódi fehérjebomba, a zablisztes tésztának köszönhetően pedig rostban is gazdag.
Karfiolmuffin
Maradva a mentes vonalon, a karfiolmuffin akkor szuper választás, ha gluténmentes, diétásabb opciót keresel. A lereszelt zöldség képezi az alapját, amelyhez csak egy kevés fűszer, hagyma és tojás kerül. Sajttal is érdemes gazdagítani, hogy még finomabb legyen, ráadásul úgy biztosan nem lesz száraz.
Kukoricalisztes muffin
Szintén gluténmentes ez a recept, ugyanis búza- helyett kukoricaliszttel készül, kicsit olyan lesz, mint az olasz sült polenta. A muffin ízesítését nem kell túlgondolni, de azért egy kevés csípős jalapeño paprika és cheddar sajt elfér benne. Nem csak önmagában lesz finom, levesek, raguk kiegészítője is lehet.
Kolbászos-sajtos muffin
Bár a legtöbb muffinrecept tejjel, esetleg olajjal kevert tésztával készül, érdemes kipróbálni joghurttal is, úgy még puhább lesz az alap. Ezt aztán bármivel gazdagíthatod: próbáld ki kolbásszal és goudával, isteni lesz. A fűszerekkel is érdemes kísérletezni, oregánóval ízesítve nagyon különleges lesz ez a kolbászos változat.
Túrós-zabpelyhes muffin
Ha hagyományos recepttel kezdtük a sort, zárjuk egy kicsit különlegesebbel: ebben a változatban a muffin tésztáját túró, tojás és zabpehely alkotja. Igazi fehérjebomba lesz, ráadásul rostban is gazdag, így tökéletes napindító, délig biztosan ellát energiával.
Fotók: Getty Images, Szász Eszter