Sűrű halászlé a karácsonyi asztalra: bevált receptet mutatunk

Ünnepi, egyszerű halászlé
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az ünnepi halászlé akkor az igazi, ha minél több hal gazdagítja, és persze a jó minőségű hazai hagymáról és fűszerpaprikáról sem szabad megfeledkezni.

A halászlé a magyar konyha éke, mely tájegységenként máshogy készül. A legtöbb receptben passzírozva készítik a halászlét, de halalaplé nélkül is összedobható. A fogás igazi ünnepi étel, mely kötelező a karácsonyi asztalra.

Így lesz a legfinomabb

A sűrű lébe mehet jó sok fajta hal, hagyma, fokhagyma, fűszerek, paprika vagy paradicsom. Fontos, hogy a fűszerpaprika csak lobogó vízbe kerüljön, így nem ég oda. Az elkészült halászlé mellé jár a friss kenyér és az erős paprika, hisz sokan csípősen szeretik az ünnepi kedvencet.

Ünnepi, egyszerű halászlé

Ünnepi, egyszerű halászlé

Hozzávalók 6 személyre

  • 80 dkg alaplébe való hal (pontyfarok, süllő, fogas)
  • 1 fej vöröshagyma finomra vágva
  • só és bors ízlés szerint
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 6 szelet ponty
Recept idők

Elkészítés:

Az alapléhez szánt halakat mossuk meg hideg vízben, majd tegyük egy nagy fazékba. A halakhoz adjuk hozzá a finomra aprított hagymát, ezután öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, és a fűszereket is adjuk hozzá (só és bors, fokhagyma).

A halászlét főzzük forrásig, utána adjuk hozzá a fűszerpaprikát, és alacsony láng felett főzzük 20-25 percig. Ezután passzírozzuk a halászlét. (A passzírozáshoz vegyünk elő egy másik fazekat, tegyünk rá egy szűrőt, majd öntsük át rajta a halászlét, passzírozzuk át a húst.)

Az így kapott sűrű halalaplevet tegyük vissza a tűzhelyre, közepes vagy alacsony láng fölé, és ismét forraljuk fel. Ezután tegyük bele a halakat (pontyfilé, pontypatkó, harcsafilé), és nagy láng felett 8-12 perc alatt főzzük készre a halászlét.

A halászlét friss kenyérrel, gyufaszáltésztával és hegyes erős paprikával kínáljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon