10 szuper recept zabpehelyből – Nem csak energiát ad, kiváló sűrítőanyag is
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A zabpehelyről először a zabkása juthat eszedbe, pedig ebből a gabonából rengeteg egészséges, rostdús, édes és sós fogást készíthetsz.
A zabpehely egyre népszerűbb gabona, főleg a fogyókúrázók és a rendszeresen sportolók fogyasztják. Magas a rosttartalmam, ezáltal az emésztésedre is jó hatással van, emellett viszonylag lassú felszívódású, így hosszú ideig jóllakottnak érezheted magad tőle.
Ha odafigyelsz az egészségedre és a súlyodra, akkor érdemes lassú felszívódású szénhidrátokból összeállítani az étrended. A zabpehely többek között olyan ásványi anyagokban gazdag, mint a cink, a kalcium, a magnézium vagy a vas, de magas a fehérjetartalma, valamint B- és E-vitamint is tartalmaz. Nemcsak sokáig ad teltségérzetet, hanem segít a fáradtság leküzdésében is, ha rendszeresen fogyasztasz zabpelyhet.
A zabpehelyből leggyakrabban kása készül, de belekeverheted müzlibe, sűríthetsz vele főzeléket, sőt, panírozáshoz is kiváló. Zabpehelyből növényi ital is készül, akár önmagában, akár például kókuszhoz keverve. Érdemes tartanod belőle otthon és beépítened a mindennapi táplálkozásodba, a szervezeted meghálálja. Ha megnézed, nagyon változatosan fel tudod használni, és ami nem elhanyagolható szempont, az ára is nagyon kedvező.
Granola
A müzli magasabb szintre emeléséből, vagyis különböző magvakkal együtt történő pirításából lesz a granola, amelyet, bár nagy választékban kaphatsz az üzletekben, mégis érdemes otthon elkészíteni. Nemcsak azért, mert így tényleg a saját ízlésedre formálhatod, hanem mert a bolti változatokban a legtöbbször nagyon sok a hozzáadott cukor, így hiába gondolod, hogy egészségesen étkezel, valójában nem igazán. A granolát érdemes minél több olajos maggal dúsítva készíteni, de az aszalt gyümölcsök is nagyon jól állnak neki.
Zabpelyhes muffin
Reggelire is tökéletes ez a muffin, de a délutáni kávédhoz is választhatod. A banános-zabpelyhes muffin teljesen tejmentes, a szaftosságáról az érett banán gondoskodik. Ezt a sütit nagyon egyszerű elkészíteni, csak össze kell keverni a hozzávalókat és még a sütési idő sem tart soká. Éhes biztosan nem maradsz utána.
Almás-körtés morzsasüti
A morzsasütiben egyszerre érezheted a sült zabpehely roppanósságát és a puhára sült gyümölcs krémességét. Utóbbiból érdemes lédús fajtát választani, hogy jól át tudja itatni a tésztát. Alma vagy körte minden évszakban kapható, mindkettő tökéletes választás ehhez az édességhez. Az almás-körtés morzsasüti ráadásul nagyon hamar összeállítható desszert, utána a sütőre bízhatod a munkát.
Banános zabpehelygolyó
Nemcsak finom, hanem villámgyorsan kész is van ez a zabpehelygolyó, amelyhez még a sütőt sem kell bekapcsolnod. Elég, ha van otthon néhány jó érett banánod, amelyhez ízlés szerint csokit és mézet is tehetsz. Ezek a kis golyók elképesztő energiát adnak, ha rád tör az éhség, de nincs időd vagy kedved főzni/sütni. A banános zabpehelygolyót érdemes egy nappal előbb elkészítened, hogy az ízek összeérjenek.
Zabtallér
A sorból a kekszek sem maradhatnak ki, hiszen a zabpehely tökéletes alapanyag ehhez is. Ebbe a zabtallérba rengeteg vaj kerül, abból is barna, amit úgy készíthetsz el, hogy a tűzön addig melegíted, amíg a színe sötétre nem vált. Így az íze is kicsit más, diós lesz, érdemes kipróbálni, sokkal különlegesebb aromája lesz így az édességnek.
Cukkinis-csokis keksz
Nem olvastad rosszul, ebben a kekszben bizony cukkini van. Akinek ez idegenül hangzik, annak is érdemes kipróbálnia, mert a cukkini semleges ízű, viszont nagy nedvességtartalmú zöldség, amely a sütiket szaftossá teszi. A kekszbe csoki és fahéj is kerül, úgyhogy biztosan le fog venni a lábadról az ízével. A zabpehely pedig itt is gondoskodik a ropogósságról.
Citromkrémes zabszelet
A kicsit fanyar ízű citrom minden édességnek jót tesz, krémként elkészítve ennek a zabszeletnek is. A zabpehelyből pitetésztát kell gyúrni, amelybe a krém kerül, illetve, hogy a krém se legyen túl savanykás, sűrített tejjel készül. Egész egyszerűen fenomenális recept a citromos zabszelet, érdemes elkészíteni.
Csokis banánkenyér
Ha van otthon banánod, van rá esély, hogy megbarnul, mert elfelejted megenni. Ilyenkor érkezik el az ideje a banánkenyérnek, amit elég egyszer elkészíteni, és biztos, hogy máskor is kérni fogják. Ebben a süteményben liszt helyett zabpehely van, valamint mogyoróvaj és csoki dúsítja. Nem diétás, de amikor energiára van szükséged, biztosan nem fog cserben hagyni.
Zöldbabfőzelék zabpehellyel sűrítve
Igazából minden főzeléket tudsz zabpehellyel sűríteni, ahogy a zöldbabot is. Nem kell megijedni, a zöldbabfőzeléknek ugyanolyan íze lesz, mintha liszttel sűrítenéd, sőt, a sűrűségét is tudod szabályozni, viszont sokkal egészségesebb fogást kapsz. A zöldbab eleve nagyon egészséges zöldség, miért rontanád el liszttel?
Pulykamellfasírt zabpehellyel
Húsételekhez, például fasírthoz is tökéletes kötőanyag a zabpehely. Érezni fogod benne, hogy kicsit rostdúsabb, de a fűszerezés miatt egyáltalán nem lesz zavaró, viszont az alakod biztosan meghálálja. Ez a fasírt pulykamellből készült, így a zsírtartalma is elenyésző, érdemes néha kiváltani vele a hagyományos változatot.
Fotó: cover: Getty Images, belső: Getty Images, Sági Zsófia / Sóbors, Szász Eszter / Sóbors