6 étel, amiben rengeteg a D-vitamin: fogyaszd őket minél többször

D vitamin
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

D-vitamint a legjobban a napsugarakkal tudunk magunkba szívni, amikor amúgy is sok időt töltünk a szabadban.

A D-vitamin igazából nem is vitamin, hanem egy hormon előanyaga, amely segít a kalcium felszívódásában, így a csontok egészségének védelmében, de a hiánya több más betegség kialakulásáért is felelős.

Ha nem veszünk magunkhoz eleget belőle, nőhet a szív-és érrendszeri betegségek, valamint az emlő- és vastagbélrák kialakulásának esélye. Az alacsony D-vitamin-szint a teherbeesésre is kedvezőtlen hatással bír. De egyszerűbb, például felső légúti fertőzéseket is könnyebben elkaphatunk, ha nincs a szervezetünkben elegendő. 

Felnőtteknek naponta 1500-2000 nemzetközi egység bevitelét javasolják télen. Ehhez táplálékkiegészítő formában is szedni kell, mert pusztán természetesen, élelmiszerekből nem fedezhető ekkora mennyiség. Ennek ellenére érdemes olyan ételeket fogyasztani, amelyekkel támogathatjuk a D-vitamin-bevitelt. 

D vitike

D-vitaminban gazdag élelmiszerek

Zsíros halak

Az olyan zsírban gazdag halak, mint a lazac, a tonhal és a makréla szuper D-vitamin-források, 100 gramm lazacban 600 egységnyi is van belőle. A makréla pedig ezen felül omega-3 zsírsavakban is bővelkedik. 

Tej- és tejtermékek

Ha tejterméket fogyasztunk, biztosíthatjuk szervezetünk számára a D-vitamin-bevitel egy részét. Egy pohár tej fedezi a D-vitamin-szükséglet egynegyedét, a ricotta pedig ötször annyit tartalmaz a vitaminból, mint a többi sajt. 

Halmáj (Tőkehalmáj) 

Kifejezetten magas a D-vitamin tartalma. Vajas pirítóson egy pici citromlét rácsepegtetve nagyon finom reggeli, de az olaját is fel tudjuk használni. A csukamájolaj is nagyon jó választás, ha rendszeresen fogyasztjuk, elkerülhető a csontritkulás és javul az agyi aktivitás. 

Tojás

A tojásban is nagy mennyiségben van D-vitamin. A legjobb, ha szabadon nevelt, kapirgálós tyúkok tojásait fogyasztjuk. A tojásban fehérje és B-12-vitamin is található. 

Máj

A halmájon kívül a többi állati máj is szuper D-vitamin-forrás. Együnk nyugodtan csirke- vagy marhamájat rendszeresen. 

Gombák

A gomba az egyetlen növényi eredetű D-vitamin-forrás, van olyan típusa, például a shiitake gomba, amelyik szinte teljes mértékben fedezi egy felnőtt napi szükségletét. A gomba ezen kívül alacsony kalóriatartalmú, remek fehérjeforrás is. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük