Ennyi rostra van szüksége a szervezetednek: a túl sok sem tesz jót az emésztésnek
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Gluténmentes karácsonyi fahéjas csillag: mennyei édesség a sütisdobozba
Fűszeres, vaníliás chai latte: felmelegíti a testet és a lelket
Így készül a házi gesztenyepüré: krémes desszertet mutatunk
Aszalt paradicsommal töltött ünnepi csirkemell: mutatós és nagyon finom
7 csokis finomság, ami gasztroajándéknak is tökéletes: bonbon, likőr és társaik
Az egészséged megőrzéséhez nagyon fontos a megfelelő mennyiségű rostfogyasztás, a rostban gazdag étrend nemcsak az emésztési problémákon segít, hanem hosszú távon is nagyon sok előnnyel jár.
A rostban gazdag étrend nemcsak jobban jóllakat, gyorsítja az anyagcserét és az immunrendszert is erősíti, hanem csökkenti a szívroham, a stroke és a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Segíti kordában tartani a súlyodat, a vérnyomásodat és a koleszterinszintedet. Ha vízben nem oldódó rostokat fogyasztasz, észrevehetően javulni fog az emésztésed, és biztosan kevésbé fogsz puffadni. Az úgynevezett prebiotikus rostok fogyasztásával megtarthatod a számodra ideális testsúlyt.
Olyannyira védik az egészséged a rostok, hogy még az öregedést is késleltetik, így külsőleg is látszódni fog, ha megfelelő mennyiségben fogyasztasz belőlük. Sajnos sokan még csak a felét sem viszik be az ajánlott mennyiségnek, mindössze 15 grammot fogyasztanak belőle naponta, az ajánlott rostbevitel pedig minimum 30 gramm.
A zab tökéletes rostdús alapanyag, hiszen lassan felszívódó szénhidrátot tartalmaz, és 50 grammja 7 gramm rostot. Itt olvashatsz róla bővebben, miért kezdd el fogyasztani. Ebben a cikkben pedig lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmazó, rostban gazdag reggeliötleteket mutatunk.
Növeld a rostfogyasztásod
Ha te is úgy érzed, hogy kevés rostot eszel, még ha nincsenek is tüneteid, érdemes figyelned az étkezésed, és új, egészségesebb ételeket is beiktatnod a mindennapokba. Ha eddig csak fehér lisztes pékárut ettél, akkor válts teljes kiőrlésűre. Ha barna lisztből készült termékeket kezdesz el enni, akkor nemcsak a rostbeviteled tudod növelni, hanem a fogyásodat is támogatod. Ha szereted a magokat, ezt a zabpelyhes kenyeret mindenképpen készítsd el, tele van isteni olajos magvakkal. Az elegendő gyümölcs- és zöldségfogyasztásról se feledkezz meg.
A rost megfelelő felszívódásához több folyadékra van szüksége a szervezetnek, így a vízfogyasztásodat is növelned kell. Ne cukros üdítőket, hanem tényleg vizet igyál, ha eddig napi 4 pohárral sikerült, akkor ezentúl igyál 8-at. Ha rendszeresen kávézol, akkor arra is figyelj, hogy a kávé dehidratál.
Mennyi rostra van szükséged?
Az egészséges felnőttek számára ajánlott napi mennyiség 25-30 gramm, amelyből 3:1 arányban kell a vízben nem oldható és oldható rostot fogyasztani. Vízben nem oldható rostok például a kuszkusz, a korpa, a sárgarépa vagy az uborka és a teljes kiőrlésű gabonát tartalmazó ételek. Vízben oldódó rostban gazdag például a zab, az alma, a ribizli, a földieper, a körte, a málna, a meggy, az őszibarack, a sárgabarack, a zöldborsó, a bab, a brokkoli, a cékla, a cukkini, az édeskrumpli, a karfiol, a padlizsán, a paradicsom, a retek, a sárgarépa és a spenót.
A túl sok sem jó
A napi 50 grammot meghaladó rostfogyasztás már sok, amely emésztési panaszokhoz, felszívódási problémákhoz is vezethet. Ezt úgy kerülheted el, hogy nem eszel ugyanazon a napon reggel és este is rostban nagyon gazdag ételeket, különben könnyen felpuffadhatsz. Néhány tünet, amire figyelj: gyomorgörcsök, émelygés, dehidratációs tünetek, gázképződés, puffadás, teltségérzet, székrekedés vagy hasmenés, súlynövekedés vagy fogyás. Egészen ritka esetben a túl sok rost fogyasztása bélelzáródást is okozhat. Ha úgy érzed, hogy túl sok rostot eszel, akkor először is kicsit csökkentsd a bevitelt, igyál több vizet és mozogj többet.
Fotó. Getty Images