15 perces édesburgonyaszósz: a legegyszerűbb tésztát is feldobja
Gyors, krémes, tápláló és annyira finom, hogy képtelenség abbahagyni: így készíts mennyei tésztaszószt édesburgonyából!
Ha 10 perc alatt készítenél meleg vacsorát, dobd össze ezt a krémes fokhagymaszószt, főzz ki mellé egy adag tésztát, és már tálalhatod is! Biztos, hogy minden lesz hozzá otthon, de ha mégse, alternatívákat is mutatunk.
A szósz alapja és főszereplője a fokhagyma, ez dominál az ízvilágban. Mellé friss petrezselyem kerül, de ha esetleg nincs kéznél, másfajta zöldfűszerrel is dolgozhatsz, sőt, a szárított sem ördögtől való.
Az ízesítők a krémes szószban érvényesülnek igazán: hogy ez igazán selymes legyen, vajon érdemes indítani a főzést, és tejszínt is ajánlott keverni bele, de ha utóbbi nem lapul a hűtődben, csak tejjel is készülhet.
A fokhagymát pucoljuk meg, reszeljük le. A petrezselymet aprítsuk össze.
A vajat dobjuk egy mélyebb serpenyőbe, olvasszuk meg. Dobjuk rá a fokhagymát, fél percig pirítsuk kevergetés mellett, majd szórjuk rá a lisztet. Azzal is keverjük össze, majd kb. 1 perc után kezdjük el felönteni a tejjel, közben folyamatosan kevergessük. Ha a tejet elkevertük vele, adjuk hozzá a tejszínt is. Alacsony lángon, gyöngyözve főzzük, míg besűrűsödik.
Sózzuk, borsozzuk a szószt, keverjük bele a petrezselymet, majd vegyük le a tűzről.
Tésztával összeforgatva tálaljuk, vagy húsokra, zöldségekre öntözve kínáljuk.
Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors