Halászlé hal nélkül? Ünnepi klasszikus növényi alapon

2
Nyomtatás
Vegan-halaszle-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a vegán halászlé egy különleges hozzávalónak köszönhetően hal nélkül is intenzíven halízű, így akkor is érdemes elkészítened, ha növényi étrenden vagy, és ragaszkodsz a hagyományos ízekhez.

Ha vegán karácsonyt tervezel, de ragaszkodsz a hagyományos ízekhez és ételekhez, akkor ez a halászlé nem fog csalódást okozni. Bár halat még távolról sem látott, az intenzíven paprikás és füstös aromájú étel mégis halízű. Ezt pedig a sushi egyik fő alapanyagaként is ismert nori algának köszönheti, amely kellemes halas jegyekkel látja el a vele készülő ételeket.

A vegán halászlé alapja a klasszikushoz hasonlóan egy gazdag hagymás-paprikás keverék, ezt egészíti ki a nori forrázata. Ha úgy jobban tetszik, az algát akár bele is főzheted a levesbe: azt viszont vedd figyelembe, hogy egészen sötét színe miatt az elkészült halászlének nem lesz annyira szép intenzív piros árnyalata.

Végül a pontot az i-re a halat helyettesítő padlizsánszeletek teszik fel, amelyeket lepirítva épp olyan textúrát kapsz, mintha pontypatkót fogyasztanál. És bár az íze nem hasonlít semmilyen halhoz, a pikáns, paprikás alapot kellemesen feldobja a kissé édeskés padlizsánhús.

Vegán halászlé

Vegan-halaszle

Hozzávalók 6 személyre

  • 2 közepes padlizsán
  • 5 nagy nori algalap
  • 400 g gyufatészta
  • 3 ek. olívaolaj
  • 2 nagy fej vöröshagyma apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 3 közepes paradicsom felkockázva
  • 2 közepes paprika felkockázva
  • 1 ek. sűrített paradicsom
  • 3 tk.
  • 0.5 tk. bors
  • 3 ek. pirospaprika
  • 2 tk. füstölt paprika
  • 1 közepes erős paprika
  • 1.5 l víz
Recept idők

Elkészítés:

A padlizsánokat mossuk meg, hosszanti irányban vágjunk belőlük ujjnyi vastag szeleteket, alakítsuk patkó formájúra, sózzuk, borsozzuk, és tegyük félre.

Egy közepes lábasban forraljunk enyhén sós vizet, és főzzük ki benne a gyufatésztát. Szűrjük le, locsoljuk meg kevés olajjal, fedjük le, és tegyük félre.

A norit forrázzuk le 500 ml vízzel, és hagyjuk ázni, amíg a hagymás alapot összekészítjük.

Egy nagyobb lábasban hevítsük fel az olajat, majd 4-5 perc alatt dinszteljük benne üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát, a kockákra vágott paradicsomot és paprikát, és együtt is pirítsuk még 5 percig.

Adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, kissé pirítsuk le, majd sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az édes és a füstölt paprikát, majd öntsük fel a vízzel. A norit szűrjük le, és a folyadékot az erős paprikával együtt adjuk a leveshez. Forraljuk fel, és alacsony/közepes hőfokon főzzük 15 percig.

Közben a padlizsánszeletekről egy papírtörlővel itassuk fel a felesleges folyadékot, majd kevés olajon pirítsuk le mindkét oldalukat. Szedjük tányérra, és tegyük félre.

Tetszés szerint turmixoljuk le a levest, de akár meghagyhatjuk darabosan is, kanalazzuk tányérokba, adjuk hozzá a tésztát és a padlizsánszeleteket, és még forrón fogyasszuk.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon