6 jel, hogy túl sok kávét iszol - Komoly gyomorpanaszokat is okozhat a koffein

kávéka cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A kávé sokaknak nemcsak a társasági események, baráti vagy üzleti találkozók kísérője, hanem reggeli ébresztő is.

A kávéivás sokaknak egyet jelent az ébredéssel, szinte még ki sem kelnek az ágyból, már megitták az első kávéjukat. Arról, hogy a kávé vagy a tea ébreszt jobban, megoszlanak a vélemények, annyi bizonyos, hogy a kávé hatása gyorsabb, viszont a teáé tovább tart. Ha gyorsan szeretnél felébredni, igyál meg egy kávét, ha tovább szeretnél koncentrálni, akkor kortyolj el egy teát, a legjobb, ha zöldet választasz. 

Annak ellenére, hogy sokszor nem kívánsz mást, igyekezz a reggeli kávédat ne éhgyomorra meginni, mert többek között a vércukorszintedre is rossz hatással van, valamint a savtermelést is fokozza. Ha már néhány rostban gazdag kekszet bekapsz hozzá, akkor tettél az egészségedért.

Számoltad már hány kávét iszol egy nap? Az sem mindegy, hogy rövid vagy hosszú  italt készítesz, meglepő módon a hosszúnak magasabb a koffeintartalma. Bármelyiket is iszod, próbálj meg mértéket tartani, mert a túlzott koffeinfogyasztás visszaüthet és különböző egészségügyi problémákat okozhat. Naponta 3 csésze után igyekezz mással frissíteni magad. Ha a cikkben leírt furcsa tüneteket észleled magadon, akkor gyanakodhatsz a túlzott koffeinbevitelre, ilyenkor mindenképpen csökkentsd a mennyiséget. 

kávéka álló ok

Gyomorfájás

A kávé olyan vegyületeket tartalmaz, amelyektől a gyomor túlzott mennyiségű gyomorsavat termel, emiatt gyomorpanaszokat okozhat. Ahelyett, hogy savlekötőt szednél, inkább csökkentsd a kávé mennyiségét és máris megszabadulhatsz a gyomorfájástól. 

Szorongás

A napi plusz 1-2 csésze kávé ugyan segíthet ébren maradni és az adott munkát határidőre befejezni, de az idegeidet kikészítheti. A kávétól nehezen vagy egyáltalán nem fogsz tudni elaludni, így még jobban fogsz szorongani. A szorongás pedig hosszútávon gyomorfekélyt és magas vérnyomást is okozhat. 

tejeskávé álló

Remegés

A koffein egyik hatása, hogy stimulálja a központi idegrendszert, ami izgatottságot, remegő érzéseket okozhat, felpörgetheti a szíved, ettől koncentrációs zavarok is előfordulhatnak. Ha ezeket érzed, igyál egy kis vizet, amelytől enyhülni fognak ezek a kellemetlen tünetek. 

Emésztőrendszeri problémák

A kávé bizonyos mennyiségben segítheti a normális bélműködést, a túl sok kávé fogyasztása azonban hasmenést okozhat. Ha ezt a problémát tapasztalod, ragaszkodj a napi legfeljebb egy-két csészéhez és tarts köztük hosszabb szünetet. 

kávé és croissant álló

Gyakori fejfájás

Bár a kevés koffein hatásos lehet migrén ellen, a hosszú ideig tartó, túl nagy mennyiségben történő kávéfogyasztással pont az ellenkezőjét érheted el. Ha rendszeresen napi öt vagy több csésze kávét iszol, akkor előfordulhat, hogy fájni fog a fejed. Ha csökkenteni szeretnéd az adagot, szép fokozatosan tedd, mert a koffein elvonásától is migréned lehet.

Álmatlanság

Ha egész nap kávét iszol, gondot okozhat az elalvás és maga az alvás is. Több órát is igénybe vehet, amíg a koffein teljesen kiürül a szervezetedből. Ha koffeinnel kapcsolatos alvási problémáid vannak, akkor már ne igyál kávét ebéd után.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük