Puha, áfonyás fánk citrommázzal: a farsangi szezon új kedvence lesz

5
Nyomtatás
afonyas-fank
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Sütőporos a tésztája a puha, áfonyás fánknak, minimális vele a munka, de isteni lesz a végeredmény!

Ha a klasszikus, kelt tésztás szalagos fánkot túl nagy falatnak érzed, próbáld ki ezt az egyszerű és gyors sütőporos verziót! Keverem-kavarom a tésztája, így nagyon könnyedén összeállíthatod, és a máz kikeverése is csak pár percet vesz igénybe.

Hogy ízben is különlegesebb legyen, áfonyával dobtuk fel a masszát, de ezt bátran lecserélheted más bogyós gyümölcsre is. A tetejére citromos cukormáz kerül, de szinte bármilyen gyümölcslével működik a recept.

Áfonyás fánk citrommázzal

afonyas-fank2

Hozzávalók 12 darabhoz

Fánk:

  • 260 g búzaliszt
  • 200 g barna cukor
  • 1 kk.
  • 2 tk. sütőpor
  • 240 g tejföl
  • 70 g vaj
  • 2 db tojás
  • 300 g áfonya

Citrommáz:

  • 240 g porcukor
  • 3 ek. citromlé
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és vékonyan olajozzuk ki a fánksütő formánkat. 

Egy tálban keverjük össze a lisztet, cukrot, sütőport és a sót. Egy másik tálban a felvert tojásokat, az olvasztott vajat és a tejfölt.

Keverjük egybe a száraz és nedves hozzávalókat, majd mikor csomómentes a tészta, forgassuk bele az áfonyát is.

Kanállal vagy habzsákkal adagoljuk a tésztát a sütőformákba, majd toljuk a sütőbe 20-25 percre. A formában hagyjuk hűlni 10 percig, majd fordítsuk ki őket egy tálcára, és várjuk meg, míg teljesen kihűlnek.

A mázhoz a porcukrot és a citromlevet keverjük össze. Ha túl sűrű, adjunk még hozzá citromlevet.

A fánkokat kenjük le a mázzal, majd kínálhatjuk is.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon