A legjobb receptek isteni tavaszi gyümölcsökből: lekvár, süti, házi szörp

cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A jó idő párban jár a finom gyümölcsök szezonjával: érik az eper, a málna, a cseresznye, a meggy. Számtalan finomság készíthető a lédús gyümölcsökből, adunk pár ötletet.

Májusban az az első dolgom, hogy friss eper és málna után kutakodom a boltokban, illetve minden nap ránézek a kertre, nem látni-e már egy-egy megbújt piros szemet. Ha sikerül találni, az első adagot úgy, ahogy van, magában megeszem, de a következő adagból már valamilyen finomság készül.

Azért, hogy megkönnyítsük a dolgotokat, összeválogattuk a legjobb tavaszi gyümölcsös recepteket, van köztük többféle sütemény, lekvár és szörp is, amíg tart a szezon, érdemes szemezgetni belőlük.

Epres túrótorta

A túrótorta akkor az igazi, ha puha a piskóta, lágy a töltelék, mégis szeletelhető a sütemény, nem esik össze. Ez a recept pont ilyen, a krém nagyon könnyed és selymes, ugyanis mascarpone is kerül bele, de a zselatinnak köszönhetően mégsem csúszik szét. A friss epertől csak még finomabb lesz, a krémbe, de a tetejére is tehetünk belőle.

Eperkrémleves

Az eperből számtalan desszert készíthető, legyen szó tiramisuról vagy piskótatekercsről, de nem csak sütemény, isteni krémleves is készülhet belőle. Görög joghurttal és tejszínnel kell összeturmixolni a friss, édes epret, így picit sűrűbb lesz a végeredmény, de nyugodtan lehet tejjel hígítani a selymes levest.

Eperszörp/eperlekvár

Azért, hogy ne csak májusban élvezhessük a piros gyümölcsöt, érdemes befőzni, isteni lekvárt, de szörpöt is készíthetünk belőle. Ezzel a módszerrel egyszerre, egy fazékban főzhetitek a dzsemet és a szörpöt, csak rajtatok múlik, melyikből mennyit szeretnétek. Az ízesítés is ízlés kérdése, az eperhez nagyon jól illik a vanília, a menta és a citrom is.

Málnás tejberizs

A fentebb említett receptek természetesen málnával is elkészíthetők, de nemcsak azok, hanem ez az isteni krémes tejberizs is. A különlegessége, hogy rengeteg lepürésített málna kerül a kész rizsbe, ettől nem csak finomabb, de krémesebb és sokkal látványosabb is lesz, érdemes kipróbálni. 

Tejfölös-málnás süti

Rengeteg előnye van ennek az egyszerű, de isteni sütinek: sütés nélkül, 10 perc munkával készül. A tésztája sima babapiskóta, amit tejfölös krémmel kell rétegezni, ahogy felszívja a krém nedvességtartalmát, felpuhul, lágy, de szilárd alapot képez. Egyetlen hátránya van a süteménynek: meg kell várni, míg a hűtőben összeáll.

Cseresznyés focaccia

Ez a recept kicsit különlegesebb a megszokottnál, de nem sokkal bonyolultabb. Az alapja az olaszok lepénykenyere, a focaccia, ez az omlós, picit édeskés kelt tészta tökéletes édes és sós sütemények készítéséhez is. Ebben a változatban mézzel és rengeteg friss cseresznyével készül, desszertként, de sonka és sajt mellett is megállja a helyét.

Cseresznyekompót

A cseresznyéből szinte kötelező kompótot készíteni, míg tart a szezon, ősszel és télen örömmel kanalazzuk majd az eltett finomságot. A cseresznyéből készült kompót akkor az igazi, ha picit roppanósak és ízesek maradnak a szemek. Ha kevés hőkezelést kap és a mag is benne marad, akkor garantáltan finom lesz a végeredmény.

Meggyes pite

A meggyes pite nem maradhat ki a felsorolásból, nincs olyan év, mikor ne készülne a meggyből omlós, rácsos sütemény. A tökéletes desszerthez jó vajas pitetésztára és finom töltelékre van szükség. Azért, hogy utóbbi ne áztassa el a tésztát, búzadarával kell meghinteni a pitét, de érdemes keményítőt is keverni hozzá, így a meggy lekvárrá sül a sütőben.

Meggylikőr

A meggylikőr készítése nálunk már hagyomány, minden évben készül belőle bőven. A receptet családi barátunktól kaptam. A lényeg, hogy a sok-sok meggyet tiszta szesszel és cukorral kell felönteni, majd minél több ideig, napig meleg helyen állni hagyni. A végén még rum is mehet bele, ettől finomabb, de ütősebb is lesz, úgyhogy csak óvatosan a fogyasztásával.

Meggyleves

Meleg időben a hideg meggyleves esik a legjobban. Nagymamám receptje nagyon egyszerű, mégis az egyik legfinomabb, amit valaha ettem. A meggyet vízzel, cukorral és fűszerekkel kell összefőzni, majd tejjel és pudingporral felönteni. A vaníliás pudingpor egyrészt sűríti a levet, de ízben is sokat tesz hozzá.

Bodzaszörp

Bár se nem piros, se nem gyümölcs, májusban nem szabad kihagyni a bodzaszörpöt. Amíg virágzik, meg kell ragadni az alkalmat és szörpöt készíteni belőle. A bodza mellől nem hiányozhat a citrom, úgyis mondhatnánk, párban járnak, citrom nélkül nincs bodzaszörp. 

Fotók: Getty Images/Shutterstock/Ács Bori/Sági Zsófia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük