Szaftos áfonyás pite rengeteg töltelékkel – A tésztája is megpuhul a gyümölcstől
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Bár az áfonya nem hosszú életű nálam, mert azonnal megeszem, mégis néha félreteszem a falánkságom és sütök belőle valamit.
Bár nem olcsó gyümölcs, érdemes rendszeresen enni áfonyát, mert elképesztően egészséges. A szezonja júliustól szeptemberig tart, ilyenkor folyamatosan vásárolok belőle, és mivel nagyon hamar megromlik, ezért vagy azonnal megeszem, vagy süteményt sütök belőle.
Ezek a kékesfekete bogyók nagyon szaftossá tudják tenni a tésztát, ha így szeretjük, nem kell vele spórolni, ráadásul még egy tejfölös réteg is kerül rá, úgyhogy garantáltan krémes lesz.
Áfonyás pite
Hozzávalók 6 adaghoz
Pitetészta
- 300 gramm liszt
- 150 gramm vaj (jéghideg)
- 3 evőkanál víz (jéghideg)
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 darab tojás
- 50 milliliter tejföl
- 1 darab tojás (kenéshez)
Töltelék
- 400 gramm áfonya
- 100 gramm cukor
- 40 gramm liszt
- 1 csipet só
- 2 darab tojás
- 80 milliliter tejföl
- 1 teáskanál vaníliakivonat
Tető
- 50 gramm cukor
- 60 gramm liszt
- 50 gramm vaj
Elkészítés:
Gyúrjuk be a pitetésztát. A lisztet gyors mozdulatokkal gyúrjuk egyneművé a vajjal, egy tojással, a tejföllel, a vízzel és a sütőporral, vigyázva, hogy a vaj ne melegedjen meg a kezünk alatt. A tésztából készítsünk golyót, tegyük folpackba, majd tegyük be a hűtőbe pihenni fél órára.
Ha kivettük, nyújtsuk ki, majd egyengessük bele a kivajazott piteformába. A kilógó széleket vágjuk le.
Készítsük el a krémet. A cukrot, a lisztet és a sót keverjük össze. A tojást kicsit verjük fel, majd azt is adjuk a lisztes keverékhez, végül a tejfölt és a vaníliakivonatot is keverjük hozzá, amíg egynemű nem lesz. Öntsük a krémet a pitére, majd szórjuk rá az áfonyaszemeket.
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra.
Készítsük el a morzsás tetőt. Egy tálban keverjük össze a cukrot és a lisztet, a vajat kockázzuk fel, majd morzsoljuk bele. Szórjuk rá egyenletesen a sütemény tetejére úgy, hogy teljesen befedje.
Süssük 50-55 percig, amíg a teteje kicsit megpirul, majd hagyjuk kihűlni, úgy szeleteljük.
Fotó: Getty Images