10 étel, amihez nem kell bekapcsolni a tűzhelyet: jól behűtve a legfinomabbak

kuszkuszsaláta1
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Kánikulában senkinek sincs kedve bekapcsolni a sütőt vagy a főzőlapot, nincs szükség a konyha befűtésére a meleg nyári napokon. Szerencsére nem is kell, ha ezeket a recepteket készíted el.

A nagy kérdés, hogy lehet sütés és főzés nélkül laktatót, akár egy egész menüsort készíteni? Igazság szerint könnyűszerrel, az alábbiakban ugyanis leveseket, salátákat és desszerteket szedtünk össze, amelyekből kijön egy komplett, igen tartalmas ebéd is.

Kefires uborkaleves

A jéghideg uborkaleves pillanatok alatt elkészül, és nincs hozzá szükséged semmi másra, csak egy botmixerre vagy turmixgépre. Hogy igazán finom legyen, a magas víztartalmú kígyóuborka mellé kovászos uborka kerül, de nemcsak maga a zöldség, hanem a leve is. A krémes állagról pedig nem más, mint a kefir gondoskodik.

uborkaleves

Andalúz fokhagymakrémleves

Hasonlóan izgalmas, de még egy fokkal különlegesebb a hideg andalúz fokhagymaleves, az ajo blanco. Ehhez is csak egy turmixgépre lesz szükséged, és az az érdekessége, hogy kenyér sűríti be, illetve a fokhagyma mellé mandula is kerül. Szezonjában mindenképp szórd meg édes szőlőszemekkel is, úgy lesz tökéletes az összhatás.

fokhagymaleves

Eperkrémleves

Édesebb vizekre evezve, természetesen nem csak zöldségből, gyümölcsből is készíthetsz hideg krémlevest. Az egyik legjobb választás ehhez a lédús eper, amelyet csak joghurttal és tejszínnel kell összeturmixolni, és készen is van a gyümölcsleves. Ha sűrűbbre hagyod, akár még desszertként is megállja a helyét.

eperleves

Cézár-saláta

Bár a hideg levesek garantáltan felfrissítenek, hidratálnak és táplálnak, ha valami laktatóbbra vágysz, készíts Cézár-salátát. Az eredeti receptben nincs hús, csak kruton, de ha római salátával, parmezánnal és dresszinggel dúsítod, könnyed ebédként is megállja a helyét. Igaz, a krutonhoz szükséged lesz legalább a kenyérpirítódra, de érdemes ennyi áldozatot hozni ezért a finom salátáért.

cézásaláta

Majonézes karfiolsaláta

Ha még ennél is laktatóbb salátára vágysz, szívből ajánljuk ezt a karfiolosat, csak össze kell hozzá vágni a zöldségeket és a csirkemellsonkát, és készen is vagy. A karfiolt nem kell hőkezelni, csak picike rózsákra szedni, a roppanós zöldség nagyon jól fog érvényesülni a krémes, majonézes szószban. 

41322545 c26c544d7eca96d290208d8d3cedc5fc wm

Kuszkuszsaláta

Hasonlóan tartalmas a kuszkuszsaláta is, amely rengeteg zöldséggel keverve készül. Nagy előnye, hogy magát a kuszkuszt nem kell főzni, csak leönteni forrásban lévő vízzel, majd állni hagyni, úgyhogy maximum a vízforralót kell hozzá bekapcsolni. Zöldségből szinte bármilyen illik hozzá, de érdemes citromos dresszinget és sós fetát is kínálni mellé. 

kuszkuszsaláta3

Tonhalsaláta

Ha szereted a halakat, akkor a tonhasaláta az egyik legjobb választás nyárra, pirítóssal kínálva tökéletes ebéd lesz. Az avokádó, az uborka és a lila hagyma szuperül illik mellé, a citromról nem is beszélve, a citrus picit fanyar, friss íze mindenféle halat feldob. Körülbelül 10 perc elkészíteni, úgyhogy ne hagyd ki! 

avokádósali

Epres tiramisu

Térjünk is át a desszertekre, az egyik legnagyobb kedvencre, a tiramisura. Az olasz édesség alapból is sütés nélkül készül, de tojás nélkül, pohárdesszertként készítve még sokkal egyszerűbb az összeállítása. Ha a mascarponét görög joghurttal kevered ki, és a krémet eperszósszal rétegezed, igazi nyári desszertet tehetsz az asztalra.

eprestiramisu3

Tejszínes-kekszes desszert

Ha pedig szeletelhető desszertre vágysz, amit tepsiben, de sütés nélkül rakhatsz össze, próbáld ki a tejszínes-kekszes édességet. Lényegében csak háztartási vagy vajas kekszet kell rétegezni édes tejszínhabbal, és készen is van a tökéletes desszert. Hogy a keksz puha legyen, fahéjas tejbe kell áztatni az összeállítás előtt, isteni finom lesz.

40384921 54fbf455dfa6117da9a9c9b681a02a98 wm

Citromos desszert sütés nélkül

A két édesség ötvözete ez a citromos szelet, ugyanúgy kekszet kell rétegezni, de nem sima tejszínhabbal, hanem citromos mascarponéval. A citrus levét és héját is érdemes felhasználni, hogy igazán gyümölcsös és frissítő legyen a végeredmény. 

Fotók: Getty Images, Sági Zsófia/Sóbors, Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon