Ezek az ételek segítik a csonterősítő és bőrfiatalító kollagén termelődését - Egyél belőlük minél többet
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A kollagén elsősorban bőrfeszesítő, öregedésgátló tulajdonságáról ismert, de nemcsak a külsődre van nagyon jó hatással, hanem a fogyásodat is támogatja.
A kollagén az ember szervezetében a legnagyobb számban előforduló állati eredetű fehérje, egyfajta összetartó kapocs a csontok, a bőr, az izmok és a belső szervek közt. Ennek a fehérjének a termelése ahogy idősödsz, egyre csökken. Ha nem táplálkozol megfelelően és mozgásszegény életmódot élsz, akkor ez a folyamat fel is tud gyorsulni. Ezért is fontos a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás, valamint a kollagén pótlása. A kollagén nemcsak a bőröd egészségét őrzi meg, hanem a testsúlyodat is kontrollálja, az ilyen típusú fehérjéktől később leszel éhes.
A megfelelő kollagénpótlás nagyon fontos, amelyet étrend-kiegészítőkkel is bevihetsz a szervezetedbe, de szerencsére vannak természetes források is, vagyis megfelelő ételek fogyasztásával is szinten tudod tartani. Nagyon fontos, hogy a kollagén mellé fogyassz megfelelő mennyiségű C-vitamint is, mert ennek hiányában a termelés teljesen megáll. A vízben oldódó vitamint bejuttathatod étrend-kiegészítő formájában is, de ha ezeket a zöldségeket és gyümölcsöket is rendszeresen eszed, akkor biztosan nem lesz belőle hiányod. Ezeken az ételeken kívül a homoktövis is igazi C-vitamin-bomba.
A természetes kollagénforrásokat, illetve azokat az ételeket, amelyek segítik a termelődését, csokorba gyűjtöttük.
Csontleves
A csontlevesbe belefőnek a porcok és a húsok hasznos összetevői, így gyakorlatilag egy folyékony kollagént kapsz, amelyből érdemes naponta 3-4 decilitert meginni. Itt olvashatsz bővebben az alapléről.
Kocsonya
A magyar konyha egyik kedvenc étele a kocsonya, amelyben a porcogós részek, a fej, a fül, a köröm és a farok serkentik a kollagéntermelődést. Ha szeretnéd otthon is elkészíteni, ezt a receptet kövesd.
Spirulina
A spirulina rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmazó, növényi fehérjében, vasban, magnéziumban és B-vitaminban gazdag sósvízi alga. A spirulina az aminosavak növényi eredetű forrása. Ilyen például a glicin, amely a kollagén kulcsfontosságú alkotóeleme. A spirulinát fogyaszthatod tablettaként, de por formájában turmixokhoz is keverheted.
Tojás
A tojás az egyik legjobb kollagénszint-növelő ételek egyike. Ha rendszeresen, akár naponta eszel tojást, akkor a szervezeted egészséges zsírokhoz és kiváló minőségű fehérjéhez jut.
Tőkehal
A legtöbb fehér halhoz hasonlóan a tőkehal is gazdag aminosavakban, például glicinben és prolinban. Olyan esszenciális tápanyagokat is tartalmaz, mint a szelén, a B6-vitamin és a foszfor. Érdemes a hal bőrét is megenni, kiváló kollagénforrás.
Zöld levelű zöldségek
A spenót, a fejes saláta és a káposzta magas C-vitamin-tartalmúak, így támogatják a természetes kollagén termelődését a szervezetedben. Ugyanígy működik a házi savanyú káposzta is. A C-vitamin nemcsak antioxidáns, hanem az I. típusú kollagén előállításához is szükséges. Ez az a kollagéntípus, amely a szervezetben a legnagyobb arányban fordul elő.
Tökmag
A tökmag értékes tápanyagokban, többek között cinkben, magnéziumban és vasban gazdag mag, amely segíti a szervezet kollagénszintézisét, valamint szerepet játszik az immunrendszer hatékony működésében is. Tökmagot akkor is ehetsz, ha diétázol, mert zsírégető hatással is rendelkezik.
Eper
Az eper nemcsak kiváló C-vitamin-forrás, hanem a legfontosabb kollagénépítők egyike. Magas antioxidáns-tartalma gátolja a kollagén gyors lebomlását. Az áfonyára, a szederre és a málnára is igazak ezek az állítások.
Fotó: Getty Images