Gyors áfonyás scone - Így készül az angolok kedvenc sütije gyümölccsel gazdagítva

áfonyacover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az édes sütemény az angolok kedvence, amit természetesen a délutáni tea mellé fogyasztanak - édes pogácsának is szokták nevezni.

A hagyományos receptben gyümölcs nem kerül a tésztába, félbevágva, lekvárral és tejszínhabbal megkenve fogyasztják. Létezik azonban más változata is, amiben a tésztát bátran gazdagítják, akár bogyós gyümölcsökkel.

Az egyszerű, omlós tésztájú sütemény akkor a legfinomabb, ha tejszín és áfonya kerül a tésztába. Az áfonyás változatot háromszög alakban kínálják, a tetején cukros mázzal meglocsolva, amitől sokkal mutatósabb és finomabb lesz a süti.

Áfonyás scone

áfonyact

Hozzávalók 6 személyre

Scone:

  • 10 dekagramm vaj
  • 25 dekagramm liszt
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csipet
  • 1 csomag sütőpor
  • 250 milliliter habtejszín
  • 15 dekagramm áfonya

Máz:

  • 8 dekagramm porcukor
  • 4 evőkanál citromlé
Recept idők

Elkészítés:

A vajat először morzsoljuk össze a liszttel, majd keverjük hozzá a sót, cukrot, sütőport, áfonyát és annyi tejszínt (250 milliliter legyen kéznél, de lehet, hogy nem fogja az egészet felvenni a tészta), hogy homogén tésztát tudjunk gyúrni az alapanyagokból. Folpackkal lefedve 15-30 percre tegyük a hűtőbe.

A tésztát enyhén lisztezett felületen, tetszőleges vastagságúra kinyújtjuk (picit vastagabbra érdemes), vághatunk belőle háromszögeket, vagy pogácsaszaggatóval klasszikus kör alakban is elkészíthetjük.

A formázott tésztát sütőpappírral bélelt tepsire helyezzük, majd 180 fokos sütőben 20-30 perc alatt megsütjük.

Kisebb méretű lábasban keverjük össze a porcukrot és a citromlevet, majd kis láng felett 2-3 percig főzzük. A mázat csurgassuk a kihűlt tésztára, hagyjuk, amíg megszilárdul a sütin.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük