Bormozi, szüret, erdélyi finomságok, mangalica: isteni programokat ajánlunk

szeptembercover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ezen a héten izgalmas, különleges és elképesztően változatos programok várják a gasztronómia szerelmeseit.

A borok szerelmesei, a nemzetközi ízek iránt érdeklődők, a filmrajongók, az erdélyi különlegességeket kedvelők - mindenki megtalálhatja ezen a héten a számára legkedvesebb programot. 

Ki kell használni a melegebb, kellemes őszi napokat, amíg lehet, most érdemes még a szabadban tölteni a délutánokat. Részt vehetünk pikniken, szüreti felvonuláson, őszi vásáron, tényleg nem érdemes otthon maradni ezen a hétvégén.

Bortér 2019

Szeged, Dóm tér - szeptember 18-22.

Magyarország legkiválóbb borainak társaságában, zenével és finom falatokkal várnak mindenkit a Dóm téren. A fesztivál nem csak nagyon hangulatos, környezettudatos is, minden bort üvegpohárból lehet megízlelni. Szerdán szüreti felvonulással, nagy mulatsággal kezdődik a rendezvény, táncegyüttesek, borlovagrendek, zenekarok és lovasok is kísérik a felvonulókat. Minden színpadon más előadó szórakoztatja a borok szerelmeseit, változatos program és finom nedűk várják az érdeklődőket. További részletek az esemény Facebook-oldalán.

VINO Kóstoló, Piknik

Eger, Érsekkert - szeptember 21.

Ezúttal egy hangulatos érsekkerti piknik keretén belül ismerkedhetünk meg az Egri borvidék ismert borászataival, éttermeivel, valamint kézműves termékeivel. Az egri Érsekkert talán legromantikusabb részén, a tó körül várják a szervezők a gasztronómia szerelmeseit, de nem csak finomságokkal, koncertekkel, valamint kóstoló és szüreti programokkal is kedveskednek. Aki szeretne, vihet magával plédet, és leheveredhet a gyönyörű területen. A bor és gasztronómiai kiállítók, valamint a zenei előadók listáját az esemény Facebook-oldalán találjátok, de az biztos, hogy lesz füstölt libamell, erdélyi pincepörkölt, borjúraguleves és somlói galuska.

Bor.Zene.Zala

Zala - szeptember 20-21.

A Zalai Borünnepet gyönyörű helyszínen, kilátással a Kis-Balatonra rendezik meg. Részt lehet venni vezetett borkóstolókon, de Zala ízeivel is megismerkedhetünk az egész napos zenei programok hallgatása közben. Nemcsak a zalai borvidéket és szőlőfajtákat ismerhetjük meg tüzetesebben, hanem a borkóstolás mikéntjét és a borstílusokat is. Habár az ételeket felsorolni is hosszú lenne, egy kis ízelítőt adhatunk: lesz dödölle, csevap, tocsogós rétes és vadhús is. A zenéről számtalan együttes gondoskodik, a részletes programot és az eladók listáját az esemény honlapján éritek el.

Borjour Miksz

Budapest, Mikszáth Kálmán tér - szeptember 20-21.

A Mikszáth téren ezúttal a legjobb magyar és külföldi syrah-kat és chardonnay-kat lehet megkóstolni, a hangulatról pedig zene és aranyos kis teraszok gondoskodnak. Lesznek magyar, francia, új-zélandi és chilei chardonnay-k, de az USA különlegességeit is meg lehet ízlelni. Syrah-k közül - az előbb említetteken kívül - lesz még olasz és dél-afrikai is, illetve minden kiállító titkos tételekkel várja az érdeklődőket. Jegyárakról, bérletekről és a kóstolható borok pontos listájáról az esemény Facebook-oldalán találtok további információkat.

Etyeki Szüreti Borangoló

Etyek - szeptember 21.

Egy igazi szüreti nap mulatozással, borkóstolással és pihenéssel. Az esemény kezdéseként traktoros-lovas felvonulás indul a szőlőhegyekre, délután pedig szüreti felvonulás indul kisbíróval, lovasokkal, traktorokkal, énekkel, zenével és tánccal a Körpincébe. Számos pincészetet látogathatunk meg, ahol különleges borkóstolókkal várnak minket. A pincék és borműhelyek mellett csokoládéműhely és számos finom falat várja a vendégeket, az Öreghegyen és az Újhegyen is különböző helyeket látogathatunk meg, de a listát felsorolni is hosszú lenne, viszont az esemény Facebook-oldalán megtekinthetitek.

Csak a Mentes - Őszi vásár

Budapest, Dürer Rendezvényház - szeptember 21-22.

A Csak a Mentes őszi vásárán nemcsak mentes alapanyagok, ételek, italok lesznek, hanem kozmetikumok, egészségmegőrző termékek, édességek és környezettudatos ajándékok is vásárolhatóak. A vásár mellett ingyenes előadások és főző workshopok keretein belül sajátíthatjuk el a praktikákat, technikákat, hogy hogyan lehet könnyedén elkészíteni mentes ételeket, vagy mire kell odafigyelni, ha új az életünkben a mentes étkezés. A vásáron mindent meg lehet találni, amire egy ételallergiásnak, vegán életmódot követőnek, valamint egészségtudatos vásárlónak szüksége lehet. Az előadók listáját az esemény Facebook-oldalán találjátok.

Nemzetközi Street Food Festival

Andrássy út - szeptember 21.

Nemzetközi street food és food truck kavalkád lesz a Bajcsy-Zsilinszky úttól egészen az Operáig. Soha nem volt még annyi food truck egy helyen az országban, mint amennyi az idei Nemzetközi Street Food Fesztiválon lesz: közel 80 kocsi települ ki az Andrássy útra, hogy 14 ország konyháját mutassa be a közönségnek. A nemzetközi gasztronómia mellett szerepet kapnak a hazai ízek is, bemutatkoznak a legújabb mangalicából készült fogások is a Magyar Mangalica Egyesület jóvoltából, ugyanis hazánkban is szeretnék népszerűsíteni ezt a fajta sertéshúst. További részleteket az esemény Facebook-oldalán találtok.

II. Transylvanicum Fesztivál 

Budapest, Nehru Part - szeptember 20-22.

Hagyomány és gasztronómia találkozik a Transylvanicum Fesztivál a Nehru parton. Ezúttal is változatos programok, koncertek, táncegyüttesek és gasztronómiai kavalkád várja a látogatókat. Megcsodálhatjuk, megkóstolhatjuk Erdély kincseit, mindent, ami kultúrában, gasztronómiában kiemelkedő és hamisítatlan transylvanicum. Ilyenek a Torockói Sajtok, a székely hentestermékek, a kürtős kalács, a havasi méz, a parajdi sótermékek, a ménesi szőlővidék borai, a székelyek söre, a Csíki Sör és a kihagyhatatlan erdélyi vadgyümölcs pálinkák, de a sort még sokáig lehetne folytatni. További részletek az esemény honlapján érhetőek el.

Őszi BorMozi

Budapest, VinoPiano Borbár - szeptember 26.

Mivel lehet fokozni egy finom bort? Nem mással, mint BorMozival. Lesznek szép és finom borok, mellé pedig egy jó film. A film az Eső előtt című macedón-angol-francia film, amely egy több szálon futó történet mély érzésekről, szerelemről, háborúról, becsületről és az életről a festői macedón tájban. Az eseményre előre érdemes belépőt váltani, de ez már tartalmazza a borok és a mozi árát egyaránt. Aki szereti a finom nedűket és szereti a jó filmeket, annak ott a helye! További részletek az esemény Facebook-oldalán.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük