Álomfinom csokis kuglóf minden alkalomra: édes, fényes máz borítja
A csokis kuglóf ünnepi ruhába öltözik. A pazar látvány mellett az íze is fenséges, a különleges zamatról a vörösbor gondoskodik.
Az ünnepi készülődés legtöbbször a bonyolult, akár többórás süteményekről szól, azonban egyszerűen is mesés desszertet készíthetsz. Ne becsüld alá a kevert tésztás alapot, hiszen a megfelelő ízesítéssel mutatós finomságot hozhatsz ki belőle. Ilyen például ez a kuglóf is, amelyet áfonyával és citrommal bolondíthatsz meg.
A látványért és persze a lenyűgözőbb ízvilágért mindenképp készítsd el hozzá ezt a kéthozzávalós citrommázat is! A megadott mennyiségekhez egy kisebb, kb. 18 cm átmérőjű kuglófsütő forma szükséges.
Egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, sót, kukoricakeményítőt, sütőport, szódabikarbónát és cukrot.
Egy másik tálban keverjük össze a növényi italt, a kókuszjoghurtot, az olajat, a vaníliakivonatot, a citromlevet és a citromhéjat, és öntsük a száraz hozzávalókhoz. Egységesítsük a tésztát, de ne keverjük túl.
Óvatosan keverjük hozzá az áfonyát is (ha fagyasztott, olvasszuk ki, csepegtessük le).
A sütőforma alját és oldalát olajozzuk be, és vékonyan szórjuk meg liszttel. Kanalazzuk bele a tésztát, és tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe. 50-60 perc alatt süssük készre (tűpróbával ellenőrizzük).
Vegyük ki a sütőből, és 15 percig hagyjuk a sütőformában hűlni, utána óvatosan fordítsuk meg, és szedjük ki belőle. Hagyjuk teljesen kihűlni.
Közben készítsük el a citrommázat az itt leírtak szerint, és csurgassuk a kuglóf tetejére. Dermedés után szeleteljük.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu