Ezeket főzd, hogy szerencséd legyen az új évben: 7 receptet mutatunk
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Mentás forró csoki ünnepi köntösben: a gyerekek kedvence lesz
Isteni céklás rizottó kecskesajttal: fantasztikusan krémes
Csodafinom gyömbéres keksz: gasztroajándékként is tökéletes
Mesés karácsonyi desszertek sütés nélkül: pofonegyszerűen készülnek
Sajttal és spenóttal töltött csirkemell: nagyon szaftos és ízletes a hús
A szilvesztert számos gasztrobabona övezi, amelyek szerint az ekkor elfogyasztott étel képes szerencsét hozni az új évre. Vagy épp ellenkezőleg.
Ahhoz, hogy neked is jól induljon az éved, mutatjuk a legbiztosabb szerencsehozó fogásokat!
Lencsefőzelék, lencsesaláta, lencseleves
Ezen a napon minden jöhet, ami lencsés! A lencse az egyik legnépszerűbb szerencsehozó alapanyag, és sokoldalú felhasználhatósága nagyon megkönnyíti az elkészítését akár ünnepi alkalmakra is. A klasszikus újévi lencsefőzelék és leves koncepciójától kicsit elrugaszkodva őzgerincformában sült fasírt vagy saláta formájában is érdemes kipróbálni.
Más apró szemű hüvelyesek is jöhetnek
A lencse mellett a borsó, a bab vagy épp a csicseriborsó is beállhat a szerencsehozók sorába, hiszen apró, kerekded formájukkal ők is teljesítik a feltételeket. Kiváló választás lehet például ez a lila hagymás-zöldfűszeres babsaláta, amelyet sültek mellé köretként vagy előételként is kínálhatsz a vendégeknek.
Sertés minden mennyiségben
A sertésből készült fogások legalább annyira keresettek ezen a napon, mint a lencsések. Ennek az a magyarázata, hogy a malac orrával előretúr, azaz a néphagyomány szerint a belőle készült ételek segítenek a továbblépésben, a jobb szerencse bevonzásában. Készíts belőle ínycsiklandó egyben sült sertéskarajt, de ezzel a pirosra sült, rozmaringos tarjával vagy a vajpuha körtés karajjal sem foghatsz mellé.
Kocsonya
A kocsonya az egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező ünnepi ételünk, régen gyakorlatilag kötelező eleme volt a szilveszteri menünek. A remegős fogásba a sertéshús mellett a köröm, a fül, a bőr és a farok is belekerülhet.
Hal
A halból készült fogások viszonylag megosztónak számítanak. A magyar hagyományok szerint nem szerencsés a fogyasztása, mivel a hallal együtt elúszhat a szerencsénk. Számos más kultúrában azonban kifejezetten ajánlott, mivel úgy tartják, hogy képes kiúszni a nehéz helyzetekből, az aprópénzre hasonlító halpikkelyek pedig gazdagságot ígérnek. Ha hiszel a hal szerencsehozó képességében, akkor ez a rántott harcsa vagy ez a sütőben készült tőkehalfilé szuper választás lesz a szilveszteri ünnepléshez.
Kaszinótojás
A kaszinótojás vagy töltött tojás a szilveszteri és újévi események kihagyhatatlan kelléke. Elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád, a hideg finomság pedig a szilveszteri bulikon is megállja a helyét. Ha pedig egy avokádós reformváltozatot készítenél el szívesebben, akkor arra is van egy szuper receptünk.
Szerencsehozó fánk vagy pogácsa
Számos kultúrában szokás valamilyen kelt tésztából készült süteménnyel búcsúztatni az óévet. Ha igazán fel akarod dobni az újévvárást, akkor a fánk vagy pogácsa tésztájába egy megtisztított pénzérmét is süthetsz: a hagyomány szerint ugyanis annak, aki ezt megtalálja, és a sütit meg is eszi, nagy szerencsében lesz része következő évben.
+ 1 ráadás: 12 szem mazsola vagy szőlő
Bár nem magyar hagyomány, érdekességnek érdemes lehet kipróbálni a mediterrán és latin-amerikai országok szilveszteri szokását. Eszerint ugyanis éjfél közeledtével 12 szem szőlőt vagy mazsolát kell elfogyasztani. Mivel mindegyik szem 1-1 hónapot szimbolizál, megjósolható, hogy milyen lesz az adott év: a savanyúbb szőlőszemek rosszabb, az édesek gazdagabb hónapot jelentenek.
Amit pedig szigorúan kerülni kell szilveszterkor, az a szárnyasok csoportja, hiszen ők elrepülhetnek a szerencsénkkel.
Fotók: Getty Images