20 perces rumos gesztenyekrémleves: az ünnepi asztalon is megállja a helyét
A rummal és a naranccsal megbolondított gesztenyekrémleves kész masszából villámgyorsan elkészül.
Halászlé, húsleves, sült kacsa lila káposztával vagy egy kiadós pulykasült, hogy a klasszikus desszertekről, mint a zserbó vagy a bejgli, már ne is beszéljünk. Végigolvasni is telítő élmény, nemhogy mindent megkóstolni. Így adta magát az ötlet, hogy egy kímélő fogással zárjuk az ünnepi szezont.
Ez a gazdag zöldségleves nemcsak finom, de gyomorkímélő is. A vajon pirított sárgarépa, fehérrépa, zeller, paradicsom és paprika, enyhén megbolondítva némi szerecsendió-virággal, feledhetetlen ízt kölcsönöz a levesnek.
A zöldségeket hámozzuk meg.
A répákat vágjuk karikákra, a krumplikat és a zellergumót pedig kockákra. A gombákat és a paradicsomot negyedeljük, a paprikát csumázzuk ki, és vágjuk kockákra.
Egy nagy lábasban olvasszuk fel a vajat, majd adjuk hozzá a répákat és a zellert. Pár percig közepes lángon pirítsuk együtt, majd adjuk hozzá a félbevágott paradicsomot, a paprikát és a hagymákat. Pirítsuk együtt kb. 5 percig, vagy amíg színt nem kapnak a zöldségek.
Öntsük fel a vízzel, sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt, alacsony lángon 10-15 perc alatt főzzük közepesen puhára a zöldségeket. Adjuk hozzá a gombát, a krumplit és a szerecsendió-virágot, majd főzzük tovább kb. 15 percig, amíg minden zöldség meg nem puhul.
Vegyük le a tűzről, és keverjük bele az apróra vágott petrezselymet.
A levest forrón tálaljuk akár magában, akár csigatésztával.
Fotó forrása: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors
@sobors.hu