Védi a szívet és elaludni is segít a tökmag: 5 ok, amiért érdemes fogyasztani
Cikkek
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Pihe-puha mogyoróvajas sütemény: csak keverj össze mindent
Immunerősítő céklakrémleves almával: vitaminban nem lesz hiány
Pumpkin spice smoothie: krémes innivaló melengető fűszerekkel
Mennyei mustáros csirkemellfilé: kétféle sajt kerül a töltelékbe
Terítéken az édesburgonya: 10 kedvenc receptünket mutatjuk
A tökmag sokkal több mint nassolnivaló, tápanyagdús csemege, fehérjében és értékes zsírokban gazdag.
Az apróság kedvelt rágcsálnivaló, pedig sütés és főzés során is érdemes kipróbálni.
A tökmag ősszel sokkal nagyobb figyelmet kap, hisz ilyenkor olyan szezonális ételek készítésénél kerül elő, mint a sütőtökkrémleves vagy a pogácsa. A piciny csemegét érdemes beiktatni a táplálkozásba, napi egy maréknyi elfogyasztásával rengeteg hasznos tápanyagot juttathatsz a szervezetedbe.
A tökmag rosttartalma magas, bőven tartalmaz magnéziumot, és K-vitamin is található benne. A csemege fogyasztásával számos betegség megelőzhető. Érdemei közé sorolandó, hogy csökkenti a koleszterinszintet, a daganatos betegségek kockázatát, köszvény ellen is hatásos. Elmondjuk, miért ajánlott a napi fogyasztása, milyen egészségügyi előnyökkel jár, ha gyakran falatozol a tökmagból.
Jót tesz az emésztésnek
Magas rosttartalma miatt a tökmag hozzájárul a jó emésztéshez. Valamint teltségérzést biztosít, így elkerülhető a túlevés.
A szív barátja
Az apróság az egyik legjobb természetes magnéziumforrás. A magnézium hozzájárul az egészséges szívműködéséhez, csökkenti a vérnyomást, segíti a keringést. A magnézium más előnyéről is ismert, támogatja a csontok és a fogak egészségét, és nyugtató hatással is bír.
Gyulladáscsökkentő
A tökmag antioxidánsban gazdag, kiváló természetes gyulladáscsökkentő. Az egyik leghatásosabb megoldás a húgyhólyagproblémákra. Az antioxidáns csökkenti a gyulladást és megvédi a sejteket a káros szabad gyököktől. Az antioxidánsban gazdag élelmiszerek számos betegség ellen védelmet nyújtanak.
Csökkenti a rákos betegségek kialakulásának kockázatát
A tökmagban található lignánok fontos szerepet játszanak az emlőrák megelőzésében és kezelésében. Más tanulmányok alátámasztják, hogy a tökmag és a tökmagot tartalmazó ételkiegészítők csökkentik bizonyos rákos betegségek kialakulását, ilyen a már említett emlő-, gyomor- és a prosztatarák. Ezeken kívül a tökmag segíthet enyhíteni a jóindulatú prosztata hiperplázia (BPH) tüneteit, mely a prosztata mirigyének megnagyobbodását, vizelési problémákat jelent.
Hozzájárul a jó alváshoz
A tökmagban megtalálható a triptofán nevű aminosav, mely támogatja az alvást. Ehhez még társul a magnézium is, mely segít ellazulni és a stresszt is megszünteti. Ezért, ha álmatlansággal küzdesz, akkor lefekvés előtt érdemes néhány szem tökmagot elfalatoznod.
Így falatozd
A tökmag kiváló csemege, de sütés és főzés során is alkalmazható. Pirítsd le serpenyőben, fűszerezd bátran, keverd salátákba, vagy add a turmixhoz, de krémlevesek tetejére is szórhatod, pékárukat is dúsíthatsz vele. Sőt, még teát is főzhetsz tökmagból, mely nyugtatóan hat a szervezetre. A tökmagtea készítéséhez egy csésze héjas tökmagot annyi vízzel főzz forrásig, amennyi ellepi, majd szűrd le és már ihatod is. A teát lefekvés előtt tanácsos fogyasztani, segít, hogy könnyedén álomba szenderülj.
A tökmagot olaj formájában is lehet élvezni, melyet fekete aranynak is szoktak nevezni. A hidegen sajtolt olaj megőrzi vitamin- és ásványianyag-tartalmát, omega-3 és omega-6 zsírsavakban gazdag. A különleges zamatú olaj saláták és mártások ízesítésénél remek választás.
Fotók: Getty Images