![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Mitől lesz természetes egy bor? Most te is megkóstolhatod a natúr borokat
![szőlészet](https://kep.index.hu/1/0/3022/30227/302279/30227945_2320825_7fef5b16bd1610a91186c8d2a012be03_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Odafigyelünk, hogy mit eszünk, de sokszor arra már nem, hogy megnézzük, milyen bor kerül az asztalunkra. Most nem a fajtájára, a pincészetre, de nem is arra gondolok, hogy fehéret, rozét vagy vöröset kínálunk, hanem arra, hogy megnézzük-e a bor címkéjén az összetevőit.
Amennyire fontos az egészség- és környezettudatosság az élelmiszerek terén, annyira nem nézzük, hogy a borokat vajon hogyan készítik. Most nem a palackozásra gondolok, hanem arra, hogy pontosan mi is kerül a szőlőn kívül abba az üvegbe. Pedig fontos lenne megnézni a címkét, mert sokszor meglepődnénk, hányféle adalékanyaggal dúsítanak egy-egy üveg bort. Az egészségtudatosság jegyében egyre népszerűbbek az úgynevezett természetes borok, ahol a palackban tényleg csak a szőlő van. Vajon mitől természetes egy bor?
Egyre többen kedvelik a spontán erjedésű borokat
A természetes borok külföldön óriási népszerűségnek örvendenek, de Magyarországon is kezdik megkedvelni őket. Egyre többen keresik a kizárólag szőlő felhasználásával, illetve a bortörvény által engedélyezett kiegészítő-, illetve segédanyagokkal készült italokat. Ezek a borok organikus termesztéssel származó szőlőből, spontán erjedéssel készülnek. A borba sokszor még kén sem kerül, vagy csak minimális mennyiségben, így a nedű is beavatkozás nélkül erjed.
Nem minden organikus gazdálkodásból származó bort tekinthetünk természetesnek, hisz hiába nem kap semmilyen vegyszert a szőlő, ha a bor nem magától, hanem hozzáadott anyagokkal erjed meg. Viszont ha a termelő organikus alapanyagokat használ és nem tesz a szőlőlébe élesztőt, maximum csak ként, akkor lesz úgynevezett természetes bora.
Az így készült ital maximálisan kifejezi a termőhely jellegzetességeit, sőt, még a palackozást követően is változik, mind az íze, mind a színe. Ezeket a borokat nem is szűrik, emiatt, ha pohárba töltjük, bizony nem a megszokott átlátszó nedűvel találkozhatunk, hanem zavaros színnel. A természetes borok filozófiája, hogy ne adjunk hozzá semmit és ne vegyünk el belőle semmit. A gazdák szerint két séta a szőlőben felér egy permettel - vagyis a termelők filozófiája, hogy a személyes, törődő jelenlétük többet használ a bornak, mint a mesterséges anyagok.
Kis gazdaságok, nagy szakértelem és szeretet
A természetes borokat nagyrészt kevés hektáron, családi pincészetekben termesztik, így a gazda tényleg közeli kapcsolatba kerül a szőlővel és a borral. Ezek az italok általában földrajzi jelölés nélküliek, címkéjük is lazább, művészibb irányú. Sajnos van, amikor egy-egy bor nem sikerül úgy, ahogy a készítője szeretné, vagyis hibás lesz, ezért kevesen vállalkoznak erre a feladatra. A természetes borok izgalmas ételekkel társíthatók: ezt egyre több fine dining étterem ismeri fel, így sokan veszik fel a természetes borokat az étlapjukra.
Természetes borok fesztiválja - Mert fontos, hogy mit iszol
A november 16-án megrendezésre kerülő Mitiszol? Fesztivál, vagyis az organikus és természetes borok kóstolója ezeket a borokat hívatott népszerűsíteni és megkedveltetni a közönséggel. Az immáron kilencedik alkalommal megrendezett fesztiválon a finom borok mellett neves séfek bio és organikus gazdálkodásból származó ételeit is megkóstolhatják a látogatók.
A fesztivál kapcsán mi is megkóstoltunk ötféle bort, amelyek - ha léteztek - az összes sztereotípiát lerombolták, még a a kicsit félve megízlelt narancsbor is igen kellemes meglepetésnek bizonyult. A kóstolt borok között volt rajnai rizling, kékfrankos, egy Meinklang Mulatschak 2018-as cuvée és az a bizonyos narancsbor, a 2017-es Maurer Bakatorange. A kedvencem egyértelműen a Massana Noya Cava Familia volt, amely teljes mértékben passzolt az ízlésemhez.
Fotó: Getty Images / Szász Eszter / Sóbors