Mennyei citromos keksz 10 perc munkával: egy csésze kávé mellé nem is kell finomabb
A citromos keksz hozzávalóit csak gyorsan össze kell gyúrni, és hasonlóan rövid idő alatt kisütni a darabokat.
Ez az áfonyás-pisztáciás biscotti már megjelenésében is a karácsonyt idézi, és az ünnepi hangulathoz az íze is sokat hozzátesz: édes, zamatos aszalt áfonya kerül bele, és minden falatra jut egy roppanós pisztáciadarab is.
Az elkészítése nem bonyolult, így kezdőként sem kell tőle megijedned, arra azonba számíts, hogy nem egy gyors keverem-kavarom, percek alatt készülő desszert, így némi türelem kelleni fog hozzá. A desszert nem tartalmaz tojást vagy tejtermékeket, így növényi étrendbe is beilleszthető.
Tegyük egy közepes tálba a szobahőmérsékletű vajalternatívát, adjuk hozzá a kétféle cukrot és a vaníliakivonatot, és keverjük őket fehéredésig.
Mehet bele a liszt, a sütőpor, a só és a narancshéj, keverjük össze, majd dolgozzuk bele a szójaitalt, végül pedig a pisztáciát és az áfonyát is.
Osszuk a masszát két egyforma részre, formázzunk belőlük hosszúkás, bagetthez hasonló rudakat (ezek tetszés szerint lehetnek vékonyabbak és szélesebbek is), helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsibe, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük aranybarnára 30-35 perc alatt.
Hagyjuk kissé hűlni, majd még langyosan vágjuk 1,5-2 cm vastag szeletekre. Tegyük vissza a tepsibe, és süssük őket további 20-25 percig 180 fokos sütőben.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu