15 perces vacsora: a sörleves kánikulában is barátunk, és korrekt egytálételnek is megfelel
15 perc alatt kész a vacsora

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Nem bánjuk meg, ha kipróbáljuk ezt a levest, mivel korrekt egytálételként viselkedik, utána már nem is kívántunk semmi mást - vagyis egy fazék levessel meg is oldottuk az ebéd vagy vacsora kérdést. Ajándék a nagy melegben.

Ennek az ételnek is számtalan verziója létezik, van, aki zellerszárat tesz bele, van, aki sárgarépát, meg mindenféle zöldségeket, sőt, a sült szalonna, vagy a kolbászchips is gyakori vendég a sörlevesekben. Ezek nem rossz megoldások, ki lehet próbálni így is, most azonban egy sörre és sajtra koncentráló alapreceptet mutatunk be.

Mivel nem kell zöldséget pucolni (kivéve a hagymát és a fokhagymát), és semminek sem kell megpuhulnia, nagyon gyorsan el is készül az étel. Sőt, még alaplé sem kell hozzá, (amivel tudom, az őrületbe kergetünk mindenkit), mert ott van a sör. Egy löttyintés a fazékba, egy a pohárba...

Erről jut eszünkbe

Szóval, rossz (?) hír, hogy ne legyenek illúzióink, a városi legendával ellentétben az alkohol nem párolog el teljesen főzés közben. Gondolj csak a forralt borra, na ugye! Vagyis, ez egy felnőtt étel, ez van. Hacsak nem alkoholmentes sörből készítjük, bár én nem szoktatnám rá a gyereket a sör ízére. Felnőtteknek viszont tényleg isteni eledel!

Cheddar sajtos sörleves

cheddar sajtos sörleves

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 1 fej hagyma
  • 5 dekagramm vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 deciliter sör
  • 2.5 deciliter tej (3,5%)
  • 15 dekagramm cheddar sajt
  • 1 ízlés szerint só&bors
Recept idők

Elkészítés:

Megtisztítjuk és apróra vágjuk a hagymát és a fokhagymát, majd elkezdjük a vajon megdinsztelni.

Amikor a hagyma már üveges, rászórjuk a lisztet, és tovább kevergetjük, amíg zsemleszínű nem lesz.

Felöntjük a sörrel, közben habverővel kevergetjük, nehogy becsomósodjon, sózzuk, borsozzuk.

Amikor a sör felforrt, hozzáadjuk a tejet is.

A sajt kétharmadát lereszeljük, harmadát pedig egy centis kockákra vágjuk.

A reszelt sajtot beletesszük a forró levesbe, és addig kevergetjük, amíg fel nem olvad. Elzárjuk a hőforrást.

Végül, amikor már kicsit kihűlt a leves, beletesszük a sajtkockákat is levesbetétnek. Tálalhatunk.

Fotó: Shutterstock

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük