Túróféleségek a nagyvilágból: orda, cottage cheese és társaik

Túróféleségek cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A túró népszerű tejtermék a hazai konyhában, melyből édes és sós finomságok is készülhetnek. Sokan azt hiszik, a túró csak Magyarországon ismert, pedig más országokban is kedvelt, csak épp más formában kínálják.

A hazánkban ismert rögös túró a friss sajtok családjának tagja, érlelés nélkül készül. A túró tartalmazza a tej fehérjéit és ásványi anyagait, remek fehérjeforrás, tele van kalciummal, B-vitaminnal, nagyon értékes tápanyag, mely különböző diétákba is beilleszthető.

Magyarországon nagyon népszerű a tehéntúró, mely sovány, félzsíros vagy zsíros változatban is beszerezhető, minél magasabb a zsírtartalma, annál jobb az állaga. A palettán juhtúró is található, amely markánsabb ízű, de ugyanúgy sokféle ízletes fogás alkotható belőle.

A tejtermék a világ más pontjain is ismert, csak épp nem úgy, ahogy nálunk. Más a textúrája, az íze, és az előállításában is van különbség. Most mutatunk néhány különleges fajtát, amit más országokban fogyasztanak.

Túróféleségek ct2

Ricotta

A ricotta az olasz konyha egyik legfontosabb alapanyaga. A tejtermék előállítása annyiban különbözik a magyar túróétól, hogy a készítése során kétszer főzik fel a tejet. A ricotta alapja a sajt készítése során felmelegített tejből visszamaradt savó, amit újra felmelegítenek, majd leszűrnek. A ricotta régen főleg juh- és kecsketejből készült, ma már inkább tehéntejből állítják elő. A lágy tejtermék sokoldalúan felhasználható, édes és sós finomságok egyaránt gyárthatók belőle.

Orda

Az erdélyi különlegesség, az orda érzékeny tejtermék, hamar megromlik, épp ezért nem lehet sokáig tárolni. A beszerzése nem egyszerű, delikát üzletekben és sajtmanufaktúrában érdemes keresni. A különleges tejtermék sokféleképpen fogyasztható: jólesik kenyérre kenve, és csodás sütemények is készülhetnek belőle, ilyen az erdélyi túrótorta vagy a palacsinta.

Brindza

A szlovák tejtermék eredete nagyon érdekes. Úgy hírlik, hogy a 14–17. században erdélyi vlach pásztorok vitték felvidéki területre, ezért vlach sajtnak vagy vlach túrónak nevezték. A túró előállítása nagyon különleges: eredetileg a juhtúrót sóval összegyúrták, juhbőrbe varrták, majd felfüstölték. Idővel a készítés során a tejszínt is benne hagyták, így sokkal krémesebb, ízletesebb lett a tejtermék. A túró illata erőteljes, az íze markáns, ebből készül a legfinomabb sztrapacska és körözött.

Túróféleségek ct4

Török çökelek

A törökök tejterméke kis pogácsaszerű formában kapható, csak és kizárólag reggelire fogyasztják.

Fromage blanc

A francia tejtermék lágy, jól kenhető, édes és sós ételek készítésére is kiváló. A sajtféle textúrája hasonlít a tejfölre, mégis nagyon krémes, köszönhetően a tejszínnek.

Cottage cheese

Az angolszász területeken elterjedt tejtermék félúton van a sajt és a túró között. Állagra puha, ízre lágy. Zsírtartalma nagyon alacsony, így az egészséges táplálkozásra törekvőknek érdemes beépíteniük az étrendjükbe.

Túróféleségek ct5

Quark

A német földön ismert tejtermék krémes, fehér, általában sót nem tartalmaz. Hagyományos német édességek készítésénél használják, ilyen a német túrótorta, amely egy piteszerű sütemény.

Filmjölk

Az északon kedvelt tejtermék régóta ismert, úgy hírlik, már a vikingek is fogyasztották. A tejtermék nagyon különleges, literes kiszerelésben árulják Svédországban. Állagra folyékony, ízre tejszínes, főleg reggelire fogyasztják, gabonapehellyel, müzlivel és gyümölcsökkel.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük