Pufi csokoládés sütemény karácsonyi ajándékba - Tedd üvegbe vagy papírkosárba
7
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Cikkek
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával
Gyere Te is
Friss és
Ropogós
Ropogós
Puha, ragacsos mézeskalácsos brownie: a fűszerektől illatos
Fűszeres vörösáfonya-szósz: a karácsonyi sültek mellé kötelező
Karácsonyi csokis pöfeteg: álompuha süti a csokirajongóknak
Narancsos mázzal sült, omlós sonka: az ünnepi asztal éke lesz
Remegős, almás sajttorta karamellel: a nagy kedvenc téli kiadása
Sokan beindították már a karácsony-visszaszámlálót, és ez az isteni csokis keksz is a karácsonyhoz kapcsolódik: az USA déli részén éppolyan elmaradhatatlan karácsonyi sütemény, mint nálunk a bejgli, bár eredetileg nem csokis, hanem melasszal és karácsonyi fűszerekkel készül.
Ez a süti villámgyorsan megsül, viszont arra figyeljünk, hogy ugyanolyan gyorsan el is fogy. Ha szenteste megsütjük, akkor ne számítsunk rá, hogy 25-én a reggeli pohár tej mellé akár egy darab is maradni fog...
Bár külalakra hasonlít ez a süti a puszedlire, ízében és állagában nem, akkor jó, ha belül még picit lágy marad a tészta, nem sütjük túl. A dió, a rum és az étcsokoládé hármasa teszi ezt az amerikai süteményt tökéletessé, az ízek és az illatok is rögtön karácsonyi hangulatba hoznak.
Ajándékba is adhatjuk ezeket a kis sütiket, egy nagyobb, kidíszített befőttes üvegben vagy egy papírkosárban is nagyon jól mutatnak, és egészen biztosan hatalmas sikert aratnak a család vagy barátok körében.
Amerikai csokoládés sütemény
Hozzávalók 6 adaghoz
- 100 gramm étcsoki
- 2 dekagramm vaj
- 1 darab tojás
- 3 dekagramm cukor
- 1 evőkanál rum
- 3 teáskanál rumaroma
- 6 dekagramm dió megpirítva, ledarálva
- 3.5 dekagramm liszt
- 1 kávéskanál sütőpor
- 0.25 kávéskanál só
Elkészítés:
1. A vajat és a csokit a mikróban közepes fokozaton, 20 másodpercenként megkeverve összeolvasztjuk.
2. A cukrot, a rumot, a rumaromát és a tojást habosra keverjük (mint a piskótatésztát) és a csokihoz adjuk.
3. A darált diót, a lisztet és a sütőport összekeverjük, majd belekeverjük a tésztába. A massza nagyon lágy, úgyhogy két órát pihennie kell a hűtőben.
4. Egy teáskanál segítségével dióméretű gömböcöket veszünk a kemény masszából, vizes kézzel szabályos gömbbé formázzuk, majd egy mély tálkában kristálycukorba, azután pedig porcukorba forgatjuk. A porcukornak vastagon kell beburkolnia, ez kell a havas külsőhöz. A tésztában minimális cukor van, ennyire szükség is van ahhoz, hogy elég édes legyen.
5. 180 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben 10, maximum 12 percig sütjük (belül puhának kell maradnia), rácsra szedve hűtjük ki.
Vigyázat! Ha a tésztánk nem elég hideg, akkor a pöffetegek helyett lelapult, keksszerű sütiket kapunk, ezek könnyebben kiszáradnak sütés közben.
2. A cukrot, a rumot, a rumaromát és a tojást habosra keverjük (mint a piskótatésztát) és a csokihoz adjuk.
3. A darált diót, a lisztet és a sütőport összekeverjük, majd belekeverjük a tésztába. A massza nagyon lágy, úgyhogy két órát pihennie kell a hűtőben.
4. Egy teáskanál segítségével dióméretű gömböcöket veszünk a kemény masszából, vizes kézzel szabályos gömbbé formázzuk, majd egy mély tálkában kristálycukorba, azután pedig porcukorba forgatjuk. A porcukornak vastagon kell beburkolnia, ez kell a havas külsőhöz. A tésztában minimális cukor van, ennyire szükség is van ahhoz, hogy elég édes legyen.
5. 180 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben 10, maximum 12 percig sütjük (belül puhának kell maradnia), rácsra szedve hűtjük ki.
Vigyázat! Ha a tésztánk nem elég hideg, akkor a pöffetegek helyett lelapult, keksszerű sütiket kapunk, ezek könnyebben kiszáradnak sütés közben.
Címkék: