8 szuper tésztaszósz egy gyors ebédhez: 20 perces receptek
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha nincs sok időd a hétköznapi rohanásban, egy gyors tészta a neked való ebéd, pillanatok alatt összedobhatók ezek az isteni szószok.
A tésztaételek a hétköznapok megmentői, a nagy részük villámgyorsan elkészül: a szószok összeállítása gyerekjáték, legyen az tejszínes, sajtos vagy paradicsomos, egyikkel sem lőhetsz mellé. Bár a tészták hússal és különféle sült zöldségekkel is dúsíthatók, az alábbi receptek gyors megoldások, amelyek 20 percen belül az asztalra kerülnek.
Carbonara
Kezdjük a sort egy igazi klasszikussal, a carbonarával. Az eredeti receptben nincs tejszín, a tojástól, a pecorinótól és a főzővíztől lesz krémes a szósz. 20 percen belül tálalhatod is a kész fogást, míg a tészta megfő, megpirul a szalonna, utána pedig csak össze kell forgatni a hozzávalókat.
Gombamártás baconnel
Ha kedveled a gombát, próbáld ki ezt a gyors, egyszerű, krémes szószt, amelyhez 3 hozzávalóra és némi fűszerre lesz csak szükséged. A jól lepirított gombát ropogós baconnel és krémes tejszínnel kell összefőzni, majd kakukkfűvel ízesíteni. Az elkészült szószt aztán tésztával is összeforgathatod, de húsok mellé is kínálhatod.
Arrabbiata
Szintén egy olasz klasszikus a csípős paradicsomszósz, avagy az arrabbiata. Bár friss paradicsomból, lassú tűzön főzve lesz az igazi, passzírozott zöldségből, friss chilivel és fokhagymával is isteni lesz. Hogy a csípős, savas ízeket ellensúlyozd, tálalásnál kanalazz rá egy adag mascarponét, hidd el, megéri kipróbálni.
Fetás-paradicsomos tészta
A TikTokon lett népszerű ez a fetás-paradicsomos tészta, amely sokak szívét elrabolta, köztük a miénket is. A fetát és a paradicsomot egy tepsibe kell tenni, a sütőben puhára sütni, majd krumplinyomóval pépesíteni és egy kevés főzővízzel hígítani, krémesíteni. Alig 10 perc munka van vele, mégis isteni, érdemes kipróbálni.
Kesudiós tészta
Ha tejmentesen étkezel, esetleg vegán étrendet követsz, ez a kesudiós tészta lesz a tökéletes választás. Mi több, tápláló is ez a fogás, hiszen a fehérjegazdag kesudió mellé sörélesztőpehely és fokhagyma kerül, amelyek mind vitaminban és ásványi anyagban gazdag alapanyagok. Ne aggódj, így is krémes lesz a szósz, a növényi ital gondoskodik a selymes állagról.
Krémsajtos-spenótos tészta
Kevés ennél egyszerűbb és gyorsabb tésztaétel létezik, amíg kifő a spagetti, elkészül a szósz is. Az alapja vasban gazdag spenót, ezt fokhagymán kell megfonnyasztani, majd tejszínnel és krémsajttal egybeforgatni. A szószhoz nagyon jól passzol a szerecsendió és a fehér bors is, selymes és ízletes lesz a mártás.
Szójaszószos japán tészta
Kicsit elrugaszkodva a paradicsomos és tejszínes szószoktól, egy ázsiai receptet is mutatunk. A tésztát szójaszósszal és hirtelen lepirított zöldségekkel kell egybekeverni, így gyorsan elkészül, mégis nagyon tápláló a sok-sok vitaminban gazdag alapanyagnak köszönhetően. Vigyázz a fűszerezéssel, mivel a szójaszósz is sós, nem biztos, hogy szükség lesz pluszsóra.
Citromos-fokhagymás szósz
Nagyon friss és könnyed ez a citromos-fokhagymás szósz, főleg, ha petrezselyemmel fűszerezed. Pillanatok alatt összedobhatod, majd tésztához, húshoz, hal mellé is kínálhatod. Hogy krémes legyen a szósz, tejszínnel és parmezánnal tedd selymessé, és liszttel sűrítsd, mintha besamelt készítenél.
Fotók: Getty Images, Sági-Kühn Zsófia/Sóbors