Nem a héja és a sárgája színe határozza meg a tojás minőségét - A számot figyeld rajta

csirkék
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tojás az egyik legvitatottabb élelmiszer, már ami az egészségre gyakorolt hatását illeti. Szinte évente jelennek meg olyan tanulmányok, amelyek mellette és olyanok, amelyek ellene érvelnek.

A Tojás Világnapja alkalmából arra gondoltunk, hogy összegyűjtjük nektek, mire kell figyelni, ha tojást vásároltok, mit jelentenek rajta a számok és melyik a legjobb minőségű mind közül. 

A tojás elsőrangú fehérje-, ásványi anyag és vitaminforrás. Az energiatartalma alacsony, 75 kalória van egy tojásban. Sokan minden nap eszik, páran viszont a magas koleszterin miatt félnek tőle. Az alábbiakban az egészségügyi hatásait és kockázatait nézzük át.

Múltkor egy beszélgetés fonalát elkapva tudtam meg, mennyire fontos sokaknak egy bizonyos szám a tojáson. Kereskedelmi forgalomba kerülés előtt ugyanis minden tojást ellátnak egy számsorral. Az első szám utal a tartásmódra, a többi a származási helyet jelöli. 

A tojás száma 0-3-ig

A szám 0-3-ig terjed. Minél magasabb, annál rosszabb körülmények között tartják a tyúkot. 

Ketreces tyúktartás (3-as kód): A tyúkok ketrecekben vannak. Ez a legolcsóbb módja a tyúktartásnak, hisz egy négyzetméteren 16 szárnyas is elfér. Ez ugyan költséghatékony módszer, de ha belegondolunk, elképesztően embertelen. A tyúkok nem tudnak eleget mozogni, fény sem éri őket, ezért antibiotikumos kezelést kapnak. Az antibiotikumos tojás pedig nagyon nem tesz jót az egészségnek. 

Mélyalmos tyúktartás (2-es kód): Ez egy picit humánusabb módszer. Az állatok nagyobb területen vannak, körülbelül 9 tyúk van egy négyzetméteren. Itt a tyúkok legalább mozognak, de itt sem feltétlenül kapnak napfényt. 

Tanyasi szabadtartású (1-es kód): A tyúkok szabadon szaladgálnak, kapirgálnak. Egy tyúk 4 négyzetméteren futkározhat, napfény is éri őket, így antibiotikumra sincs szükségük.  

Ökológiai tartás (0 kód): A tyúkok itt is szabadon szaladgálnak, de etetni kizárólag ellenőrzött biotakarmánnyal lehet őket. Ebből lesz a legjobb minőségű tojás, de ebből a típusból elég kevés van. 

tojás

Tojássárga és -héj színe

A tojás sárgájának a színe viszont nem árul el többet a minőségről. Régen azt hittem, hogy minél sötétebb, annál jobb tartású a tyúk, de a színe a tyúk táplálékától függ. Ha búzával etetik, sápadtabb, ha kukoricával, akkor sötétebb a sárgája. A tojáshéj színe sem befolyásolja a minőséget, az csak a tyúk fajtájától függ. A barna héjú tojás nem tartalmaz több tápanyagot, mint a fehér. A tojás legfeljebb 28 napig őrzi meg a minőségét, ennél régebbi tojást nem szabad elfogyasztani. 

A tojás tápértéke

Ma már kutatások bizonyítják, hogy a tojás nem emeli számottevően a koleszterinszintet. A tojás mindkét része, a fehérje és a sárgája is fontos a szervezetnek. A tojásfehérje legnagyobb része víz, a többi része fehérje, de ezen kívül semmi más nincs benne, se szénhidrát, se vitamin. A sárgája viszont rengeteg tápanyagot és vitamint tartalmaz. A tojásban található zsíroknak csak a negyede telített zsírsav, ezért a koleszterinszintet sem emeli. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük