
Tartalmas, sűrű téli levesek egy helyen: táplálóak és finomak

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Pihe-puha citromos muffin: joghurttól lesz lágy a tésztája
Ropogós

Isteni tojásos pite tortillalapból: cottage cheese teszi krémessé

Babos pástétom olajbogyóval: tartalmas szendvicskrém zöldségekből

Tavaszi levesválogatás: mutatjuk az évszak 6 legfinomabb receptjét

Fűszeres, csicseriborsós raguval töltött édesburgonya: laktató, tápláló ebéd

Így lesz tökéletesen pergős a kuszkusz: bevált tippet mutatunk
Bableves, lencseleves vagy egy nagy tányér húsgombócleves remek választás a hűvös téli napokra, melyek nemcsak a testet táplálják, hanem a léleknek is jólesnek.
Még tombolnak a téli szelek, messze van még a tavasz lágy érintése. Ilyenkor mindenki szereti a bőségesebb fogásokat, ilyenek a rakottas ételek vagy a gazdagabb levesek.
A levesek fontos részét alkotják a hazai gasztronómiának, minden szezonnak megvan a kedvence. Amikor jobb az idő, akkor a krémlevesek vagy a hideg gyümölcslevesek kerülnek terítékre. Télen a kiadósabb, mindenféle jóval telepakolt levesek a népszerűek, mint például a gulyásleves vagy bableves. Természetesen a húsleves sem maradhat el ilyenkor.
A téli leveseket érdemes nagy adagban készíteni, hiszen másnap újramelegítve is jólesnek. Mutatjuk kedvenceinket, amelyek után nincs szükség második fogásra, persze azért desszerttel sosem árt, ha készülsz! Egy jó fánk, pogácsa, túrógombóc vagy szilvás gombóc jól fog még esni.
Magyaros bableves sertéshússal
A bableves a magyar konyha egyik specialitása, mely többféle recept szerint kipróbálható. A kínálatban található szerényebb változat és gazdagabb is. Most egy bőségesebb receptet ajánlunk, amit fokhagymás rántással vagy tejfölös habarással is összedobhatsz. A levesből érdemes nagy adaggal gyártani, mivel hűtőben néhány napig tárolható, másnap újramelegítve pedig még finomabb, mint frissen készítve. A bableves mellé friss, ropogós kenyeret is kínálj!

Mexikói sertéshúsos egytál
A pozole néven ismert mexikói étel egy bőséges leves, amit egytálételnek is lehet nevezni. A különleges leves fontos része a mexikói konyhának, három fő típusa létezik, ezek a pozole blanco, pozole rojo és a pozole verde. Az egyik leggyakoribb változata a pozole blanco, melyben hús és kukorica dominál, a pikáns ízt és szép színt pedig a szárított chili adja. A tartalmas leves elkészítése nem nehéz, csupán az időt és a figyelmet igényli.

Csirkeerőleves
A csirkeerőleves ellenállhatatlan, mely kötelező a téli hónapokban, főleg akkor, ha a szervezet legyengült, náthás. A gyógyító étel titka, hogy az alaplé ízét sült csirke csontja adja. A leves ízesítését érdemes ízlés szerint alakítani, mehet bele friss zöldfűszer, és kicsit tüzesebbé is lehet varázsolni. A levest pakold meg bőségesen zöldségekkel, bármilyen szezonális finomsággal gazdagítható. Ha pedig szeretnéd, tésztát is főzhetsz a leves mellé.

Kolbászos lencseleves
A kolbászos lencseleves nagyon bőséges, ízletes fogás, melyben a magyar konyhára jellemző ízek érvényesülnek. A levesben a lencse az egyik főszereplő, amit az elkészítés előtt érdemes egy éjszakára vízbe áztatni, így sokkal gyorsabban elkészül. A másik főszereplő a kolbász, amit ízlés szerint adj a leveshez, füstöltet vagy lángolt fajtát is választhatsz. A leves szép színét a fűszerpaprika és a sűrített paradicsom adja. A csípősebb ízek kedvelői hegyes erős paprikával vagy chilivel is emelhetik a tűzerőt. Ebből a levesből is bátran összedobhatsz egy nagyobb adaggal, másnap újramelegítve ugyanolyan finom, mintha frissen készült volna.

Melengető, tárkonyos húsgombócleves
A világ legfinomabb húsgombóclevese tárkonnyal ízesítve készül. A gusztusos levesben sok zöldség és húsgolyó kap helyet, ami marhahúsból készítve az igazi, de helyette sertéshúsból, pulykahúsból vagy csirkehúsból is kipróbálhatod a receptet. A gombócok a levesben főnek puhára, de ha nem sajnálod az időt, akkor mielőtt a lébe kerülnek, kicsit pirítsd át a golyókat, így még finomabb a fogás.

Korhelyleves gazdagon
A laktató korhelyleves pofonegyszerűen összedobható. A leves remek választás a téli időszakban, mivel savanyú káposztából készül, ami tele van vitaminokkal és a bélrendszernek is jót tesz. A leves különleges ízét a kömény és a füstölt sonka adja, de utóbbit kolbászra is cserélheted. A kellemesen savanykás levest tejföllel meglocsolva kínáld, és a friss ropogós kenyeret se felejtsd el mellőle.

Olaszos lasagneleves
A különleges lasagneleves, ahogy a neve is sugallja, az ikonikus sült fogás levesváltozata. A levesben benne van minden olyan alapanyag, amit a lasagne készítésénél is felhasználunk, ilyen a darált hús, tészta, sajt, olasz fűszerek. A kiadós leves sokkal egyszerűbben és gyorsabban az asztalra kerül, mint a lasagne. Ha szereted ezt a fogást, akkor feltétlen próbáld ki ezt a receptet, mert tényleg nagyon ízletes, a hideg napokon különösen jólesik.

Tárkonyos csirkeleves sajtgombóccal
A tárkonyos csirkeleves nagy kedvenc, mely sokféle recept szerint összedobható. A tejszíntől selymes fogásban mindenféle finomság helyet kap, ilyen a csirkehús, gomba, répa, borsó, de amitől igazán izgalmas, az a levesbetét. A sajtgombóc nagyon különleges, remekül illik a levesbe. A gombócot érdemes még izgalmasabbá varázsolni, elfér benne a finomra aprított petrezselyem vagy a spenót.

Mamaféle legényfogó leves
A legényfogó leves igazi régi kedvenc, mely nagyon kedvelt fogás a hazai konyhában. A bőséges leves háztartásonként máshogy készül. A legtöbb változatban a leves fő ízesítője a tárkony, ám ismert olyan verzió is, amelyben mustár adja meg a karakterét. A leves eredetileg borjúhússal készül, de csirkével vagy sertéssel is kipróbálható. A zöldségekről se feledkezz meg, és a gombával is lehetsz merészebb, ha igazán izgalmasan kínálnád, akkor a gombából használj kétfajtát, fele csiperkét és fele laskát.

Gazdag raguleves pulykagombóccal
A gazdag ragulevesbe darált pulykahúsból készül a gombóc. A fazékba minden mehet, amit jónak vélsz, bátran pakold csak tele, akkor az igazi a leves, ha tényleg sok mindent beletettél. A leves fűszerezése ízlés szerint alakítható. Jól áll neki a tárkony, de csípős paprikakrémmel is kipróbálhatod. A fogást tervezd két napra, hűtőben tárolva nem lesz semmi baja, újramelegítve pedig maga a mennyország! Tálalásnál mehet rá a tejföl, és a friss kenyérről se feledkezz meg.
Fotó forrása: Getty Images, Botos Claudia/Sóbors