![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
A hosszú élet titka a tányéron keresendő: zöldségek, amiket naponta kéne fogyasztani
![Zöldségek a hosszú életért cover](https://kep.index.hu/1/0/4822/48229/482292/48229278_3676792_2dab4eff3e42215d79fcbc77ff58db40_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Mindennap egy bögre párolt karfiol vagy brokkoli hozzájárul a hosszú, egészséges élethez.
A hosszú, egészséges életért te tehetsz a legtöbbet: tervezz, táplálkozz egészségesen, mozogj mindennap, és kerüld a stresszes életmódot.
Az örök élet kérdése mindig is foglalkoztatta az emberiséget: sajnos egyelőre még nem találták fel azt a varázspirulát, amelytől halhatatlanok lehetünk. Viszont igenis megnövelhetjük az élettartamunkat, ha változtatunk a rossz táplálkozási szokásainkon, és ehhez nincs szükség csodaszerre.
A hosszú élet ízei című könyv szépen körbejárja a témát. Többévnyi kutatást tartalmaz az olvasnivaló, melyből a kék zónákban élők, aggastyánkorú emberek étkezési szokásait ismerhetjük meg. A kék zóna azokat a régiókat jelöli, ahol az emberek általában a legtovább élnek. A könyvben olyan helyekre utazhatunk, ahol 90, sőt még 100 év felett is boldog, egészséges életet élnek az emberek, testi és szellemi frissességük csodálatra méltó. A titok nem hétpecsétes, mi is kipróbálhatjuk a receptjüket. Meg kell tanulni helyesen táplálkozni, olyan élelmiszereket fogyasztani, melyek jót tesznek a szervezetnek.
![Zöldségek a hosszú életért ct4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4822/48229/482291/48229148_ff6c407067bd7c185c9be1b8560d65c1_wm.jpg)
Mit esznek a kék zónákban élők?
A kék zóna szépkorú asszonyai és urai nem fogyasztanak sok húst, és az édesség is inkább csak ünnepnapok alkalmával kerül az étkezőasztalukra. Nem gondolják túl a napi menüt. Mindent maguk készítenek, kerülik a feldolgozott élelmiszereket. Míg hazánkban nagyszüleink zsírral készítik a fogásokat (mi tagadás, finom is a liba- vagy kacsazsír), addig a kék zóna lakói csakis olívaolajat használnak. Törekednek a rostban gazdag ételek fogyasztására, és mindig friss fűszernövényekkel dolgoznak.
Étkezési szokásaikat érdemes tanulmányozni, és bevezetni az életünkbe, ezzel járulva hozzá a hosszú, egészséges élethez. Ennek érdekében megmutatjuk, milyen zöldségeket ajánlott mindennap a tányérra tenni.
Karalábé
A karalábét érdemes nyersen ropogtatni, jócskán bővelkedik a hosszú élethez szükséges tápanyagokban. Van benne rost, kálium, vas és kalcium is. A zöldségből pompás saláták készíthetők, és persze párolva és főzve is finom.
![Zöldségek a hosszú életért ct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4822/48229/482291/48229126_fca02c34f469ba8bcc755e4684fdb216_wm.jpg)
Édeskömény
Az édesköményt karalábéval is érdemes párosítani egy kellemes salátában. A zöldség vízhajtó hatású, szabályozza a vérnyomást, bővelkedik rostban, A- és B-vitaminban. A növény gumóját és leveleit is fel lehet használni.
Lóbab
A lóbab fehérjében és rostban bővelkedik. Nagyon izgalmas alapanyag, melyből tápláló és ízletes levesek és raguk készülhetnek. Nemcsak a lóbabot, hanem az összes fajtát érdemes felfedezni és gyakran használni, mivel tele vannak jótékony tápanyagokkal.
Paradicsom
Nyersen és főzve is érdemes fogyasztani. A lédús finomság remek C-vitamin- és káliumforrás. A paradicsomot magában is lehet fogyasztani, ínycsiklandó saláták és szószok is készülhetnek belőle.
![Zöldségek a hosszú életért ct2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4822/48229/482291/48229134_8179e95f5714d2beaea6b5895a581647_wm.jpg)
Lila édesburgonya
A különleges batáta segíti az emésztést, gyulladáscsökkentő, nem emeli meg annyira a vércukorszintet, mint a hagyományos fehér burgonya.
Újhagyma
A fehér és a zöld része is felhasználható. Finom szendvics mellé kínálva, vagy salátába rejtve, és főzésnél is lehet használni. Az újhagyma remek C- és K-vitamin-forrás.
Gomba
A gomba immunerősítő, remek fehérje- és D-vitamin-forrás, több fajtája közül lehet válogatni. A csiperke mellett érdemes mást is kipróbálni, ilyen a laska vagy a shiitake.
![spinach ct5](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4822/48229/482292/48229220_8428df375a96856ac11f6ce897ad7d4f_wm.jpg)
Paprika
A paprika C-vitaminban bővelkedik, rendszeres fogyasztásával számos krónikus betegség kialakulásának kockázata csökkenthető.
Zsálya
Hazánkban nem annyira népszerű, pedig rendszeres fogyasztásával megelőzhető az Alzheimer-kór és a demencia. A zsálya csonterősítő hatásáról is ismert.
![Zöldségek a hosszú életért ct3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4822/48229/482291/48229142_902e6cfb34c1eb7be7d09f9db45af356_wm.jpg)
Rozmaring
A rozmaringot a leggyakrabban fűszernövényként használják, de mivel nagyon egészséges, gyógyteát is érdemes belőle készíteni. A rozmaring javítja az emésztést és fokozza a memóriát.
Spenót
A spenót nagyon izgalmasan felhasználható, akár még reggeli turmix is készülhet belőle. A zöld vitaminokban, ásványi anyagokban és rostban bővelkedik.
![spinachct6](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4822/48229/482291/48229196_adb05802429651d912ddf3db2a13f75a_wm.jpg)
Avokádó
Az avokádó jót tesz a vérnyomásnak, rendszeres fogyasztása csökkenti a sztrók kialakulásának kockázatát.
Keresztes virágú zöldségek
Ilyen a brokkoli, karfiol vagy a káposzta. Előbbi kettőt érdemes mindennap fogyasztani, egy bögrényi mennyiséget párolj meg, úgy kínáld. Ezek a zöldségek védik a szívet, és a rákbetegségeket is távol tartják.
Fotók: Getty Images