Almával töltött karaj az ünnepi asztalra: látványos és nagyon finom

Almával töltött sertéskaraj cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A pompás sült beragyogja az ünnepi asztalt, mely az almás tölteléktől ellenállhatatlanul finom, és persze a pecsenyelétől.

A sertéskarajt érdemes egyben sütni, és hogy igazán fejedelmi legyen, töltelékkel készüljön. A karácsonyi asztalra érdemes almával megtöltve tenni, a gyümölcs édeskés zamata remekül áll a húsnak. Ha még különlegesebbé tennéd, akkor 150-200 gramm vörös áfonyát is keverhetsz bele.

Hogy igazán szép szeleteket vágj, miután kikerült a hús a sütőből, pihentesd 20-30 percet. A hús alatt keletkezett pecsenyelét tilos kiönteni: kínáld mellé, rácsorgatva fantasztikus, de félre is teheted, és más étel készítésénél használhatod. Ha maradna a húsból, másnap vékonyan szeleteld fel, és készíts belőle szendvicset reggelire.

Almával töltött ünnepi sertéskaraj

Almával töltött sertéskaraj ct

Hozzávalók 4 személyre

Hús:

  • 1 kg sertéskaraj (csont nélkül, egész)

Töltelék:

  • 300 g alma
  • 4 szál szárzeller
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 darab tojás
  • 150 g zsemlemorzsa
  • 10 evőkanál olaj
  • 2 gerezd reszelt fokhagyma
  • 1 evőkanál mustár

A hús alá:

  • 100 g alma
  • 4 fej hagyma
  • 200 ml fehérbor
  • 200 ml alaplé
Recept idők

Elkészítés:

A húsról távolítsuk el a hártyákat, majd hosszában vágjuk be, de ne vágjuk át teljesen. Nyissuk szét a húst.

Az almát és a zellert pucoljuk meg, majd tetszés szerint daraboljuk fel. A feldarabolt almát és zellert forgassuk össze sóval, borssal, tojással és zsemlemorzsával.

A töltelékkel töltsük meg a húst, majd tekerjük fel. Ha szükséges, konyhai kötözővel rögzítsük.

Az olajat öntsük tálba, adjuk hozzá a sót, borsot, reszelt fokhagymát és a mustárt, majd miután összekevertük, tegyük félre.

Az almát és a hagymákat vágjuk nagy darabokra, majd terítsük szét egy tepsin. A töltött karajt helyezzük az almákra és a hagymákra.

A húst kenjük meg az olajos keverékkel, majd öntsünk alá fehérbort és alaplét.

A húst toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük 60-70 percig, közben locsoljuk meg az alatta keletkezett pecsenyelével. Ezután emeljük a sütő hőfokát 200 fokra, és még 10-15 percig süssük, míg szép aranybarna színt kap.

A húst szépen szeletelve kínáljuk salátával, krumplival. A megmaradt pecsenyelét szűrjük le, és kiöntőtálban kínáljuk a hús mellé.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük