Tavaszi vitaminbombák: 5 egészséges zöldség az erős immunrendszerért
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Ropogós
Isteni, hagymakarikákkal sült pite: tojásos-tejszínes szósz fogja össze
Krémes, fűszeres sütőtökpuding: feldobja a szürke őszi napokat
Selymes, tejszínes vargányakrémleves: krémsajt teszi különlegessé
Aszalt sárgabarackos, mogyorós muffin: gluténmentes változatot mutatunk
A dagadó töltve, a karaj rántva jó: mutatjuk, mi készüljön a sertés részeiből
A jó idő beköszöntével sokakat érint a tavaszi fáradtság, levertség, az évszakváltással járó kellemetlenség vitaminhiányra is utalhat, a problémát szezonális kedvencek fogyasztásával orvosolhatod.
A megfelelő vitaminbevitel az egészséges szervezet alappillére. A vitaminoknak köszönhetően az immunrendszer erősítést kap, a tested ellenálló lesz a betegségekkel szemben, épp ezért fontos, hogy szezonális zöldekkel erősítsd a szervezetedet.
A hideg hónapok alatt a szervezet legyengül, épp ezért a tavasz érkezését sokan állandó fáradtsággal, levertséggel élik meg. Ilyenkor regenerálódásra van szükség, a legjobb orvosság, ha a természet szezonális finomságaival töltöd fel magad. Figyelj az egészséges táplálkozásra, ne terheld a szervezetedet zsíros ételekkel, helyettük fogyassz minél több zöldséget, gyümölcsöt, figyelj a megfelelő folyadékbevitelre, törekedj a színes, változatos étrend kialakítására, meglásd, a tested hálás lesz a törődésért.
A vitaminbevitel történhet tablettákkal és táplálék formájában. A vitamindús zöldekből nem szükséges sokat fogyasztani, olykor kis adag is elég, hogy megfelelő milligrammnyi vitamint juttass a szervezetedbe. Ajánlunk is néhány szezonális kedvencet, melyekkel érdemes a bevásárlókosarat megpakolni.
Fejes saláta
A tavaszi kedvenc ecetes salátaként készítve a legfinomabb, tojásos nokedli mellé szokás kínálni, de a leveleket más zöldségekkel keverve is elkészítheted, és persze szendvicsbe is kerülhet. Fogyasztása nyersen ajánlott, ám ha felfedező vagy, levest és főzeléket is készíthetsz a zöldből, bánj vele a spenóthoz hasonlóan. A fejes saláta igazi kincs, bővelkedik C-, B1-, B2- és B6-vitaminban, karotint, meszet, foszfort és vasat is tartalmaz. Megvásárlása után azonnal használd fel, friss levelei hamar fonnyadásnak indulnak, ezért nem ajánlott őrizgetni.
Újhagyma
Egész évben kapható, mégis tavasszal a legfinomabb. A fehér és a zöld része is fogyasztható, a legjobb, ha nyersen használod, keverd salátákba, vagy egyszerűen szendvics mellé falatozz belőle. Tavaszi kencékbe is csempészheted, próbáld ki tojáskrémbe keverve. Az újhagyma tartalmaz C-vitamint, folsavat és káliumot, jótékony tulajdonságai közt említendő fertőtlenítő hatása. A tárolása hűtőben történjen, néhány napig eltartható a jégszekrényben.
Retek
Antioxidáns-tartalma rendkívül magas, B1- és C-vitaminban is bővelkedik, jótékonyan hat az emésztőrendszerre. Roppanós gumója mellett a leveleit is el lehet fogyasztani, persze csak akkor, ha megbízható helyről vásároltad, kerüld a permetezett darabokat. A leveleket keverheted salátába és ízekben gazdag pestoalapanyagnak is tökéletes. A retek nyersen fogyasztva népszerű, szendvics mellé, hajszálvékonyan, enyhén sózva igazán finom. A zöldség párolva és sülve is készülhet, párosítsd uborkával és zellerrel, vagy told sütőbe.
Sóska
A sóska immunerősítő, tartalmaz C-vitamint, vasat, foszfort, ásványi sókat és meszet is. Jótékony hatásai közt említendő, hogy étvágygerjesztő, vértisztító. A sóskából levest és főzeléket szokás főzni, de nyersen is használható, saláta-alapanyagnak tökéletes. Bármennyire is egészséges, a fogyasztása csak mértékkel ajánlott, mivel az oxálsav- és káliumbioxalát-tartalma nagy mennyiségben kedvezőtlenül hathat a szervezetre. Vásárlásnál mindig friss, élénk színű leveleket válassz. A zöldet le is fagyaszthatod, úgy sokáig eláll.
Spenót
A kesernyés zamatú zöldség paraj néven is ismert. Összetevőinek köszönhetően immunerősítő, vasban és kalciumban gazdag, oxálsavtartalmának köszönhetően meggátolja a vesékben és a húgyutakban a kőképződést. A spenót magnéziumban is bővelkedik, ezért megelőzhető vele az izomfájdalom, izomgörcs. A zöldből leves és főzelék készül a leggyakrabban, de mártásokban is ki lehet próbálni. Készíthetsz belőle egészséges turmixot, salátának is tökéletes. A spenót is jól bírja a fagyasztást, hűtőben néhány napig tárolható.
Fotó: Getty Images