Sütés-főzés alufóliával: tényleg káros az egészségre, kell tőle tartani?
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Rengeteg étel készül alufóliába csomagolva, az egészben sült zöldségek sokkal finomabbak lesznek ezzel a módszerrel. A kérdés az, hogy ki tud oldódni bármilyen káros anyag a fóliából, van mitől tartani?
Megoszlanak a vélemények ebben a kérdésben, egyesek szerint az alufóliában történő sütésnek egészségkárosító hatása van, míg mások szerint teljesen veszélytelen a használata. Van alapja a félelemnek, mégsem véletlenül sütünk-főzünk benne a mai napig. A válasz megtalálásában a Healthline volt a segítségünkre.
Mi pontosan az alufólia?
Az alufólia egy papírvékonyságú, fényes alumíniumlap. A nagyobb darab alumíniumlemezeket addig lapítják, míg el nem érik a 0,2 milliméter vastagságot.
Az alufólia minden háztartásban megtalálható, amellett, hogy különböző ételeket csomagolunk bele, sokszor ezzel fedjük le a tálakat, de zöldségeket, húsokat is sütünk benne, hogy azok szaftosak maradjanak. Sokan a tepsit vagy a grilltálcát is ezzel takarják le, hogy könnyebb legyen a takarításuk.
Mi mindenben van alumínium?
A környezetben megtalálható fémek közül az alumínium mennyisége kiemelkedő, a talajban, kövekben is megtalálható, de kis mennyiségben a levegőben és a vízben is. Sőt, egyes élelmiszerekben is előfordulhat, zöldségekben, gyümölcsökben, húsokban, halakban, de tejtermékekben is. Vannak olyan alapanyagok, mint a gomba vagy a spenót, amelyek nagyobb mennyiségben nyelik el és halmozzák fel az alumíniumot, mint a többi élelmiszer.
Alumínium a feldolgozott élelmiszerekből is a szervezetedbe kerülhet, tartósítószereket, színezékeket, csomósodásgátlót tartalmazó ételekből. Egyes gyógyszerekben is megtalálható nagyobb mennyiségben.
Az, hogy egy élelmiszerben mennyi alumínium van, 4 dologtól függ:
- az adott alapanyag milyen mértékben nyeli el és halmozza fel az alumíniumot,
- milyen a talaj alumíniumtartalma, amelyben a zöldségek, gyümölcsök termettek,
- csomagolták vagy tárolták-e alumíniumban az adott élelmiszert,
- tartalmaz-e adalékanyagokat.
Ennek ellenére az alumínium mennyisége, amennyi ezeken keresztül a szervezetbe kerül, nem jelent veszélyt, nagyon minimális szívódik csak fel, nagy részük a vizelettel és a széklettel ürül.
Sütés/főzés alufóliával
Egyes kutatások kimutatták, hogy főzés/sütés/tárolás során az alumínium bele tud szivárogni az élelmiszerekbe, tehát az alufólia használata növelheti az ételeid alumíniumtartalmát. Az, hogy mennyi alumínium kerülhet az ételbe, több tényezőtől függ:
- milyen magas hőmérsékleten sütsz/főzöl vele,
- érintkezik-e savas anyaggal, például paradicsommal,
- használsz-e sót vagy egyéb fűszereket a főzés során.
Az Egészségügyi Világszervezet szerint ameddig az egy héten bevitt alumínium mennyisége 2 mg/1 kg testtömeg alatt marad, addig nem kell tartani az egészségügyi kockázattól. A sütés/főzés során elfogyasztott alumíniumot az egészséges szervezet sikeresen kiválasztja, kiszűri.
Van-e kockázata a nagyobb mennyiségű alumíniumnak?
Több kutatás is vizsgálta, mi történne a szervezettel, ha több alumínium kerülne bele a kelleténél. Sokan az Alzheimer-kórral hozták összefüggésbe, ugyanis az említett betegségben szenvedők agyában magas alumíniumszintet mértek, azonban - egyelőre - semmi nem bizonyítja azt, hogy a szervezetbe kerülő alumínium mennyisége okozná a betegséget. Más kutatások szerint az alumínium megnövelheti a gyulladásos bélbetegségek kockázatát, de egyértelmű összefüggést ebben az esetben sem mutattak még ki.
Hogyan lehet minimalizálni a bevitt alumínium mennyiségét?
Ha szeretnéd csökkenteni a szervezetbe kerülő alumínium mennyiségét, ezekre figyelj oda:
- minél alacsonyabb hőmérsékleten süss/főzz a fóliával,
- ha savas élelmiszereket készítesz (paradicsom, citrom), kerüld az alumínium használatát,
- az alumíniumtartalmú eszközök, edények helyett inkább üveg vagy porcelán tárolókat használj,
- minimalizáld a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását, főleg azokat, amelyeket alumíniumba csomagolnak.
Összességében nem kell félni az alufólia használatától, sütni és főzni is lehet vele, viszont érdemes odafigyelni a fentebb említett javaslatokra, ügyelni a mértékre és a felhasználás módjára. Alufólia helyett inkább olyan edényben/tálban süss/főz, amelynek teteje is van, a tepsit pedig inkább sütőpapírral béleld ki.
Fotók: Getty Images