A legjobb bélpucoló - Ismerd meg az útifűmaghéjat

útifű maghéj cover ok
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az év eleji fogadalmak idején mindent kipróbálunk, hogy megszabaduljunk a súlyfeleslegünktől vagy csak formába hozzuk magunkat - vannak hatásos és kevésbé működő módszerek.

Az igazi változást nem a fogadalmak, hanem az életmódváltás hozza el, ehhez hívhatunk segítségül olyan élelmiszereket, amelyek segítenek abban, hogy az áhított alakunkat elérjük vagy visszanyerjük.

A legjobb kombináció a sport és a megfelelő táplálkozás. Az étkezésben fontos, hogy megfelelő mennyiségű rosttartalmú ételt fogyasszunk, mert ellenkező esetben lelassul az emésztés, amely többek között súlygyarapodáshoz is vezet. Fontos a megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztása, de ilyen hatású a zabkorpa és a talán kevésbé ismert útifűmaghéj is. 

Mi az útifűmaghéj?

Az útifűmaghéj vagy ispaghula az Indiában és Pakisztánban őshonos plantago ovata cserje magjainak héja, vízben oldódó, majd nyálkás textúrát felvevő anyag, amellyel leggyakrabban a székrekedés vagy a hasmenés tüneteit enyhítik. Nem emészthető, viszont kiváló rostforrás, amelyet legjobb szárítva, porrá törve fogyasztani. Fontos, hogy fogyasztás előtt vízben, joghurtban vagy más folyadékban elkeverjük. 

útifű maghéj ok

Sütéshez is kiválóan alkalmas, például gluténmentes receptek elkészítéséhez, mert míg a gluténmentes liszt sokszor nem áll össze megfelelően, az útifűmaghéj szemei kiválóan összetapadnak. 

Az útifű legnagyobb része nem felszívódó élelmi rost, ezért nagyon sok folyadékot képes magába szívni. Amikor folyadékba téve fogyasztjuk, a gyomorban zselé állagot képez, nem szívódik fel, hanem úgy halad végig a bélrendszeren, hogy kitisztítja.

Fogyókúrában is hatásos, mert úgy okoz teltségérzetet, hogy közben nem viszünk be kalóriát a szervezetünkbe. Kúraszerűen fogyasszuk, reggel és este fél órával étkezés előtt. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük