
Milyen is a jó szaloncukor tulajdonképpen?
Cikkek


30 perces, ropogósra sült cukkinipalacsinta: feta sajt is kerül bele

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Epres gombóc krumplis tésztából: ezekkel az arányokkal jól sikerül

Aranybarnára sült csirkeburger: air fyerben készül a húspogácsa

Omlós, áfonyás morzsasüti: mennyei kevert tésztát mutatunk

Könnyed, cukkinis shakshuka: izraeli lecsó tavaszi változatban

10 izgalmas recept zöldbabból: tartalmas levest és rakottast is mutatunk
Bármilyen terméket vásárolunk, alaposan el kell olvasni, mit tartalmaz, ha pedig nincs ráírva, másikat választani - különösen igaz az ez a szaloncukrokra. Egy ideális világban a hús húsból, a májkrém májból, a szaloncukor pedig csokoládéból és más, valódi alapanyagokból készülne, de ez a valóságban a legrintkábban van így.
A szaloncukrok különösenkiváló táptalajt biztosítanak a rettenetes pótlék-anyagoknak, ezért soha nem szabad a csomagolás vagy a márka után menni, és mindig, de mindig el kell olvasni az összetevők listáját. Gondolnánk, hogy a cukor egészségtelen, de lehetnek itt jóval cifrább veszélyes dolgok a cukornál.
Hidrogénezett növényi zsír
A legnagyobb ellenség, amiben szaloncukor bővelkedhet, az a transzzsírsav. A probléma a bevonómassza, amelybe a legtöbb szaloncukrot mártják csokoládé helyett. A bevonómasszáknak nagyon alacsony a kakaóvaj tartalma, a szabályozás szerint akár öt százaléknál sem kell többnek lennie. A maradék 85 százalékot pedig ki kell pótolni valamivel, ami az esetek többségében növényi zsír. 2014 óta elvileg nem lehet olyan terméket forgalomba hozni Magyarországon, aminek az egészségügyi határértéket túllépi a transzzsírsav tartalma. Ettől még persze ugyanúgy tekintélyes mennyiségben lehet jelen egyes termékekben, szóval ha lehet, kerüljük a "hidrogénezett növényi zsír" nevű összetevőben bővelkedő szaloncukrokat. A transzzsírsavak növényi olajok ipari feldolgozása közben termelődnek, és nagyon károsak a szív-és érrendszerre.

Színezékek
A zselés szaloncukrok állnak a leginkább mesterséges alapanyagokból, hiszen a zselé voltaképpen sűrített, színezett cukorszirup. A mesterséges színezők sem a barátaink, különösen az E102-es kódot érdemes kerülni. Ennek az adalékanyagnak többféle egészségkárosító hatásai is lehetnek, állítólag hiperaktivitást okozhat gyerekeknél és allergiás reakciókat is kiválthat, több országban már betiltották a használatát.
Álmaink szaloncukra
Az legjobb minőségű szaloncukorban magas kakaóvajtartalmú csokoládé, cukor, és ha már, akkor valamilyen természetes zselésítő anyag (például pektin) található, viszont nincsenek bennesem színezékek, sem növényi zsírok, se más mesterséges adalék. Az ilyen, ideális szaloncukor valószínűleg jóval drágább lesz, mint a többi, de inkább kevesebbet vegyünk, de jót, mint rosszat.