Védi a szívet és elaludni is segít a tökmag: 5 ok, amiért érdemes fogyasztani

tcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tökmag sokkal több mint nassolnivaló, tápanyagdús csemege, fehérjében és értékes zsírokban gazdag.

Az apróság kedvelt rágcsálnivaló, pedig sütés és főzés során is érdemes kipróbálni.

A tökmag ősszel sokkal nagyobb figyelmet kap, hisz ilyenkor olyan szezonális ételek készítésénél kerül elő, mint a sütőtökkrémleves vagy a pogácsa. A piciny csemegét érdemes beiktatni a táplálkozásba, napi egy maréknyi elfogyasztásával rengeteg hasznos tápanyagot juttathatsz a szervezetedbe.

A tökmag rosttartalma magas, bőven tartalmaz magnéziumot, és K-vitamin is található benne. A csemege fogyasztásával számos betegség megelőzhető. Érdemei közé sorolandó, hogy csökkenti a koleszterinszintet, a daganatos betegségek kockázatát, köszvény ellen is hatásos. Elmondjuk, miért ajánlott a napi fogyasztása, milyen egészségügyi előnyökkel jár, ha gyakran falatozol a tökmagból.

Jót tesz az emésztésnek

Magas rosttartalma miatt a tökmag hozzájárul a jó emésztéshez. Valamint teltségérzést biztosít, így elkerülhető a túlevés.

A szív barátja

Az apróság az egyik legjobb természetes magnéziumforrás. A magnézium hozzájárul az egészséges szívműködéséhez, csökkenti a vérnyomást, segíti a keringést. A magnézium más előnyéről is ismert, támogatja a csontok és a fogak egészségét, és nyugtató hatással is bír.

Gyulladáscsökkentő

A tökmag antioxidánsban gazdag, kiváló természetes gyulladáscsökkentő. Az egyik leghatásosabb megoldás a húgyhólyagproblémákra. Az antioxidáns csökkenti a gyulladást és megvédi a sejteket a káros szabad gyököktől. Az antioxidánsban gazdag élelmiszerek számos betegség ellen védelmet nyújtanak.

Csökkenti a rákos betegségek kialakulásának kockázatát

A tökmagban található lignánok fontos szerepet játszanak az emlőrák megelőzésében és kezelésében. Más tanulmányok alátámasztják, hogy a tökmag és a tökmagot tartalmazó ételkiegészítők csökkentik bizonyos rákos betegségek kialakulását, ilyen a már említett emlő-, gyomor- és a prosztatarák. Ezeken kívül a tökmag segíthet enyhíteni a jóindulatú prosztata hiperplázia (BPH) tüneteit, mely a prosztata mirigyének megnagyobbodását, vizelési problémákat jelent.

Hozzájárul a jó alváshoz

A tökmagban megtalálható a triptofán nevű aminosav, mely támogatja az alvást. Ehhez még társul a magnézium is, mely segít ellazulni és a stresszt is megszünteti. Ezért, ha álmatlansággal küzdesz, akkor lefekvés előtt érdemes néhány szem tökmagot elfalatoznod.

Így falatozd

A tökmag kiváló csemege, de sütés és főzés során is alkalmazható. Pirítsd le serpenyőben, fűszerezd bátran, keverd salátákba, vagy add a turmixhoz, de krémlevesek tetejére is szórhatod, pékárukat is dúsíthatsz vele. Sőt, még teát is főzhetsz tökmagból, mely nyugtatóan hat a szervezetre. A tökmagtea készítéséhez egy csésze héjas tökmagot annyi vízzel főzz forrásig, amennyi ellepi, majd szűrd le és már ihatod is. A teát lefekvés előtt tanácsos fogyasztani, segít, hogy könnyedén álomba szenderülj.

A tökmagot olaj formájában is lehet élvezni, melyet fekete aranynak is szoktak nevezni. A hidegen sajtolt olaj megőrzi vitamin- és ásványianyag-tartalmát, omega-3 és omega-6 zsírsavakban gazdag. A különleges zamatú olaj saláták és mártások ízesítésénél remek választás.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük