Omlós, serpenyős csirkemell: vörös áfonyás szósztól lesz szaftos

3
Nyomtatás
afonyas-serpenyos-csirkemell
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az ünnepek alatt egy könnyed, serpenyős csirkés étel szinte felüdülés a megannyi nehéz fogás mellett. Ez a vörös áfonyával készült csirkemell pedig pontosan ilyen!

A karácsonyi ételek okozta mámorban dőzsölve bizony mindenkivel megeshet, hogy a halászlé, a kacsamell, a párolt lila káposzta és a megannyi süteményen innen és túl megkíván valami egyszerűbbet.

Az ilyen esetekre tökéletes választás lehet ez a vörös áfonyával és friss rozmaringgal készült csirkemell, ami mindössze fél óra alatt megvan, és abszolút gyomorkímélő.

Áfonyás serpenyős csirkemell

afonyas-serpenyos-csirkemell

Hozzávalók 4 személyre

A csirkéhez:

  • 4 db csirkemell
  • 2 ek. olívaolaj
  • bors

Az áfonyaszószhoz:

  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db. bionarancs
  • 2 szál rozmaring
  • 150 g vörös áfonya
  • 120 ml csirkealaplé
  • 2 ek. balzsamecet
  • 3 ek. méz
  • 1 tk. mustár
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

A csirkemelleket, ha szeretnénk, hosszában vágjuk félbe, majd ízlés szerint sózzuk és borsozzuk meg mindkét oldalukat.

A fokhagymát tisztítsuk meg, és vágjuk apróra. A narancsnak reszeljük le a héját, és tegyük félre. A rozmaringszálakat öblítsük le, és csepegtessük le.

Egy nagy méretű serpenyőben hevítsük fel az olajat, és a mellek mindkét oldalát pirítsuk le 2-3 perc alatt. Tegyük át őket egy tányérra, és hagyjuk pihenni.

Készítsük el az áfonyás szószt. Abba a serpenyőbe, amelyben a csirke pirult, tegyük bele az apróra vágott fokhagymát, és közepes lángon pirítsuk kb. 30 másodpercig, vagy amíg illatos nem lesz.

Ekkor adjuk hozzá az áfonyát, a rozmaringszálakat, az alaplevet, facsarjuk bele a narancsot, adjuk hozzá a korábban lereszelt narancshéjat, a balzsamecetet, a mézet és a mustárt. Sózzuk, borsozzuk, forraljuk fel, majd vegyük alacsonyra a lángot, és pakolásszuk bele a lepirított csirkemelleket.

Közepes vagy alacsony lángon addig főzzük, amíg a csirke megpuhul (kb. 10-15 perc).

Az elkészült csirkemelleket szedjük tányérra.

A szószból halásszuk ki a rozmaringágakat, majd kóstoljuk meg, és szükség esetén ízesítsük még sóval, borssal, esetleg, hogyha túl édes vagy túl savanykás az íz, akkor mézzel, ecettel és citromlével tudjuk alakítani.

Ezután öntsük rá a szószt a húsokra, és élvezzük az ünnepi ízeket!

Fotók forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon