10 étel, amihez nem kell bekapcsolni a tűzhelyet: jól behűtve a legfinomabbak
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
Kánikulában senkinek sincs kedve bekapcsolni a sütőt vagy a főzőlapot, nincs szükség a konyha befűtésére a meleg nyári napokon. Szerencsére nem is kell, ha ezeket a recepteket készíted el.
A nagy kérdés, hogy lehet sütés és főzés nélkül laktatót, akár egy egész menüsort készíteni? Igazság szerint könnyűszerrel, az alábbiakban ugyanis leveseket, salátákat és desszerteket szedtünk össze, amelyekből kijön egy komplett, igen tartalmas ebéd is.
Kefires uborkaleves
A jéghideg uborkaleves pillanatok alatt elkészül, és nincs hozzá szükséged semmi másra, csak egy botmixerre vagy turmixgépre. Hogy igazán finom legyen, a magas víztartalmú kígyóuborka mellé kovászos uborka kerül, de nemcsak maga a zöldség, hanem a leve is. A krémes állagról pedig nem más, mint a kefir gondoskodik.
Andalúz fokhagymakrémleves
Hasonlóan izgalmas, de még egy fokkal különlegesebb a hideg andalúz fokhagymaleves, az ajo blanco. Ehhez is csak egy turmixgépre lesz szükséged, és az az érdekessége, hogy kenyér sűríti be, illetve a fokhagyma mellé mandula is kerül. Szezonjában mindenképp szórd meg édes szőlőszemekkel is, úgy lesz tökéletes az összhatás.
Eperkrémleves
Édesebb vizekre evezve, természetesen nem csak zöldségből, gyümölcsből is készíthetsz hideg krémlevest. Az egyik legjobb választás ehhez a lédús eper, amelyet csak joghurttal és tejszínnel kell összeturmixolni, és készen is van a gyümölcsleves. Ha sűrűbbre hagyod, akár még desszertként is megállja a helyét.
Cézár-saláta
Bár a hideg levesek garantáltan felfrissítenek, hidratálnak és táplálnak, ha valami laktatóbbra vágysz, készíts Cézár-salátát. Az eredeti receptben nincs hús, csak kruton, de ha római salátával, parmezánnal és dresszinggel dúsítod, könnyed ebédként is megállja a helyét. Igaz, a krutonhoz szükséged lesz legalább a kenyérpirítódra, de érdemes ennyi áldozatot hozni ezért a finom salátáért.
Majonézes karfiolsaláta
Ha még ennél is laktatóbb salátára vágysz, szívből ajánljuk ezt a karfiolosat, csak össze kell hozzá vágni a zöldségeket és a csirkemellsonkát, és készen is vagy. A karfiolt nem kell hőkezelni, csak picike rózsákra szedni, a roppanós zöldség nagyon jól fog érvényesülni a krémes, majonézes szószban.
Kuszkuszsaláta
Hasonlóan tartalmas a kuszkuszsaláta is, amely rengeteg zöldséggel keverve készül. Nagy előnye, hogy magát a kuszkuszt nem kell főzni, csak leönteni forrásban lévő vízzel, majd állni hagyni, úgyhogy maximum a vízforralót kell hozzá bekapcsolni. Zöldségből szinte bármilyen illik hozzá, de érdemes citromos dresszinget és sós fetát is kínálni mellé.
Tonhalsaláta
Ha szereted a halakat, akkor a tonhasaláta az egyik legjobb választás nyárra, pirítóssal kínálva tökéletes ebéd lesz. Az avokádó, az uborka és a lila hagyma szuperül illik mellé, a citromról nem is beszélve, a citrus picit fanyar, friss íze mindenféle halat feldob. Körülbelül 10 perc elkészíteni, úgyhogy ne hagyd ki!
Epres tiramisu
Térjünk is át a desszertekre, az egyik legnagyobb kedvencre, a tiramisura. Az olasz édesség alapból is sütés nélkül készül, de tojás nélkül, pohárdesszertként készítve még sokkal egyszerűbb az összeállítása. Ha a mascarponét görög joghurttal kevered ki, és a krémet eperszósszal rétegezed, igazi nyári desszertet tehetsz az asztalra.
Tejszínes-kekszes desszert
Ha pedig szeletelhető desszertre vágysz, amit tepsiben, de sütés nélkül rakhatsz össze, próbáld ki a tejszínes-kekszes édességet. Lényegében csak háztartási vagy vajas kekszet kell rétegezni édes tejszínhabbal, és készen is van a tökéletes desszert. Hogy a keksz puha legyen, fahéjas tejbe kell áztatni az összeállítás előtt, isteni finom lesz.
Citromos desszert sütés nélkül
A két édesség ötvözete ez a citromos szelet, ugyanúgy kekszet kell rétegezni, de nem sima tejszínhabbal, hanem citromos mascarponéval. A citrus levét és héját is érdemes felhasználni, hogy igazán gyümölcsös és frissítő legyen a végeredmény.
Fotók: Getty Images, Sági Zsófia/Sóbors, Botos Claudia/Sóbors