![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Túróféleségek a nagyvilágból: orda, cottage cheese és társaik
![Túróféleségek cover](https://kep.index.hu/1/0/5556/55564/555640/55564039_4106787_9c1aa5694c7f3856a6e5c8eb1c225381_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A túró népszerű tejtermék a hazai konyhában, melyből édes és sós finomságok is készülhetnek. Sokan azt hiszik, a túró csak Magyarországon ismert, pedig más országokban is kedvelt, csak épp más formában kínálják.
A hazánkban ismert rögös túró a friss sajtok családjának tagja, érlelés nélkül készül. A túró tartalmazza a tej fehérjéit és ásványi anyagait, remek fehérjeforrás, tele van kalciummal, B-vitaminnal, nagyon értékes tápanyag, mely különböző diétákba is beilleszthető.
Magyarországon nagyon népszerű a tehéntúró, mely sovány, félzsíros vagy zsíros változatban is beszerezhető, minél magasabb a zsírtartalma, annál jobb az állaga. A palettán juhtúró is található, amely markánsabb ízű, de ugyanúgy sokféle ízletes fogás alkotható belőle.
A tejtermék a világ más pontjain is ismert, csak épp nem úgy, ahogy nálunk. Más a textúrája, az íze, és az előállításában is van különbség. Most mutatunk néhány különleges fajtát, amit más országokban fogyasztanak.
Ricotta
A ricotta az olasz konyha egyik legfontosabb alapanyaga. A tejtermék előállítása annyiban különbözik a magyar túróétól, hogy a készítése során kétszer főzik fel a tejet. A ricotta alapja a sajt készítése során felmelegített tejből visszamaradt savó, amit újra felmelegítenek, majd leszűrnek. A ricotta régen főleg juh- és kecsketejből készült, ma már inkább tehéntejből állítják elő. A lágy tejtermék sokoldalúan felhasználható, édes és sós finomságok egyaránt gyárthatók belőle.
Orda
Az erdélyi különlegesség, az orda érzékeny tejtermék, hamar megromlik, épp ezért nem lehet sokáig tárolni. A beszerzése nem egyszerű, delikát üzletekben és sajtmanufaktúrában érdemes keresni. A különleges tejtermék sokféleképpen fogyasztható: jólesik kenyérre kenve, és csodás sütemények is készülhetnek belőle, ilyen az erdélyi túrótorta vagy a palacsinta.
Brindza
A szlovák tejtermék eredete nagyon érdekes. Úgy hírlik, hogy a 14–17. században erdélyi vlach pásztorok vitték felvidéki területre, ezért vlach sajtnak vagy vlach túrónak nevezték. A túró előállítása nagyon különleges: eredetileg a juhtúrót sóval összegyúrták, juhbőrbe varrták, majd felfüstölték. Idővel a készítés során a tejszínt is benne hagyták, így sokkal krémesebb, ízletesebb lett a tejtermék. A túró illata erőteljes, az íze markáns, ebből készül a legfinomabb sztrapacska és körözött.
![Túróféleségek ct4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5556/55564/555641/55564167_317286e000eb15a4a948825f0eaf2532_wm.jpg)
Török çökelek
A törökök tejterméke kis pogácsaszerű formában kapható, csak és kizárólag reggelire fogyasztják.
Fromage blanc
A francia tejtermék lágy, jól kenhető, édes és sós ételek készítésére is kiváló. A sajtféle textúrája hasonlít a tejfölre, mégis nagyon krémes, köszönhetően a tejszínnek.
Cottage cheese
Az angolszász területeken elterjedt tejtermék félúton van a sajt és a túró között. Állagra puha, ízre lágy. Zsírtartalma nagyon alacsony, így az egészséges táplálkozásra törekvőknek érdemes beépíteniük az étrendjükbe.
![Túróféleségek ct5](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5556/55564/555641/55564199_0674e7fa72f9c5bfc71d2a4df94926db_wm.jpg)
Quark
A német földön ismert tejtermék krémes, fehér, általában sót nem tartalmaz. Hagyományos német édességek készítésénél használják, ilyen a német túrótorta, amely egy piteszerű sütemény.
Filmjölk
Az északon kedvelt tejtermék régóta ismert, úgy hírlik, már a vikingek is fogyasztották. A tejtermék nagyon különleges, literes kiszerelésben árulják Svédországban. Állagra folyékony, ízre tejszínes, főleg reggelire fogyasztják, gabonapehellyel, müzlivel és gyümölcsökkel.
Fotók: Getty Images