Pihe-puha, levegős afrikai fánk – A mandazit a kardamom teszi különlegessé
Cikkek
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
Ropogós
Marokkói céklasaláta friss zöldfűszerekkel: a menta a lelke
Sajtos, darált hússal készült melegszendvics: vigyázat, függőséget okoz
Krémes, laktató vörös lencsés édesburgonya-curry: ízekben nem lesz hiány
Fahéjas fánk a sütőből: sütőporral ilyen egyszerűen készül
Így béleld ki sütőpapírral a tortaformát – Mutatjuk a tökéletes trükköt
Egészen izgalmas ízű fánk az afrikai mandazi, és nincs vele túl sok munka, farsangkor próbáld ki mindenképp.
A mandazi receptje nagyon egyszerű, az afrikai háromszög alakú fánkokat nem nehéz elkészíteni. Eredetileg a Szuahéli-partról származik a mandazi, és a beignet-hez hasonló olajban sült tészta. Ízre enyhén édes, belül puha, levegős, kívül ropogós.
Amitől a mandazi különleges, az nem más, mint a kardamom. Nincs benne sok cukor, de a kókusztej miatt mégis kellemesen édesnek fogod érezni. Ha édesszájú(bb) vagy, akkor sütés után hintsd meg porcukorral.
Nem biztos, hogy tudtad, de szinte minden népnek van valamilyen szuper fánkreceptje. Nem is mindegyiket kell keleszteni, itt van mindjárt a csöröge, amelyet nem lehet abbahagyni. A spanyolok fánkja a churros, amely csokiszósszal az igazi, de ha még fokoznád az élvezeteket, akkor készítsd el az almás változatot is. Természetesen a szalagos fánk sem maradhat ki a sorból, hisz itt a farsang.
Afrikai fánk
Hozzávalók 4 adaghoz
- 470 gramm liszt
- 50 milliliter olaj
- 250 milliliter kókusztej (meleg)
- 50 gramm cukor
- 1 darab tojás (M-es)
- 2 teáskanál élesztő (instant)
- 1 kávéskanál só
- 1 kávéskanál kardamom (őrölt)
- a sütéshez olaj
Elkészítés:
Egy nagyobb tálban keverjük össze az olajat, a kókusztejet, a cukrot, a tojást, az élesztőt, a sót és a kardamomot. Apránként adagoljuk hozzá a lisztet, és mindig keverjünk a tésztán egyet. Vegyük ki a tésztát, és addig gyúrjuk gyúródeszkán, amíg már nem lesz ragacsos. Ekkor tegyük vissza a tálba, takarjuk le egy tiszta konyharuhával, és meleg helyen kelesszük a duplájára. Amikor megkelt, osszuk a tésztát 10 egyenlő részre, mindegyiket formázzuk labda alakúra, és takarjuk le őket egy konyharuhával.
Lisztezett felületen nyújtsuk a labdákat egészen vékonyra. Vágjuk őket egyenlő szárú háromszögekre.
Egy edényben forrósítsunk olajat, és süssük meg a fánkok mindkét oldalát aranybarnára. 1-2 percet süssük őket oldalanként. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Fotó: Getty Images