Villámgyors almás-fahéjas batyuk sütőben sütve – Leveles tésztából is készülhet
Cikkek
Isteni, sűrű fügelekvár házilag: tartósítószer nélkül készül
Erdélyi zakuszka családi recept alapján: egész télen eláll a zöldségkrém
Ropogós
Rumos, fűszeres szilvabefőtt házilag: egyszerűen készül
Krémes sütőtökös tészta: sok parmezánnal az igazi
Foszlós, zabpelyhes-mézes kenyér: tökéletes édes vagy sós alap
Ezért kezdd a napot citromos vízzel: hálás lesz a szervezeted
Krémes, pisztáciás sajttorta: mennyei desszertet mutatunk
A leveles tészta igazi megmentő, kevés munkával édes és sós süteményeket vagy falatkákat készíthetsz belőle.
Leveles tésztát készíteni nem gyors folyamat, de egyáltalán nem ördögtől való dolog, ha a boltit használod. Ha mégis házilag szeretnéd előállítani, itt mutatunk hozzá egy jó és viszonylag könnyű receptet, a tészta a fagyasztóba téve sokáig eláll.
Ha pedig a boltit választod, akkor ennyi dolgod sem lesz. Leveles tésztából süthetsz isteni pudingos párnát, sajtos kiflit, de még tojásrántottát is csomagolhatsz bele. A kedvelt csigákat is elkészítheted belőle, például ezt a sajtosat, vagy ha még izgalmasabb ízeket szeretnél, akkor ezt a spenótosat.
Ősszel és télen pedig készíts sok almás süteményt, ezzel a batyuval tényleg nem lesz sok munkád. A leveles tésztából én az egyik szupermarket termékét használtam, így a mennyiségek is eszerint vannak megadva.
Almás-fahéjas batyu
Hozzávalók 10 darabhoz
- 275 gramm leveles tészta
- 2 darab alma (nagyobb)
- 0.5 darab citrom
- 0.5 evőkanál fahéj
- 1 evőkanál barna cukor
- 1 darab tojás
- 1 evőkanál tej
- a tetejére porcukor
Elkészítés:
Az almákat mossuk és hámozzuk meg, majd nagyobb lyukú reszelőn reszeljük le. Nyomkodjuk ki, majd facsarjuk rá a citrom levét, szórjuk rá a fahéjat és a cukrot. (Ha édes az alma, a cukrot akár el is hagyhatjuk.)
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
A leveles tésztát tekerjük ki, és vágjuk 10x10 centis négyzetekre. Mindegyik közepébe halmozzunk az almás keverékből, majd csippentsük össze középen a csücsköket.
A tojást verjük fel a tejjel, és kenjük meg vele a batyukat.
Süssük a sütit 20-25 percig. Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral.
Fotó: Szász Eszter /Sóbors
Olvasd el ezt is!